Ga naar hoofdinhoud

Prioriteiten stellen op weg naar Spelen

Rob Hoekstra

Rob HoekstraIk woon en werk ondertussen ruim dertig jaar in Groot-Brittannië. Tot drie jaar terug reed ik zelf nog internationale springwedstrijden, maar sinds ik Performance Manager ben van het Britse World Class Showjumping Programme is dat niet meer aan de orde. Van m’n vertrek uit Nederland heb ik nooit spijt gehad. Zeker nu de Olympische Spelen voor de deur staan in het eigen Londen zitten we hier in een fantastische sfeer.

Normaal hadden jongens als Ben Maher, Nick Skelton en Scott Brash naar de wereldbekerfinale in Den Bosch gekund. Maar al mijn jongens zijn gefocust op de Spelen in eigen land. Ook al betekent dat een financieel verlies, want ze moeten daarvoor lucratieve, andere wedstrijden laten schieten. De beslissing om niet aan te treden in Den Bosch hebben we in overleg en eigenlijk al een tijdje terug genomen. Gewoon omdat de wereldbekerfinale niet paste in de planning voor de Spelen. Dat is jammer natuurlijk, want het devalueert zo’n wereldbekerfinale toch een beetje. Zeker omdat ik verwacht dat ook enkele andere toppers zullen afmelden. Maar desondanks zullen we straks in Den Bosch een spannende strijd en prachtige sport zien.

Maar, je moet prioriteiten stellen. We hebben dit jaar acht wedstrijden uit de Top League, dertien wedstrijden uit de Global Tour, een wereldbekerfinale en de Olympische Spelen in goed acht maanden tijd. Dat is van het goede gewoon te veel en voor één paard is het mentaal en fysiek een te zware belasting. Natuurlijk kan het wel voor die ruiters die drie of vier paarden hebben voor het grote werk, maar dat is een luxe die de Britse ruiters niet kennen. Ik geloof dat je maar een aantal topprestaties kunt leveren in een jaar. Dat geldt voor de ruiters, maar zeker ook voor de paarden. De meeste van onze toppaarden hebben in januari wat rust gehad. Daarna zijn we met een aantal jongens naar Florida getrokken omdat ze daar wedstrijden konden rijden in vergelijkbare omstandigheden als straks in Londen en zich ook optimaal konden voorbereiden.

Jongens als Scott Brash en Nick Skelton hebben zich trouwens geplaatst voor Den Bosch via een aantal wedstrijden in de Verenigde Staten, het is dus niet zo dat ze blind die kwalificatie voor de finale nagejaagd hebben. Wat ik gezien heb in Florida stemt me hoopvol, mijn ruiters en amazones hebben er fantastisch gepresteerd. Misschien zelfs ietsje te goed. De paarden krijgen straks opnieuw wat rust en dan bouwen we op voor de eerste landenwedstrijd in La Baule. De definitieve selectie voor de Spelen maak ik in juni en voor de combinaties die dan buiten de boot vallen blijven er nadien nog voldoende mooie wedstrijden over. De selectie wordt gemaakt rekening houdend met alle kwaliteiten. Daarbij is ook het kunnen omgaan met druk belangrijk. De Olympische Spelen zijn met niets te vergelijken en daarvoor moet dus ook een wereldbekerfinale wijken. De druk is er enorm en we zullen combinaties nodig hebben die onder druk nog beter worden.

Rob Hoekstra, bondscoach Brits springteam
Deze column verscheen dinsdag 23 maart in De Paardenkrant

Klik hier voor alle columns die in De Paardenkrant verschenen

Lees ook