Ga naar hoofdinhoud

Superscore in EPTM voor Gracia ES

Voor achttien springpaarden en vier dressuurpaarden kwam er gisteren een einde aan de EPTM-test op het KWPN-centrum. Een volle test, waarbij bijna alle stallen bezet waren. Ine van Deurzen en Henk Dirksen beoordeelden de paarden zoals gewoonlijk. Ine van Deurzen: “We hebben een nette groep springpaarden gehad, met daartussen enkele interessante uitschieters.” En daar is Gracia ES er zeker een van.


De dochter van Last Man Standing van f/g Egbert Schep uit Tull en ’t Waal kreeg 87,5 punten, met diverse negens op haar protocol. “Toen deze merrie kwam, moest zij nog aan kracht winnen”, aldus Ine van Deurzen. “Maar de laatste weken heeft ze heel veel progressie gemaakt en zeker de laatste beoordeling liet ze heel veel goede dingen zien. Ze heeft een lichtvoetige galoppade met veel balans en ruimte, een comfortabele galop. Ze springt met overzicht, is zeer voorzichtig en heeft daarbij heel veel reflexen en springt zeer goed met de schoft omhoog. Haar techniek is voorbeeldig met een zeer goed voorbeen- en achterbeengebruik. Daarbij springt ze ook goed door het lichaam en heeft ze veel vermogen. Het is een heel atletisch gebouwde, hoogbenige merrie die een atleet is om te rijden en ook op de sprong. Echt een fijn paard.”

Moeder Centerfold sprong zelf op 1.35m-niveau en bracht het 1.40m-springpaard Air Nike Z (v.Air Jordan Z). Ook is dit de moederlijn van Robert Whitaker’s Grand Prix-springpaard USA Today (v. Heartbreaker).

De vijfjarige Ewinita van f/g J.W. van Wessel uit Zwartebroek maakte eveneens indruk en kreeg 83 punten. “Deze Ustinov-dochter heeft een goede ruimte in de basisgangen, maar moet daarin nog iets aan kracht winnen. Aan de sprong toont ze echt een goede afdruk en veel reflexen. Ze springt ook altijd met de schoft omhoog en met een ruim voldoende voorbeentechniek, maar een opvallend goede achterhandtechniek. Daarbij is ze zeer voorzichtig. Ze heeft zich goed ontwikkeld gedurende de test.” Voor de reflexen kreeg de merrie een 9.

Berlin-dochter Genova Wapiti MP van f/g M.C. Pieterse uit Westbroek kreeg 79 punten. “Ook zij heeft veel progressie gemaakt gedurende het onderzoek. Ze heeft een hele fijne balansvolle lichtvoetige galop en ze springt met veel afdruk. Daarbij heeft ze veel vermogen.” Op de techniek kreeg ze een 7,5 en op alle andere springonderdelen een 8. Uit deze moederlijn komt ook het internationale springpaard Zamdoro MP (v. Sam R) van de Belg Wout Daerden.

De vier dressuurpaarden slaagden met prima cijfers, maar een uitschieter ontbrak.

Er staan nog enkele merries op het centrum, die later aan de test waren gestart en zijn zadelmak gemaakt door het KWPN-team. Zij doen aanstaande woensdag examen.

Bron: Horses/KWPN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.