Ga naar hoofdinhoud

Ook Frankrijk kent zijn jonge kampioenen

Niet alleen in het Duitse Warendorf, maar ook in het Franse Fontainebleau werd er afgelopen week gestreden om de kampioenstitels bij de jonge paarden. Eerder kon u al lezen hoe Vip du Forezan kampioen werd bij de zevenjarigen, maar ook de twee-, drie-, vier-, vijf- en zesjarige paarden kwamen tijdens 'La Grande Semaine' aan bod.

Sinds vorig jaar hebben ook de nog niet bereden twee- en driejarige springmerries een plaats in het programma. Om van La Grande Semaine een totaalpakket voor jonge paarden te maken, heeft de organisatie immers voor die leeftijdsgroep een wedstrijd vrijspringen ingericht.

Tweejarigen

Bij de tweejarigen won Egérie d’Isigny (v. Kannan), volle zus van Paille de la Roque (winnares van de wereldbekerfinale met Steve Guerdat in 2015). Deze vosmerrie blonk uit met haar vermogen en springmanieren. De Colombiaanse ruiter Luis Edouardo Urrea Garzon die al jaren in Frankrijk woont en vandaar zijn fokkerij heeft uitgebouwd, nam de tweede plaats voor zijn rekening met Esperanza de Kogis. Deze Esperanza is een dochter van Diamant de Semilly uit de halfzus van Rock’n Roll Semilly. De derde trede van het podium werd bezet Ecosse Palordet (v. Quick Star).

Driejarigen

Het kampioenschap bij de driejarigen werd gedomineerd door de fokkerij ‘Mouche’ van de familie Bellet. Dayana Mouche (v. Utrillo van de Heffinck) is de naam van de kampioene. Zij stamt uit de merrielijn van onder meer Nikyta d’Elle van Roger Yves Bost. Gezegend met een fraai exterieur, goede beweging en een fenomenale sprong, was zij de concurrentie de baas. Van de zelfde stal werd Darling Mouche (v. Ulixe uit Roxane Mouche) derde. De Lando-merrie Djila du Mont uit Isatys du Mont werd de reservekampioene.

Vierjarigen

Bij de Franse stamboeken is er niet langer het klassieke beeld van enkel Franse vaders te zien. Ook de Franse fokkers zijn gestart met het gebruik van het beste bloed van overal ter wereld in hun fokkerij. Bij de Frans gefokte mannelijke paarden zijn er vijf die na afloop van het kampioenschap als ‘elite’ worden bestempeld. Van die vijf stamt er slechts één af van een Frans gefokte vader, namelijk Chagall de Toscane (v. Norton d’Eole), nummer vier in het eindklassement, gereden door Audrey Teixidor. Winnaar werd Caprice de Laume, een zoon van Lando onder het zadel van Anne Sophie Morel. Verder werden ook Cicave du Talus (v. Untouchable M), Celtik de Kreisker (v. L’Arc de Triomphe) en Cartoon Tame (v. Conrad de Hus) als ‘elite’ gekroond.

Bij de vierjarige merries zien we eenzelfde beeld. Ook hier is er slechts een van de ‘elite’-merries die van een Franse vader afstamt. Het gaat om de bronzen positie in het eindklassement: Clem Brecourt, een dochter van Opium de Talma uit een moeder van Quidam de Revel onder het zadel van Ludovic Tripon. De invloed van die Quidam de Revel als merriemaker was trouwens niet te onderschatten. Zo staat hij ook te boek als moedersvader van de nummer twee, Comely de l’Hallali (v. Utrillo van de Heffinck), en van de nummer vier in het totaalklassement, Crème de Lu (v. Kannan). Deze werden gereden door respectievelijk Eddy Seguin Maure en Clement Deshayes. Winnares in deze reeks werd Claire Fontanel met Cosma Diarado, zoals de naam al aangeeft een dochter van Diarado. De laatste merrie die ook als ‘elite’ werd bestempeld is Cafeine de l’Arc (Sisley de la Tour Vidal x Narcos II) onder het zadel van Laurent Faivre.

Klik hier voor de volledige uitslag bij de merries.
Klik hier voor de volledige uitslag bij de hengsten en ruinen.

Buitenlandse stamboeken

Bij de niet-Frans gefokte paarden was de Belgische invloed overheersend. Hier wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke paarden. Er waren drie paarden die over de hele week gezien de lei schoon wisten te houden en dus met nul strafpunten ex-aequo eerste eindigden. Het gaat om één Z-geregistreerd paard: Volnay de Choc Z (v. Vivaldi du Seigneur) onder het zadel van Ronan Le Dantec, die uiteindelijk als eerste werd geplaatst omwille van betere prestaties voorafgaand aan deze Grande Semaine, en twee B-W’ers: Marbella AEG (v. Vigo d’Arsouilles, uit de fokkerij van Joris Aegten) en Mowgli SV (v. Fantomas de Muze), beiden gereden door Jonas Sadoun.

Klik hier voor het volledige resultaat.

Vijfjarigen

Ook bij de vijfjarigen behoudt het Selle Français het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke paarden. Ook de niet-Franse gefokte paarden treden aan in een andere rubriek.

