Ga naar hoofdinhoud

WEG: Springkampioen Le Jeune: ‘Ik paste me aan de paarden aan’

Philippe Le Jeune met Vigo d'Arsouilles (Kit Houghton/FEI)'Leve België', is Le Jeune's enthousiaste reactie op het winnen van zijn gouden WK-medaille bij de paardenwissel. 'We zijn hier gekomen om ons best te doen. Met het team hadden we al brons. Dat was al fantastisch. Vigo was een van de beste paarden van de Wereldruiterspelen. Buiten de rit van Rodrigo, heeft hij geen fout gemaakt in het hele kampioenschap. Ik heb ieder paard op zijn eigen manier geprobeerd te rijden. Ik probeerde me aan te passen aan het paard, niet zij aan mij. Met veel plezier heb ik de drie paarden gereden.'

‘Ongelofelijk dat zo’n klein landje zo goed presteert’, vertelt Le Jeune. ‘We hebben de beste paardenfokkerij, goede ruiters. Ik heb veel te danken aan onze chef d’equipe Phillipe Guerdat. Maar ook aan de eigenaar van Vigo, Joris de Brabander. Hij en zijn familie zijn goede vrienden van me.’

Le Jeune bleef als enige ruiter vier keer foutloos met de vier verschillende paarden. Het enige paard dat vier keer foutloos bleef was de NRPS- en KWPN-gekeurde hengst Hickstead van Canadees Eric Lamaze. ‘We wisten allang dat hij het beste paard van de wereld was. Maar na vandaag weten de drie andere ruiters het ook’, zegt Eric Lamaze, die zelf het brons won, met pretoogjes.
 
Abdullah Al Sharbatly uit Saudi-Arabië won het zilver: ‘Een geweldig moment voor mij en mijn land. Het is de eerste keer dat het Midden-Oosten in de top vier eindigt. Dit zijn alle drie geweldige ruiters en ze hebben het fantastisch gedaan. Ik ben zo blij. Ik heb pas twee wedstrijden met Seldana gereden. Het is niet het makkelijkste paard. Ze is een beetje speciaal. In mijn parcours keek ze naar de schaduwen. Daarna was ze een beetje bang.’ Dat kostte Al Sharbatly acht strafpunten met zijn eigen paard. Met de andere paarden bleef de ruiter foutloos. ‘Na mijn rit was ik eerst ’n beetje  teleurgesteld, maar je kunt er niets aan veranderen. Maar met zilver ben ik echt heel blij!’

Bekijk hier de foto’s van de springfinale.

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Linde Oortveld

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

8 reacties op “WEG: Springkampioen Le Jeune: ‘Ik paste me aan de paarden aan’

 • anoniem

  Van harte gefeliciteerd met je kampioenschap, je hebt laten zien dat je met de drie andere paarden
  de beste ruiter bent geweest. Gelukkig zegeviert nog steeds het goed kunnen paardrijden. Het begon natuurlijk al goed met de bronzen medaille voor het team, Belgie heeft op tijd in gezien dat, wilden ze weer terugkomen op niveau als land, er een nieuw iemand moest komen die alles radicaal omgooid en in de eerste plaats met de sport bezig is. Phillipe Guerdat heeft dit ook goed aangevoeld, proficiat. Ik denk dan ook dat op dit moment Nederland in de zelfde positie verkeerd. Want als ik alles goed op een rijtje zet dan kan ik alleen maar constateren dat belangenverstrengeling heeft geleid tot het falen van het Nederlandse team. Ik wil hier liever niet in details treden. Natuurlijk was het in Dublin super gezellig en heeft Nederland zich kunnen handhaven in de Super League. Helaas kun je met alleen gezelligheid er omheen op dit niveau niet scoren want dan heb toch iets meer ervaring bij zowel ruiter als paard nodig. En wanneer je het kunt veroorloven topruiters thuis te laten die meerdere malen bewezen hebben op dit niveau foutloos te kunnen rijden dan moet je als coach incl. adviseurs wel heel erg goed in je schoenen staan. Hopelijk open ik in Nederland een paar ogen met deze reactie, want dat er nodig iets moet veranderen staat als een paal boven water vast.

 • Mathijs

  Geweldige prestatie van de Belgen. Denk alleen niet dat Rob Ehrens veel andere keuzes had. Wellicht wel qua ruiter, maar niet qua paarden. Dat is het hele zomerseizoen niet anders geweest. Achteraf praten is altijd makkelijk, ik zie echter de Olympische Spelen 2012 met vertrouwen tegemoet met de huidige jonge paardenstapel en enkele van deze teampaarden!

 • ook

  profficiat lejeune en belgie… super sport van een topruiter met een topgeschoold paard, en daar op het juiste moment..deels met anoniem eens, alleen weet ik niet wie die topcombinatie in nl is.. paarden waren gewoon niet ver genoeg, en het is niet zo simpel als ze zeiden voor het wk, gewoon goed ryden en het komt goed… handel en sport blyft een moeilyke combinatie, succes

 • anoniem

  Waarom zoudel handel en sport niet samen gaan? Kijk naar de belgen. Er liepen meer dan 30 belgische paarden mee. Als die allemaal nog in Belgie zouden staan!!! En beter als utasha, walnut en tamino hebben jullie op dit moment niet voor dat niveau denk ik…

 • Guy Leysen

  PROFICIAT PHILIPPE
  Je bent een waardige opvolger van Jos Lansink en met Vigo vorm je een prachtig team. Maar jij hebt ook bewezen een echt goede ruiter te zijn ook wanneer het andere paarden betreft.
  Je bent echt een groot ruiter in ons kleine land, dat in de paardensport toch hoge ogen kan gooien.
  Proficiat nog aan het ganse team, maar het goud van Philippe is toch het gemakkelijkst te onthouden. )))

 • marian

  Vanzelfsprekend ook van deze kant feliciaties voor Belgie, maar even over de kritiek op de bondscoach: Doe het maar eens even na. Er is geen kritiek geweest toen wij onze successen gehaald hebben en ook nu is er geen kritiek geweest uit de ruiterploeg, wat ik heb gemerkt. Bij mijn weten doet Rob Ehrens zeer veel in overleg met alle ruiters en dat zijn ook de mensen met wie hij dat moet doen. Wij kunnen wel van afstand onze mening en oordeel hebben, maar weten niet van alle overleg die gevoerd wordt.
  Ik heb de Nederlanders geen grote fouten zien maken. Toch hebben ze hun strafpunten gehaald. Bij de Olympische Spelen gebeurde dat bij de Duitsers (en gerenommeerde combinaties!). It’s all in the game. Dat hoort bij de springsport. Zal men gewoon moeten accepteren. Een paard is nu eenmaal geen machine, en een mens ook niet.
  Het kan er bij mij niet in dat Rob Ehrens jaren wordt geroemd om de manier hoe hij funcioneert en dat dat nu ineens ter discussie staat.
  Iedereen gaat zijn best doen om te zorgen dat Nederland zich plaatst voor de Olymische Spelen in Londen en laten wij daar nou maar vertrouwen in hebben.

 • tolan

  Van harte gefeliciteerd Philippe een verdiende bekroning in je reeds lange carriere waarbij je toch altijd dat tikkelje meer horsemanschip toonde dan je collega’s ongelooflijk dat je op dit wereldkampioenschap zo cool bleef als er zoveel op het spel staat nog een grote proficiat voor u en uw paard de vormtiming was perfect dat was top

 • Edsko Takens

  Philippe gefeliciteerd. De beste heeft gewonnen. De springsport is eerlijk, een balk is een balk. Goed voor de sport dat ook verweggistan tegenwoordig voor de prijzen meedoet.

  Wat Nederland betreft: Het kan nu eenmaal niet altijd optimaal gaan. Als klein land doen we het gemiddeld zeer goed. Ervaring, handel en geluk of juist pech zijn zaken die niet altijd optimaal samen gaan. Zonder handel draait de zaak ook niet. Ervaring komt vanzelf weer en geluk, dat is er ineens weer als de rest optimaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook