Ga naar hoofdinhoud

Stichting N.O.P.: ‘Veel vertrouwen in deze paarden’

Jur Vrieling met Glasgow van het Merelnest. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Zes paarden heeft de Stichting N.O.P. al vastgelegd tot en met de Wereldruiterspelen van Tryon in 2018. Wat zijn de verdere plannen en waaruit bestaat de ondersteuning voor paarden, ruiters en eigenaren? Voorzitter Ieko Sevinga geeft uitleg.

“De doelstelling is om potentiële teampaarden, die kansrijk zijn voor podiumposities, tot en met de World Equestrian Games van 2018 en/of de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor de Nederlandse paardensport te behouden.” Het N.O.P. heeft 270.000 euro per jaar te besteden voor de periode 2017-2020. Meer dan de helft van dit budget komt vanuit NOC*NSF.

Tokyo en Tryon als doel

De doelstelling van de Stichting is een beetje gewijzigd, vertelt Sevinga. Voorheen was ook het aankopen van kansrijke paarden een doel, maar dat is nu niet meer zo. Ook is de focus enigszins verlegd. “Het huidige bestuur focust zich op het behoud van toppaarden die kansrijk zijn op de Wereldruiterspelen en de Olympische Spelen. Europese kampioenschappen en landenwedstrijden zijn wel belangrijk, maar deze wedstrijden zijn voor het N.O.P. geen doel op zich.

Het NOP-bestuur is verantwoordelijk voor de contractenbesprekingen en het aangaan van contracten met eigenaren. Ook bepaalt het NOP-bestuur  hoe de gelden besteed worden. Dat is maatwerk en de ondersteuning verschilt per paard. Het budget dat het N.O.P. beschikbaar stelt is echt om eigenaren en paarden te faciliteren. Het wordt bijvoorbeeld besteed aan verzekeringen en onderhoud van de paarden.”

Geen garanties

Ook de N.O.P. paarden zullen zich via de gebruikelijke trajecten moeten kwalificeren: “De bondscoaches hebben veel vertrouwen in deze paarden. Hoe de aanloop naar Tryon verloopt, gaat in overleg tussen de bondscoach, ruiters en trainers. In onze overeenkomst is er geen enkele sprake van dat paarden een beschermde status hebben of zeker zijn van een plaats in het team tijdens de Wereldruiterspelen. Ze zullen zich – net als andere paarden – moeten bewijzen met hun prestaties.”

Meer kandidaten?

Op de vraag of er op korte termijn nog meer paarden zullen worden vastgelegd door de Stichting N.O.P., zegt Sevinga: “We gaan af op het advies van de bondscoaches. Wanneer zij met serieuze medaillekandidaten komen dan beoordelen we dat als bestuur en gaan met de eigenaren om tafel.”

 

Bron: Paardenkrant / Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.