Ga naar hoofdinhoud

Prima start Nederlanders op lucratieve Masters

Harrie Smolders met Regina Z
Foto Rik Vander Sanden
De Nederlandse springruiters reden woensdag tijdens de openingsdag van de Spruce Meadows Masters in Calgary mee met de top. In de openingsrubriek drongen vier Nederlanders door tot de barrage en eindigde Harrie Smolders op de derde plaats met Regina Z (v. Rex Z). In de tweede rubriek vormde Jur Vrieling met VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) de beste Nederlandse combinatie met de achtste plaats.

De top van het mondiale springen is dit weekend naar het Canadese Calgary gelokt dankzij de prijzenpot van maar liegst 2 miljoen Canadese dollars. In de 1,50 m-openingsrubriek hingen 53 combinaties van start. Achttien van hen wisten zich te plaatsten voor de barrage. Leon Thijssen stuurde zijn Wintu weliswaar foutloos rond, maar kreeg een strafpunt voor het overschrijden van de tijd en eindigde als twintigste.

In de barrage reed de Amerikaan Richard Spooner met Apache (v. Mezcalero) de snelste tijd en bleef daarbij foutloos. De tweede plaats was voor de Amerikaanse Beezie Madden met Coral Reef Via Volo. Harrie Smolders legde met Regina Z beslag op de derde plaats, terwijl Jur Vrieling met VDL Emmerton vijfde werd. Jeroen Dubbeldam bleef met BMC Utascha SFN ook tweemaal foutloos en eindigde als negende. De met een persoonlijke uitnodiging in Calgary rijdende Mareille van Geel-Schröder wist eveneens dubbel foutloos te blijven en eindigde als twaalfde.

In de tweede 1,60 m-wedstrijd werd van de ruiters snelheid verwacht. Van de veertig starters noteerden maar liefst 27 combinaties strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Daardoor plaatsten zich slechts vijf combinaties voor de barrage, waarin de Fransman Jerome Hurel met Ohm de Ponthual (v. Voltaire) de snelste was. De Amerikaanse Brianne Goutal eindigde met Nice de Prissey als tweede, voor de lieveling van het Canadese publiek Ian Millar met Star Power (v. Quick Star). Jur Vrieling stuurde VDL Bubalu heel gemakkelijk foutloos rond over het lastige parcours, maar bleek op de eindstreep iets te langzaam en werd achtste. Harrie Smolders reed zijn Exquis Walnut de Muze wel binnen de tijd rond, maar noteerde op de insprong van de lastige dubbel, een oxer, een springfout en werd dertiende, terwijl Jeroen Dubbeldam met BMC Quality Time TN tegen een springfout aanliep op de allerlaatste hindernis en als vijftiende eindigde.

Op zaterdag staat in Calgary de landenwedstrijd op het programma, terwijl zondag de Grote Prijs wordt verreden.

Klik hier voor alle uitslagen.

Bron: Horses /KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook