Ga naar hoofdinhoud

VION-Cup

Boemerrang

Boemerrang VION CupHet KWPN stelt dat jonge hengsten als vijfjarige, naast de hengstencompetitie, ook in de VION-Cup moeten meelopen. Ik vind dit een goede regel. De VION-Cup staat toch een stuk realistischer en zwaarder gebouwd dan de hengstencompetitie. De parcoursen zijn gebouwd zoals het in de sport is.

Helaas liepen vorige week maar weinig goedgekeurde KWPN-hengsten mee in de VION-Cup. Bij hun prestaties kun je vraagtekens zetten. Sommige hengsten waren er niet goed klaar voor. Dat zou eigenlijk niet moeten kunnen. Voor trainers en eigenaren zijn er vandaag de dag genoeg mogelijkheden om een paard goed voor te bereiden. Zij prefereren het dekken vaak boven de prestaties van een hengst in de sport en kijken naar de korte termijn. Vorig jaar deden Verdi en Vleut nog vooraan mee in de VION-Cup, maar de laatste vijf à zes jaar is de deelname van KWPN-hengsten duidelijk afgenomen. En dan hebben we het nog niet eens over Lanaken, of de prestaties van de jonge hengsten later in de internationale sport. Ik maak me daar zorgen over. Tenslotte willen we hengsten die zelf ook goed in de sport presteren en waarvan de nakomelingen dat ook doen.

Minder deelname komt doordat hengstenhouders bang zijn dat hun hengst minder presteert. In dit soort wedstrijden wordt een hengst snel door de fokkers veroordeeld. Ze kijken op de uitslagenlijst en zien vier of acht strafpunten staan. Dan houden de hengsteneigenaren hun paarden liever thuis. Dan liever een paard op stal die geen fouten maakt. Een lastig probleem, waar je niet veel aan kunt doen. Ik denk dat hier een stukje voorlichting voor het KWPN is weggelegd, als ze willen dat een hengst in de sport presteert.

In de dressuursport ligt het anders. In de Pavo Cup zien we wel meer hengsten meedraaien. Zij deden de afgelopen jaren ook vooraan mee. Maar in deze wedstrijd hebben ruiters en juryleden een veel grotere invloed op de beoordeling dan bij de springsport. Een hengst kan fouten maken en toch nog winnen. En dat ziet een fokker, die alleen de uitslag bekijkt, niet terug.

Toen ik woensdag in Ermelo was viel het mij op dat er weinig interesse vanuit het buitenland was. Er was niet veel handel en niet veel van mijn collega’s hebben in de VION-Cup gestart. Zelf heb ik voor het eerst ook niet meegedaan. Dat komt doordat wij als springruiters ook buitenlandse paarden hebben. Ten tweede zijn er op veel internationale wedstrijden ook rubrieken voor zes- en zevenjarigen. Qua prijzengeld is dat voor ons interessanter en voor het paard zijn die terreinen veel indrukwekkender. Daardoor doen ze meer ervaring op.

Door dit alles werd de VION-Cup dit jaar alleen door ruiters gebruikt om zich te plaatsen voor het WK in Lanaken. De VION-Cup verliest hierdoor aan betekenis. Eigenlijk is dat jammer.

Wout-Jan van der Schans, springruiter
Deze column verscheen vrijdag 27 augustus 2010 in De Paardenkrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.