Ga naar hoofdinhoud

Stijger van de Maand: Verdi TN

Exclusief
Maikel van der Vleuten met Verdi TN Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

“Toen Verdi acht was zeiden we altijd: hij is onze jongste hengst die 1,60m springt. Nu kunnen we zeggen: hij is onze oudste hengst die dat doet”, vertelt Henk Nijhof jr over topsporter Verdi, die afgelopen zondag op 16-jarige leeftijd tweede werd in de prestigieuze Grote Prijs van Calgary. Met hindernissen opgetrokken tot 1,70m één van de zwaarste, zo niet de zwaarste, Grote Prijs ter wereld. Verdi strijdt in zijn ‘nadagen’ op de grootste en mooiste concoursen tegen zijn eigen nafok, die zijn vechtlust, instelling en hardheid hebben geërfd. 

Met een achtste plaats in de Grote Prijs van Aken en een tweede plaats in de Grote Prijs van Calgary loopt de zestienjarige Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I x Calypso I) een topseizoen. De loodzware Grote Prijzen op de twee meest prestigieuze concoursen ter wereld, de door Denis Musterd gefokte Verdi draait er met Maikel van der Vleuten zijn hand niet voor om. “Het zou mooi zijn als hij nog één keer een echt mooie prijs kan winnen”, zegt Henk Nijhof jr. “Tweede worden op Spruce Meadows is natuurlijk fantastisch, maar hij heeft het echt verdiend om nog iets moois te winnen. Hij springt al zo lang zo constant op het hoogste niveau, dat is ongekend. Zijn eerste Grote Prijs liep hij in januari van 2010, die van Amsterdam. Hij was toen op papier net acht. Nu, ruim acht jaar later, hoort hij nog steeds bij de allerbeste springpaarden ter wereld.”

Nafok

Tot die groep van springpaarden van de buitencategorie behoren ook steeds meer nakomelingen van Verdi. In Aken sprong Yuri Mansurs BWP-merrie Ibelle van de Grote Haart (mv. Robin des Bruyeres) naar de veertiende plaats in de Grote Prijs. Comic (mv. Heartbreaker) werd met de Braziliaan Luiz Francisco de Azevedo tweede in de Rolex Grand Prix van Wellington.

Verdi is een laatbloeier en dat is de nafok ook volgens Henk Nijhof. “Op keuringen lopen de Verdi’s niet vooraan. Qua merries denk ik dat er weinig zijn die 80 punten hebben gescoord op stamboekkeuringen en ook op de hengstenkeuringen levert Verdi niet de hengsten waarbij het talent meteen overduidelijk is. Het zijn paarden die een wat langere aanloop nodig hebben.” Uit de statistieken van de HorseTelex Results Ranking blijkt dat ook, de oudste Verdi’s zijn nu twaalf jaar en beginnen er nu echt uit te springen. Op de A-ranking, waarin hengsten met nafok van alle leeftijden (minimaal 100 nakomelingen) met elkaar worden vergeleken, staat Verdi 24ste met 185 internationaal presterende nakomelingen. Op de B-ranking, voor hengsten met nafok tot en met 15 jaar (minimaal 80 nakomelingen) staat Verdi 5e en op de C-ranking, voor hengsten met nafok tot en met 13 jaar (minimaal 60 nakomelingen), staat Verdi 2e. Met die prestaties van zijn nafok is Verdi onze Stijger van de Maand.

Lees het hele verhaal van Verdi deze week in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Klik hier

Klik hier voor de HorseTelex Results Rankings

Lees ook:

https://www.horses.nl/sport/van-der-vleuten-en-verdi-tn-missen-net-titel-rolex-gp-spruce-meadows/

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.