Ga naar hoofdinhoud

Bondscoach afserveren?

BondscoachesZolang er medailles worden gehaald zul je geen wanklank horen over een bondscoach. Maar vliegt een team uit de bocht, dat wordt het functioneren van de teamcaptain onder de loep genomen. In de voetballerij worden er pagina’s artikelen aangewijd en coaches genadeloos en public afgeserveerd. Stappen ze zelf niet op, dan krijgen ze vaak alsnog de bons. Gelukkig is het in de paardensport minder zwart-wit, maar dat er nu vraagtekens worden gesteld over de bewandelde weg van Rob Ehrens is een logisch gevolg.

Sinds de aanstelling in 2005 van Rob Ehrens als bondscoach kwam het Oranje springteam eindelijk weer met medailles thuis. In 2006 werd Nederland wereldkampioen, een jaar later Europees kampioen en ondertussen verlengde de KNHS zijn contract tot de Olympische Spelen 2012. Ehrens werd op handen gedragen. Maar hij kent nu ook andere tijden. Nu Nederland buiten de medailles is gevallen op het EK vorig jaar in Windsor en op het WK vorige week in Kentucky wordt er toch zachtjes aan zijn stoelpoten gezaagd en kritiek geuit. De rol als bondcoach kan mooi zijn, maar in deze tijden ook heel ondankbaar.

Hoe kan het dat Nederland dit jaar alleen met hangen en wurgen een plekje in de Meydan Top League van volgend jaar kon afdwingen en waardoor zakte het team zo ver af in Kentucky? Ehrens breekt zijn hoofd. Paarden worden te oud, talenten worden verkocht en de jonge paarden die mee waren hebben nog te weinig ervaring voor zo’n dergelijk kampioenschap. TV-programma Nieuwsuur besteedde zelfs een item over het teleurstellende resultaat. Olympisch kampioen van Sydney 2000, Jeroen Dubbeldam, was duidelijk: ‘”Het ligt er niet aan dat paarden verkocht zijn, er is gewoon niet goed genoeg gereden.” Het gouden teamlid van Aken en Mannheim is de vergeten man in dit verhaal. Hij werkte achter de schermen Van Schijndel’s BMC Simon op naar topniveau, won op Spruce Meadow de hoogst gedoteerde Grote Prijs ter wereld en schittert nog steeds van afwezigheid in het A- en B-kader. Opmerkelijk!

Binnen de kringen van de springruiters wordt er gemopperd over de te kleine vijver waarin Rob Ehrens het laatste jaar vist en er wordt gezegd dat het verstandiger was om bewezen kampioenschapsruiters als Dubbeldam en Gerco Schröder met minder ervaren paarden naar de VS te sturen. Dat zijn ruiters die onder druk presteren en die je zelden op een ruiterfout kan betrappen, in tegenstelling tot de mannen uit het team van nu. Het is achteraf gepraat. En het kan ook goed aflopen. Dat bewees Abdullah Al Sharbatly met zijn zilveren plek met Seldana, die hij pas zes weken van tevoren in training kreeg. Er zijn misschien de verkeerde keuzes gemaakt, maar daar zullen Ehrens en de KNHS zich over buigen.

Hopelijk vertrekken toppaarden als Simon en HBC Tamino nu niet naar het buitenland, want met alleen sterke ruiters komen we er ook niet. Het is afwachten hoe de Nederlandse dressuurtop zich nu houdt na de verkoop van dressuurgigant Totilas. Parzival van Adelinde Cornelissen is vorig jaar behouden voor ons land, maar wat gaat er gebeuren als de 16-jarige Sunrise van Imke Schellekens en de 15-jarige Nadine met Hans Peter Minderhoud straks met pensioen gaan? De kans is groot dat ook Sjef Janssen als bondcoach het lastig gaat krijgen om goed gewapend te blijven tegen de concurrentie. Moeten we hem dan ook afserveren?

Wendy Scholten, redacteur
Deze column verscheen vrijdag 15 oktober 2010 in De Paardenkrant.

5 reacties op “Bondscoach afserveren?

 • G

  Altijd makkelijk om de schuld naar een ander te schuiven. In dit geval de bondscoach. Misschien is het waar dat hij ook over andere ruiters kon beschikken, maar vergeet niet dat met verkoop van Okidoki, Tomboy, Springtime, etc… zeer ervaren combinaties uit elkaar zijn gehaald.

  Naar mijn mening is Rob Ehrens een uitstekende coach en ik hoop dat de SFN meer paarden kan behouden voor de Nederlandse topsport.

 • Anne

  Aan deze dingen kun je zien hoe belangrijk het is, de jeugd en jonge ruiters op te bouwen!

  Het best voorbeeld is de Duitse dressuur team, waar in het geleden te weinig was gekeken naar de jonge talenten, zowel ruiter als ook paard.

  Alleen maar door het kopen van zo’n geweldig paard als Totilas loss je die bestaande problemen nicht op. Poor Edward, voor het verlies van Totilas maar ook poor Matthias, die nu met zo’n enorme druk op zijn hoofd moet rijden.

 • br4u

  Een coach kan moeilijk zonder goede combinaties

  Een ruiter zonder goed paard is maar een ruiter

  Een ruiter zonder paard is maar een mens

  Een paard zonder ruiter nog altijd een paard blijft

  Alles wordt een beetje makkelijker met goed materiaal

  Een goede paard dan zijn we al half op weg.

  Paarden als Milton, Jappeloup, Ratina, de Sjiem, okidoki maken het verschil

  In zowel prestaties van de ruiters als uiteindelijk het TEAM

 • Yola

  Ik kan me vergissen hoor, maar is het niet VAN GRUNSVEN BMC Simon? Volgens mij is van Schijndel een ander bouwbedrijf en dus niet de sponsor van Jeroen Dubbeldam.

  Beetje slordig, tenslotte gaat sponsoring over naamsbekendheid.

 • harriet

  geloof niet dat Ehrens in een te kleine vijver gevist heeft, de vijver was immers niet groot.
  wel is het aan te rekenen dat dat op de landenwestrijden vooraf niet alle eventueel in aanmerking komende kandidaten mochten rijden.

  en dan kom je weer uit bij Jeroen Dubbeldam
  geen enkele van de vooraf gereden landenwedstrijden stond hij geselecteerd,
  Heb daarover ook een paar keer naar de KNHS gemaild hoe dat kon, maar dan krijg je een antwoord waar je weinig aan hebt.

  Nou is mijn belang eigenlijk niet zo zeer dat Jeroen daar had moeten rijden, Ook wel een beetje want hij rijdt een Blue, en dat is voor ons
  met nog een vracht nazaten van blue op stal wel intressant.

  Ook ik snap niet dat hij met Wisper nog steeds in het B kader zit en met Simon die in het artikel van schrijfster inderdaad de verkeerde sponsor cq eigenaar heeft. (slordig) BMC van Grunsven Simon voorheen Simon Says heet niet in een kader zit.

  Ook ik ben van mening dat te snel aan deze combinaties vast gehouden is, en als je naar de landenwedstrijdprestaties van Harrie Smolders kijkt leek het toch een beetje dat hij de druk niet aan kon, een beetje hetzelfde verhaal als Vincent Voorn die ook individueel wel goed was maar in de landenwedstrijd niet.

  Het zou Ehrens dan ook sieren dat hij uitlegt waarom Jeroen Dubbeldam geen enkele keer voor Nederland mocht rijden.
  Want dat Simon te laat in de juiste vorm was is niet correct, dan zijn de resultaten van het seizoen niet goed bij gehouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook