Ga naar hoofdinhoud

Spectaculaire thuiszege in GCT-finale, Smolders wint Tour, Vleut jr. tweede

Harrie Smolders met Don VHP Z - Foto: Stefano Grasso/GCT
De finale van de Global Champions Tour in Doha was zojuist, ondanks dat de overall-winnaar al bekend was, reuze spannend. In de barrage mocht Maikel van der Vleuten als eerste van start met VDL Groep Verdi TN en hij zette direct een foutloze rit neer. Uiteindelijk werd zijn tijd drie keer verbeterd, waarvan de laatste keer door de uiteindelijke winnaar Bassem Mohammed. De thuisrijdende ruiter liet Gunder in een razendsnel tempo rondgaan en sloeg een gat van meer dan twee seconden met de concurrentie. In de eindstand ging Smolders er met de overwinning vandoor en eindigde Maikel van der Vleuten op de tweede plaats.

Er gingen in totaal 24 combinaties met elkaar de strijd aan in de finale van de Global Champions Tour en daarvan plaatsten zich er negen voor de barrage. Bij deze kleine groep ruiters zaten ook Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN en Kevin Jochems met Alcazar Sitte.

Van der Vleuten als eerste

In de barrage kwam Van der Vleuten als eerste in actie met de vijftienjarige Verdi. Twee weken geleden won het paar de WB-wedstrijd in Verona, gisteren schreven ze de eerste manche van de GCL-competitie op hun naam in Doha en ook in deze barrage liet de hengst de balken in de lepels. Het duo zette een tijd neer van 37,76 seconden, maar deze werd door de tweede starter in de barrage, Peder Fredricsson met H&M Christian K (v. Namelus R) direct aangescherpt naar 37,41 seconden. Van der Vleuten eindigde in deze finale uiteindelijk op de vierde plaats, maar mocht zich voor de eindranking als tweede opstellen voor de prijsuitreiking.

Ook Janika Sprunger had goed begrepen welke tijd ze moest verbeteren met Bacardi VDL, want de Zwitserse amazone liet de KWPN-hengst in 37,34 seconden foutloos over de streep galopperen en nam daarmee de leiding over. De Zwitserse amazone eindigde met deze rit op de tweede plaats in de finale, maar niet in de top tien van de eindstand van de Tour.

Na Sprunger was het de beurt aan Jochems, maar hij kreeg vier strafpunten met de ruin van Rexar du Houssoit. Daarmee eindigde het duo uiteindelijk op de

Razendsnel

Bassem Mohammed was de vijfde starter in de barrage en de ruiter uit Qatar liet  Gunder (v. Thunder van de Zuuthoeve) in een razendsnelle tijd van 35,31 seconden finishen. De thuisrijdende ruiter nam daarmee op zijn beurt de leiding over van Sprunger en had de tijd ook nog eens meer dan twee seconden verbeterd. Met deze overwinning klom de Qatari een stuk omhoog in de eindranking, maar eindigde met de negentiende plaats net buiten de prijzen.

Laatste starter

Kevin Staut kwam in de barrage als laatste starter in actie met  Silver Deux de Virton H D C (v. Kashmmir van Schuttershof). De Fransman had in de eerste ronde de snelste foutloze tijd gereden en won eerder vandaag de tweede manche van de GCL, maar beet zich in de barrage stuk op de tijd van Mohammed en liep ook nog vier strafpunten op.

Geen barrage voor Smolders

Smolders wist al voordat hij vandaag aan de start kwam met Don VHP Z (v. Diamant de Semilly) dat hij de competitie zou winnen. Vanwege vier strafpunten in de eerste omloop kreeg Smolders alleen geen kans meer om met de bijna altijd foutloos springende hengst uit te komen in de barrage en ook de finale op zijn naam te schrijven.

 

Klik hier voor alle uitslagen
Klik hier voor de eindstand

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook