Ga naar hoofdinhoud

NRPS-hengsten springen op tweede verrichtingsdag

Forty onder Johan Hamminga, die de hengst in het springen en de galoppade voorstelde.
De tweede beoordelingsdag van het NRPS-verrichtingsonderzoek stond zoals gebruikelijk in het teken van het springen. De hengsten kwamen vier weken na het zadelmak tonen weer naar Ermelo om hun basisgangen onder het zadel te lopen en tevens hun eerste sprongetjes te maken voor de verrichtingscommissie.

Een aantal hengsten deed dat heel geroutineerd en liet bovendien de nodige progressie zien in de bewegingen onder de ruiter. De dressuurgefokte rijpaardhengsten hebben allemaal gewillig het kruisje, steiltje en lijntje een paar keer gesprongen en hoeven hierna niet meer te springen. Er waren in de springrichting gefokte hengsten bij, die juist in het springen nog niet echt konden overtuigen, en de komende weken dus flink aan het werk moeten. De meeste ponyhengsten lieten merken dat ze de lage hindernisjes echt te laag vonden, en begonnen pas te springen op de laatste oxer van het lijntje.

De weer- en terreinomstandigheden waren ideaal voor een galoppade op het buitenterrein, vandaar dat alle hengsten zich ook op dit onderdeel konden laten beoordelen.

Aanwezig waren de rijpaardhengsten (op catalogusvolgorde) For Your Pleasure (v. For Pleasure), Grenoble DN (v. Gaillard de la Pomme), Forty (v. UB40), Carcassonne DN (v. Cardento), Well Done (v. Wup), Romanus (v. Rubiquil), Crosby (v. Chippendale), Zeppe Blue (v. Zirocco Blue VDL), Cormac Z (v. Caretano Z) en Hilton (v. Harmony).

De driejarige rijpaardhengst Jefferson is door Gertjan van Olst voorgesteld aan de hengstenkeuringscommissie op een advieskeuring, en geaccepteerd. Hierdoor kon hij op maandag 22 september direct instromen in het verrichtingsonderzoek, waar hij zich onder het zadel netjes heeft laten zien. Hij stamt van Johnson uit de merrie Chandra (De Niro x Sendbote), met daarachter de Duitse rijpaardmerrie Citana II, die maar liefst 62,5% Arabisch volbloed voert. Jefferson is dit voorjaar aangewezen bij het KWPN, maar heeft bij dat stamboek geen verrichtingsexamen gedaan. Hij werd gefokt door P.G. Bijvelds uit Veghel en is eigendom van Van Olst Trading BV in Den Hout.

Daarnaast werden de ponyhengsten Djarfur (v. Dost 2), Zadar van de IJsseldijk (v. Zodiak), Kinetic Wizard (v. Klein Roderijs Cocktail), Don Bosco du Bois (v. Don Cremello du Bois) en Fergie (v. First Stayerhof’s Ramzi H) voorgesteld.

Afwezig bleven de rijpaardhengsten Estrello (v. Astrello) en Very Well Semilly (v. Mylord Carthago). Deze hengsten hadden dispensatie gekregen voor de eerste verrichtingsdag (het zadelmak tonen) omdat ze al in de sport lopen. Deze tweede beoordelingsdag was dus in feite hun eerste beoordeling, en een hengst mag één dag missen, mits hij die voorafgaand het examen nog komt inhalen. Dus deze twee hengsten kunnen, als ze dan weer fit zijn, gewoon deelnemen aan de derde (op maandag 20 oktober) en vierde dag (op maandag 17 november) en hun gemiste dag daarna inhalen, waarna ze welkom zijn op de examendagen 6, 7 en 8 januari 2015.

Bron: Horses/Persbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.