Veertig merries wisten zich te kwalificeren voor de grote finale bij de vijfjarigen. Zoals gewoonlijk krijgen de vijf beste merries eveneens het label ‘elite’ opgespeld. De finale bleek een flinke kluif want de eerste negen in het klassement gingen allen in de fout. Winnares werd dus de nummer tien van de rangschikking voor de finale, Bibici (v. Norman Pre Noir), gereden door Edgar Paillousse. Jean Jimmy reed Britta (Chef Rouge x Robin II Z) naar het zilver, op de voet gevolgd door Margaux Bost en Bellissima Gravelotte (Berlin x Lawrence). Ook Balade de l’Ermitage (v. Orlando van de Heffinck) en Baccarat du Tertre, een dochter van Putch des Isles, sprongen nog naar het ‘elite’-label.

Bij de hengsten en ruinen waren er eenendertig paarden die mochten starten in de finale. Hier waren er veel minder verschuivingen in het klassement. Uit de top zeven waren er slechts twee paarden die een fout maakten en dus naast het ‘elite’-predikaat grepen. Vier hengsten in die top vijf, maar ze werden allen de loef afgestoken door een ruin. Winnaar werd immers Boreal de Brion, een zoon van Nervoso, gereden door Alexis Deroubaix. De moederlijn van deze Boreal bracht onder andere ook de hengst Fier de Lui. De tweede plaats ging naar Brando de Beaufour (v. Diamant de Semilly), brons was er voor Bristol Ste Hermelle, Belgisch gefokt, maar Frans geregistreerd van Taillefer Ste Hermelle uit een moeder van El Espoir de Retz. De top vijf werd volgemaakt door Eric Lelievre met Bacchus St Lois (v. Orlando van de Heffinck) en Francois Xavier Boudant op Baloubar Mail (v. Baloubet du Rouet).

Klik hier voor de volledige uitslag bij de merries.
Klik hier voor de volledige uitslag bij de hengsten en ruinen.

Buitenlandse stamboeken

Bij de paarden die geregistreerd zijn bij niet-Franse stamboeken was het deze keer de Duitse invloed die overheersend was. Opnieuw bleven er drie paarden foutloos over de hele lijn. Winnaar werd een ruin van Comme Il Faut uit een moeder van Pluspunkt. Westfaals gefokt en gereden door Bastien Michel, deze Call Me Carl. Het gedeelde zilver kwam rond de nek te hangen van Jeroen Zwartjes en Xavier Hazebroucq. Zij reden respectievelijk de merrie Balenciaga du Gandy (Nabab de Rêve x Calando I) en de hengst Eurocomerce Bousbecq (Chacco-Blue x Clinton II).

Klik hier voor het volledige resultaat.

 

Zesjarigen

Een nieuw concept voor het kampioenschap bij de zesjarigen. Er wordt niet langer een omloop gesprongen waarbij de foutlozen dan in een barrage mochten uitmaken wie de titel mee naar huis mocht nemen. Vanaf dit jaar werden er twee omlopen gesprongen en aan het eind zou dan blijken wie de beste was. Het aantal deelnemers was gelimiteerd. 25 ruinen of hengsten en 26 merries zouden het tegen elkaar opnemen.

Bij de merries ging de overwinning uiteindelijk naar Anthemis du Fresne (v. Messire Ardent), gereden door Alexa Hinard Dufour (haar echtgenoot Sebastien Tence ging trouwens met de overwinning lopen bij de mannelijke zesjarigen). Er waren meerdere combinaties dubbel nul in de finale, maar op basis van de resultaten eerder deze week behaald stond Anthemis dus op de eerste plaats. Zij werd gevolgd door David Astorg Ely in het zadel van Astings du Busson (v. Quality Bois Margot). De laatste podiumstek ging naar Ambre de Launay (v. Lauterbach), gereden door Eric Lelievre. Ook nog net ‘elite’ werden de Corofino-dochter Aicha de Coquerie (Damien de Chambord) en Azaria Dinero (v. Mylord Carthago) met Sebastien Tence.

Hun mannelijke leeftijdsgenoten boden een eveneens spannende competitie aan. Op het einde bleek Sebastien Tence zoals vermeld de beste. Hij had Ascot des Ifs (v. Quick Star) onder het zadel. In het eindklassement had deze combinatie een nipte voorsprong op Andain du Thalie (v. Calvaro Z) en Alexis Borrin, die de titel aan zich zagen voorbijgaan dankzij een tijdsfout in de tweede kwalificatie. Op deze manier werd het podium van de vijfjarigen vorig jaar dus omgekeerd in het voordeel van Ascot des Ifs. Het brons was voor François Xavier Boudant op Amant du Chateau (v. Diamant de Semilly). Vierde en vijfde waren respectievelijk Frederic Letan (Arlo de Blondel, v. Dollar de la Pierre) en Alexis Deroubaix (Aldo du Plessis v. Orient Express HDC).

Klik hier voor de volledige uitslag bij de merries.
Klik hier voor de volledige uitslag bij de hengsten en ruinen.

Buitenlandse stamboeken

Bij de buitenlandse stamboeken kon slechts één paard alle manches foutloos beëindigen. Aurore de la Rose (v. Felton du Mont) werd dan ook terecht tot kampioene gekroond. Max Thirouin zat in het zadel. De BWP-goedgekeurde hengst Eras Ste Hermelle (v. Vargas de Ste Hermelle) eindigde op een eervolle tweede plaats, gereden door Nicolas Delmotte. De derde stek werd ingepalmd door Chanel One (v. Catoki) met Guillaume Roland Billecart.

Klik hier voor het volledige resultaat.

Zevenjarigen

Klik hier om het verslag van het kampioenschap bij de zevenjarigen te lezen.

Bron: Paardenkrant-horses.nl/Leperon/GrandPrixReplay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook