Ga naar hoofdinhoud

Nederland verovert laatste startpositie

Er gebeurde heel veel. Meer dan je van zo'n parcoursje zou verwachten. Maar de Olympische Spelen hebben hun eigen wetten. Grote namen zakten op de openingsdag van het olympische springtoernooi al door het ijs. Maar heel Oranje hield het hoofd koel. Het kwartet onder leiding van Rob Ehrens verzekerde zich vandaag op Greenwich Equestrian Park van de laatste startpositie, morgen in de landenwedstrijd. En Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Gerco Schröder beginnen met een schone lei aan het individuele kampioenschap.

Het team van Rob Ehrens stond op scherp. Jur Vrieling moest als allereerste de imponerende arena met schitterend vormgegeven – maar erg kijkerige – hindernissen binnenrijden. Ook zonder andere ruiters te hebben zien springen, wist Vrieling dat hij zijn hengst VDL Bubalu weinig meters in een hoog tempo moest laten maken. Het werd een ronde uit het boekje, met een zeer voorzichtige Bubalu en een optimaal sturende Vrieling.

Even later bleek dat de tijd inderdaad een belangrijke rol speelde. Negen combinaties kwamen met alleen een tijdfout aan de finish, nog eens acht ruiters liepen tegen hindernisfouten én tijdfouten aan. Toch was het parcours heel goed te doen. Van de 75 combinaties kwamen er 32 geheel foutloos aan de finish.

Maar er waren ook grote problemen voor grote namen. Wie had kunnen voorspellen dat Beezie Madden gelijk op de eerste dag al gediskwalificeerd zou worden? De Amerikaanse had een overdreven voorzichtige Via Volo onder zich. Abnormaal hoog sprong de springvlo van Clinton de lucht in, op de combinatie van olympische hindernissen ging het mis. Madden kreeg haar kleine BWP-er nooit bij de tweede hindernis en de bel klonk. Morgen mag ze wel voor Amerika aantreden in de landenwedstrijd, individueel is Madden uitgeschakeld.

Christian Ahlmann dan. In de laatste lus van het parcours raakte de Duitser het spoor bijster. Hij kwam iets binnendoor naar de Nelson-steilsprong, waardoor Codex One de balk niet kon vermijden. Vervolgens schrok de Contendro I-zoon van de afsluitende Stonehenge-dubbel, opgebouwd met de bekende menhirs van de Salisbury Plain. Ahlmann en zijn paard rammelden door de balken van de insprong en strandden voor de uitsprong.

Ook Peter Charles kwam met Murkas Vindicat in problemen. Hij trok de Guidam-zoon helemaal uit het ritme en belandde in de triple bar. Vindicat galoppeerde braaf door, maar nam nog wel de balken van de uitsprong mee.

De Nederlandse combinaties hadden hun zaakjes juist prima voor elkaar. Alle vier paarden waren super in vorm. Marc Houtzager flirtte nog wel even met de chrono, maar Tamino drukte zijn neus precies op tijd door de finishlijn.

Uiteindelijk stond er vandaag weinig anders op het spel dan die felbegeerde laatste startpositie in de landenwedstrijd. En het zelfvertrouwen waarmee morgen de strijd écht gaat ontbranden. Morgen beginnen – als het om de landenmedailles gaat – alle teams weer op nul. Maar voor de ranglijst van de beste 35 combinaties die om de individuele medailles gaan strijden keren de resultaten van vandaag toch weer in de puntentelling terug. Simpel gezegd betekent dit dat Beezie Madden wel kan bijdragen aan een medaille voor Amerika, maar individueel is ze praktisch uitgeschakeld.

Drie landen hadden vandaag een team met drie foutloze combinaties: België, Zweden en Zwitserland. Met Nederland als slotstuk vormen zij morgen de staart van de startvolgorde.

Hieronder volgt het live-verslag van de eerste olympische kwalificatiewedstrijd.

15.14 uur: Jos Lansink zorgt met Valentina van ’t Heike voor Belgiës derde nul. Imponerende ronde.

15.11 uur: De gekste dingen gebeuren in Greenwich. Beezie Madden gediskwalificeerd! Via Volo lijkt astronautenvoer te hebben gegeten, springt enorm de lucht in. Op de dubbelsprong over olympische ringen gaat het mis. Madden komt tot twee keer niet in de buurt van de uitsprong. Bel klinkt door olympische arena.

14.56 uur: Papa Ahlmann is in de war. Komt binnendoor naar Nelson-steil en krijgt fout. Codex One schikt vervolgens van Stonehenge en rammelt door de afsluitende dubbel. Eindigt met z’n neus op de laatste balk. Ahlmann moet bij opnieuw aanrijden zijn paard flink de sporen geven.

14.53 uur: Mazzel voor Rolf-Göran Bengtsson op de afsluitende Stonehenge-dubbel. Casall la Silla tikte de balk stevig aan, maar die besluit toch maar te blijven liggen.

14.45 uur: Frankrijk niet zonder kleerscheuren door eerste ronde. Balk voor Olivier Guillon die Lord de Theize te dicht onder een steilsprong brengt.

14.38 uur: Brits drama. Peter Charles grijpt teveel in, trekt Vindicat helemaal uit zijn galopritme. Combinatie strompelt dwars door alle balken van de dubbelsprong.

14.36 uur: Ian Millar wil op zijn tiende Olympische Spelen niet te laat komen. Komt teveel binnendoor naar de Nelson-steilsprong en neemt een balkje mee.

14.34 uur: Balkje voor Abdullah Sharbatly. Buut-ruiter wordt nu een klein beetje sportief gestraft.

14.31 uur: Rebozo, de zoon van Renata la Silla, zorgt ervoor dat Rodrigo Pessoa, de kampioen van Athene, goed aan dit olympische toernooi begint.

14.28 uur: Eurocommerce London springt arrogant hoog over de Londense palen. Gerco Schröder houdt als vierde man het olympische blazoen van Oranje geheel onbesmet.

14.25 uur. Dirk Demeersman en Bufero van ’t Panishof zorgen voor de tweede nulronde voor België.

14.20 uur Fraaie nulrondes van twee kleine grootheden: Itot du Chateau van Edwina Tops-Alexander en Flexible van wereldbekerwinnaar Rich Fellers.

13.56 uur: Met extravagante springmoyennes zeilde Bella Donna van Meredith Michaels-Beerbaum zojuist probleemloos over het eerste olympische parcours. Na drie combinaties verzamelde de Duitse equipe alleen dat ene tijdfoutje van Marcus Ehning. Ook de Zweed Henrik von Eckermann overtuigde met een zeer voorzichtig springende Allerdings.

13.43 uur: Door de fout die de Brit Scott Brash zojuist maakte met Hello Sanctos gaat Nederland nu alleen aan de leiding in het eerste onderdeel van het olympische springtoernooi. Dit zou betekenen dat Nederland morgen de meest gunstige startpositie krijgt in de landenwedstrijd.

Olympisch kampioen Eric Lamaze met Derly Chin de Muze en voormalig Europees kampioen Kevin Staut met Silvana bleven zojuist fraai foutloos.

13.26 uur: Een briljante rit van Marc Houtzager met Tamino zette zojuist de derde nul voor Nederland op het scorebord. Nergens kwam de combinatie in de problemen, Tamino sprong geweldig van de paal. Aan de finish mocht Houtzager nog van geluk spreken omdat hij precies binnen de tijd bleef.

13.19 uur:  Er waren hoog gespannen verwachtingen van haar rit, maar de net achttien geworden Amerikaanse Reed Kessler kon ze niet helemaal inlossen. Ze stuurde Cylana schitterend rond, maar maakte in de volte naar de Nelson-steilsprong iets te veel meters en één ophouding te veel waardoor de klok een strafpunt opleverde. Met dit resultaat komen de Verenigde Staten gelijk te staan met Duitsland en Frankrijk.

13.01 uur: In de van hen bekende stijl bleven Janne-Friederike Meyer en Lambrasco zojuist foutloos in het eerste onderdeel van het Olympische springtoernooi. Hierdoor staat het Duitse team na twee ruiters op één tijdfout ex aequo met Frankrijk.

Het springtoernooi is voor Zweden slecht begonnen. Cardento-zoon Matrix schrok zich bij binnenkomst in de arena dood. Vooral de pilaar van Nelson boezemde hem angst in. De amazone kon toch aan het parcours beginnen, maar vergat te rijden voor de lange zes naar de triple bar-insprong van de dubbel. De combinatie landde midden in de balken en kwam ten val.

12.35 uur: Penelope Leprevost en Mylord Carthago kwamen zojuist iets te laat aan bij de finish wat het Franse team op een tijdfout kwam te staan. Op dit moment zijn er twee teams met twee foutloze combinaties: Nederland en Groot-Brittannië.

Het Olympische springtoernooi heeft overigens een tweede diskwalificatie opgeleverd. Het paard Wilexo van de Braziliaan Carlos Mota Ribas weigerde  twee keer voor de triple bar-insprong van de dubbel.

 

12.25 uur: Als tweede starter van het Nederlandse team bleef ook Maikel van der Vleuten foutloos. Op de steilsprong naast de Nelson-pilaar was het even spannend omdat Verdi de bovenste balk hard toucheerde. Maar alles bleef liggen en de score voor Nederland bleef nul.

12.19 uur: Enkele favorieten voor het individuele eremetaal bleven zojuist foutloos. Nino des Buissonnets van Steve Guerdat, Antares van McLain Ward en wereldkampioen Phillippe le Jeune met Vigo d’Arsouilles kwamen niet in de buurt van het hout. Van dit trio kanshebbers imponeerde met name Antares.

12.11 uur: Matt Williams kan nu alweer terug naar Australië. Zijn Heartbreaker-zoon Watch Me zette voor hindernis vijf de hoeven in de grond.

12.00 uur: Veel combinaties zijn foutloos in het eerste onderdeel van het Olympisch springkampioenschap, maar niet Marcus Ehning. De Duitse stilist stierf zojuist met Plot Blue in schoonheid, wat hem op een tijdfout kwam te staan.

11.46 uur: De grote favoriet voor de individuele Olympische titel, Nick Skelton, had zojuist maar één probleem op te lossen: de grote gretigheid van zijn paard Big Star te beteugelen. De zoon van Quick Star wilde alle hindernissen wel opvreten en gaf daarmee zijn ruiter handen vol werk. Maar het bijna volgeladen stadion in het Greenwich Equestrian Park explodeerde van vreugde toen Skelton en Big Star foutloos over de afsluitende Stonehenge-dubbel waren gesprongen.

11.32 uur:  Het Olympisch springtoernooi is voor het Nederlandse team uitstekend begonnen. Als allereerste starter legde Jur Vrieling met VDL Bubalu zojuist een foutloos parcours af. Vrieling koos zeker niet voor de veilige weg, maar liet zijn hengst in hoog tempo en met korte wendingen over het eerste onderdeel van het springkampioenschap gaan. Deze eerste ronde is overigens voornamelijk bedoeld om de volgorde van het landenkampioenschap vast te stellen.

Zo direct gaat de eerste kwalificatie van het springen van start. De kwalificatie wordt direct op tijd verreden en de Nederlandse combinaties zijn er klaar voor. Alle springpaarden van het Nederlandse team oogden topfit tijdens het oefenrondje dat ze gisteravond in het olympische stadion mochten rijden.
Gisteren mocht iedere ruiter zijn paard anderhalve minuut aan de nieuwe omstandigheden laten wennen en dat ging zonder enige slag of stoot. Vandaag verschijnen Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, Gerco Schröder en Marc Houtzager voor het team aan de start. Leon Thijssen komt uit voor een individuele plaats.
De wedstrijd is direct te zien op de NOS Livestream en te volgen op Horses.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

 

Bron: Horses / KNHS

 

2 reacties op “Nederland verovert laatste startpositie

  • Icarus

    Knappe Nederlandse springruiters: zo netjes & met overzicht rondgereden!
    Top prestatie,
    want de voorspellingen & speculaties waren beslist anders! 😉

  • Mark Oude Griep

    Fantastisch resultaat van Nederland!! En dit mag wel eens een keertje meer gewaardeerd worden door Nederland(lees NOS). Direct een van de weinige miscommunicaties laten zien tussen ruiter en paard en niet de klasse van de ruiters en paarden en dan vooral voor ons de Nederlanders die in de kwalificatie van de springsport eerste zijn geworden. Alle andere sporters komen erop, in wat voor een ronde/kwalificatie ook en ik heb zeker respect voor alle sporters voor Nederland die meedoen aan de spelen maar vindt persoonlijk dat de hypische sport een beetje belachelijk wordt gemaakt in dit opzichtt en ook onder gewaardeerd, bekijk maar eens de documotaire van Jeroen en De Sjiem, wat er nodig is om dit te bereiken. Hulde aan de eerste dag van het Nederlands spring-equipe!! Hoop dat ze het zo vol houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook