Ga naar hoofdinhoud

Omgaan met eigenaren

Eric Lamaze HicksteadIn de periode van de Wereldruiter- spelen in Kentucky heb ik mij eraan gestoord dat er in de pers aldoor werd geroepen dat alle goede springpaarden naar het buitenland zijn verkocht. Alsof er door de Nederlandse eigenaren helemaal niet meer in de sport wordt geïnvesteerd.

De paarden die in Kentucky onder buitenlandse ruiters vooraan meededen, zijn als jong paard al uit Nederland vertrokken. Hickstead bijvoorbeeld ook. Niemand had het vermoeden dat hij het zo uitstekend zou doen. Ik denk dat de eigenaren zich eveneens aan deze berichtgeving hebben gestoord. Want we hebben juist heel veel mensen die in onze springsport investeren en daar moeten we heel blij mee zijn.

De Nederlandse springequipe bestaat geheel uit paarden van eigenaren. Wat dat betreft is er weinig veranderd, want dat was vroeger net zo. En dat we goede paarden hebben is duidelijk. We hebben er in de Wereldbeker nog nooit zo goed voorgestaan als op dit moment door de goede prestaties van Harrie Smolders, Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder, Leon Thijssen en mijzelf. Wij als ruiters zijn er heel erg van bewust hoeveel er in de sport wordt geïnvesteerd door eigenaren.

NOC*NSF heeft in samenwerking met de KNHS vorige week een oriëntatietrip naar Londen voor eigenaren van Nederlandse toppaarden georganiseerd. Dit ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen in 2012. Op zich een leuk initiatief, want vanuit de KNHS gebeurt er voor de eigenaren te weinig. Eigenaren van paarden die in een landenwedstrijd meelopen, krijgen nog niet eens een bedankbriefje. Ook al zou er maar een foto worden gestuurd, dan zou dit zeker op prijs worden gesteld. Maar zo’n trip is ook gevaarlijk. Want wie nodig je wel uit, en wie niet? Je kunt hiermee ook mensen voor het hoofd stoten. Zeker in de springsport is het moeilijk te voorspellen welke paarden in 2012 naar Londen gaan.

De KNHS moet meer investeren in de eigenaren. Waarom worden de eigenaren van A- en B-kaderpaarden niet een keer uitgenodigd voor een gezellig samenzijn op een internationaal concours als Amsterdam of Den Bosch? In Duitsland worden eigenaren altijd bij een buffet betrokken. In Nederland mag je als eigenaar best meekomen, maar dan moet je zelf betalen!

En juist op de Nederlandse investeerders wordt vanuit een andere hoek een beroep gedaan. Het aantal indoorconcoursen is zorgwekkend teruggelopen door het verdwijnen van Assen, Zuidlaren en Leeuwarden. Er is een tweesterrenconcours in Roosendaal bijgekomen, maar het wegvallen van de drie wedstrijden is erg jammer. Dit waren juist de concoursen waar aankomende ruiters konden starten. Ik denk niet dat het aantal bezoekers is afgenomen, maar de kosten zijn blijkbaar zo hoog geworden dat het moeilijk wordt iets te organiseren. Nu wordt er teruggevallen op bedrijven én de al eerder genoemde eigenaren. En juist die eigenaren kunnen we dus niet genoeg waarderen.

Wout-Jan van der Schans, springruiter
Deze column verscheen vrijdag 19 november 2010 in De Paardenkrant.

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

2 reacties op “Omgaan met eigenaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook