Ga naar hoofdinhoud

Stempelhengst Contender overleden

Checkmate is één van de top springpaarden die Contender geleverd heeft. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De stempelhengst Contender (v. Calypso II) is gisteren overleden. De Holsteiner zou dit jaar dertig worden. De hengst ging door zijn ouderdom snel achteruit, waarop maandagavond is besloten om hem in te laten slapen.

Contender was lange tijd hét visitekaartje van het Holsteiner Verband en drukte al meer dan een kwart eeuw zijn stempel op de mondiale warmbloedfokkerij. Hij leverde verschillende top springpaarden. Zoals Collin (mv. Landgraf I), die met Toni Hassmann drie keer de prestigieuze Hamburger Derby (2004, 2005, 2006) won.

Ook de  Hannoveraan Checkmate (mv. Pik Bube II), die met Meredith Michaels-Beerbaum nog steeds actief is op het hoogste niveau is een zoon van Contender.

Marco Kutscher behaalde met Contender-zoon Montender, die gefokt werd door Johnny Visschedijk, zijn grootste successen. In 2003 won het duo het Duitse kampioenschap. In 2004 wonnen ze brons met het team en individueel op de Olympische Spelen van Athene. Op het EK in 2005 wonnen ze twee gouden medailles.

Bron: Horses/ De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

2 reacties op “Stempelhengst Contender overleden

  • Karel de Lange

    Voor de fokkerij een groot verlies. Bij zijn goedkeuring zagen de Holsteiners echter niet zoveel in de klassiek aandoende hengst, die niet bepaald aan het Engelse Volbloed modetype van de fokleiders voldeed, en ze verhuurden hem gelijk voor 3 jaar naar Oldenburg. In Adelheitsdorf slaagde hij echter als beste van het verrichtingsonderzoek en zijn kinderen bleken in aansluiting met de klassieke Oldenburgergenen prima sportpaarden te zijn. Ook zijn hoge leeftijd en langdurige fysieke conditie is het gevolg van zijn genen, die begint met COLONEL u. MANTJE v. KUHEILAN-EL-AJUZ OX, en de daaruit voortvloeiende evenwichtige bouw.
    De beeldschone en harmonisch gebouwde Contendro I, die 5 keer op Ramzes x (uit de Shagya-Arabische merrie Jordi) is ingeteeld, mag als belangrijkste zoon van Contender gezien worden. De in 1999 in Neumünster goedgekeurde hengst, die voornamelijk voor Hannover gedekt heeft, kreeg al 71 zonen goedgekeurd. Hij werd eind vorig jaar naar Frankrijk verkocht. 75 dochters van Contender kregen het Staatspremie-predicaat, 13 ontvingen een Verbandspremie.

  • Yvonne Janssen

    Ik mis in dit bericht echt de vermelding van DE Contender-zoon: CONTANGO; in de fokkerij blijkt hij nml. nog steeds van grote waarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook