Ga naar hoofdinhoud

Zoly, Blom’s Alina en Beaumont GMB-winnaars

Pim Mulder uit Zwolle heeft de start van de derde editie van de GMB-competitie niet gemist. Hij trapte vorige week donderdag in IJsselmuiden af met de eerste en tweede prijs bij de zesjarige springpaarden en bezorgde de fokkers van Zoly (v. Casco) en Zandor (v. Concorde) een fokkerspremie.

Van de 26 zesjarigen drongen er 14 door in de barrage en daarin reed Pim Mulder een uitgekiende rit. Winnares Zoly is een bekende in de ‘GMB-kringen’, want zij finishte begin dit jaar als derde in de finale. “Ik rijd haar bijna anderhalf jaar en ze wordt steeds beter. Ze was al heel voorzichtig, maar krijgt nu steeds meer ‘bloed’. Fokker Jan Hekking, voor wie ik al zeker tien jaar paarden rijd, is nog steeds eigenaar en hij geniet enorm van dit paard. Daarom hoeft ze niet verkocht te worden”, vertelt Mulder.
Zoly komt uit de veulenboekmerrie Tia Maria (Wolgang x Pele). Het is geen bekende lijn, in tegenstelling tot de nummer twee: Zandor (v. Concorde) van fokkers Evert Meijer en G. Lindeboom. Zandor is de volle broer van het 1.60 m Grand Prix-springpaard Nirvana van Annet Willems. Voor de derde prijs meldde Anne-Liza Makkinga zich op Zazzle (Gran Corrado x Amethist), die gefokt is door de familie Schieters uit Ommen.

Vijfjarigen
Paardenkrant-redactrice Wendy Scholten won de rubriek voor vijfjarige springpaarden met Blom’s Alina (Tangelo van de Zuuthoeve x Julius x Burggraaf). De KWPN-merrie uit de Oberlina-stam was een van de 33 barragekandidaten en zette de winnende tijd neer.
“Wie had dat kunnen denken! Ik rijd eigenlijk nooit snelle barrages met de jonge paarden en ik was onder de indruk van de mooie barrages van Pim Mulder met zijn zesjarigen. De barrage voor de vijfjarigen bleek dezelfde te zijn en ik wist zelfs nog iets eerder te finishen. Blom’s Alina sprong altijd al goed, maar de laatste maand ging ze echt fantastisch. Ze voelde op het voorterrein en in het basisparcours zo goed aan dat dat voor mij de aanleiding was om een keer voor de winst te gaan”, vertelt Wendy Scholten, die sinds een jaar wekelijks traint bij Kevin Gielen.
Ze had nog een extra motivatie. Scholten reed in IJsselmuiden voor het eerst met de naam Blom voor de naam van haar paarden. “Een week eerder verraste Rinus Blom van Verkeersschool Blom mij met het aanbod om voor een jaar te sponsoren. Daar wilde ik wel een goede prestatie tegenover zetten!”
Tweede werd Arjan van den Heijkant uit Biddinghuizen met Ayala (Casantos x Gran Corrado). Linda Rijken uit Lelystad finishte als derde met Akira (Namelus R x Linards).

Vierjarigen
De rubriek voor vierjarige springpaarden is voor de meeste mensen de interessantste tijdens de GMB-competitie. Wie heeft een jong talent onder het zadel, wat is er te koop en van welke hengsten stammen de paarden af? In IJsselmuiden kwamen 56 vierjarigen in de baan. Beaumont (v. Vermont) ging als eerste van start met Monique Veldhuis, verdiende twee achten en ging met de winst naar huis.
De paarden werden door Arend Zoer en Mense Toering beoordeeld op techniek/vermogen (x2) en het gaan tussen de hindernissen. Beaumont imponeerde direct met zijn afdruk. “Achteraf hadden we hem wel een 8,5 of een 9 kunnen geven”, bekent Toering. “Alles liep perfect. Arend en ik zeiden meteen tegen elkaar: ‘Dit is ‘m”.
“Ik denk dat hij alles in zich heeft wat je bij een springpaard wenst”, glimlacht Monique Veldhuis uit Laag-Keppel. Fokster en eigenaresse Agnes de Rooij, die vanuit het Brabantse Diessen twee uur moest rijden om in IJsselmuiden te komen, mocht de fokkerspremie in ontvangst nemen en was terecht trots op de sterruin. Beaumont komt uit Helga (Julio Mariner xx x Saluut x Fresco), die de predikaten preferent prestatie sport(spr.) en elite voert. De merrie sprong in het verleden 1.40 m met Nancy Huijsmans.
Twee paarden verdienden een 8 en een 7,5 en werden daarmee tweede. Gerdia Dolfsma reed met Chapter (Colandro x Cheenook). Niels Nanning zat op de door zijn vader Daan gefokte Belrose (Action Breaker x Equador).
“Er was een kleine kopgroep met zo’n tien betre springpaarden, maar er waren ook paarden die heel goed sprongen en stops hadden of uitgebeld werden. Paarden die er nog niet klaar voor waren. Ik ben er voorstander van dat ze alvast in de ring komen als de ander aan het springen is, maar dat gebeurde in IJsselmuiden niet. Wel jammer, want nu begonnen teveel paarden met heel veel spanning aan het parcours. Het zit er misschien dan wel in, maar het kwam er niet uit. Een mooi voorbeeld is Benibantos, een zwarte Cardento met Maxim Peeters. Er waren fantastische sprongen bij, maar als hij dicht kwam werd dat een stuk minder”, vertelt Mense Toering.

Lees vrijdag meer in De Paardenkrant

Bron: Horses.nl / De Paardenkrant
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook