Ga naar hoofdinhoud

Roerige vergadering IJRC keert zich tegen FEI-besluiten

Exclusief
Steve Guerdat won vorig jaar de wereldbekerkwalificatie in Basel. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Zelden verliep een jaarvergadering van de International Jumping Riders Club zo roerig als vanmorgen. De springruiters keerden zich in Genève unaniem tegen de manier waarop de FEI onlangs een aantal zeer ingrijpende besluiten heeft doorgevoerd.

“We zijn het onderling niet over alles eens”, zegt Steve Guerdat. “Maar daar gaat het niet om: we zijn met deze besluiten gewoon overvallen.”

Afschaffing

In een paar weken tijd sijpelden de berichten naar buiten. Eerst het Olympische format, dat vanaf nu landenteams van drie combinaties kent, iets waar de ruiters zich al langer tegen verzetten. Afgelopen week kwamen daar het afschaffen van de paardenwissel en het afschaffen van het Tabel C als eerste onderdeel van een internationaal kampioenschap bij.

Tabel C

“Dat laatste, daar is iedereen tegen”, zegt Guerdat. “Niemand begrijpt waar dat vandaan komt en wat het voordeel is van de afschaffing van het jachtparcours. Dat is juist nodig om de paarden voor te bereiden op de zware proeven.”

Paardenwissel

Over de paardenwissel lopen de meningen meer uiteen. Guerdat: “De meeste ruiters willen dat graag behouden. Er is het bezwaar dat er wel een heel zware inspanning van de paarden wordt gevraagd. Maar daar kunnen we toch wat aan doen, bijvoorbeeld door maar één ronde te springen met drie combinaties. Maar aan die discussie zijn we nooit toe gekomen, het besluit werd gewoon afgekondigd.”

Isabell Werth

De vergadering was drukbezocht, zelfs Isabell Werth was aanwezig om zich solidair te verklaren met de springruiters. Namens de FEI hoorde secretaris-generaal Sabrina Zeender de protesten –  met onder meer een vlammende toespraak van Cian O’Connor – stoicijns aan.

Geen John Madden

John Madden, als voorzitter van het FEI-springcomité mede-verantwoordelijk voor de besluiten, ontbrak op de vergadering.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook