Ga naar hoofdinhoud

Von Eckermann met Mary Lou naar zege in Den Bosch

Update
Henrik von Eckermann, hier met Toveks Mary Lou Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De Rolex Grand Prix van Den Bosch is gewonnen door de Zweed Henrik von Eckermann met zijn razendsnelle topmerrie Toveks Mary Lou (v. Montendro). Tweede werd Steve Guerdat met de onnavolgbare Albfuehren´s Bianca (v. Balou du Rouet). Peder Fredericsson tekende voor de derde plaats met H&M Christian K (v. Namelus).

Von Eckermann, die ook al won op Jumping Amsterdam, was de derde starter van slechts vijf combinaties in de barrage. De Zweed reed een ruimere bocht dan zijn twee voorgangers naar hindernis drie, maar kon wel mooi ritme houden en vol gas doorrijden. Zijn strategie pakte goed uit: zijn tijd van 40,45 seconden bleek niet te kloppen.

Steve Guerdat reed met Bianca een lange aanloop en een zeer strakke bocht naar hindernis drie. Bianca gaf ook vandaag weer de indruk dat ze het hout niet kán raken. Ook een wat ongelukkige aanloop naar de enorme Rolex-oxer bleef onbestraft. De 41,08 seconden waren goed voor het zilver. Bianca en Mary Lou waren de enige paarden die dubbel foutloos bleven in de loodzware Grand Prix vandaag.

Balken in de barrage

Regerend Europees kampioen Peder Fredericsson mocht met Christian K als laatste starten. Zijn keuze voor een korte bocht op de dubbel pakte goed uit, maar de volgende hindernis was toch iets te ver weg. De ruin moest een hele grote stretch maken. Een balk en een derde plaats waren het resultaat.

Daniel Deusser, de Bossche winnaar van 2015, was met Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve) de eerste starter in de barrage. De voshengst miste een bocht halverwege de barrage en kwam niet goed uit. Zijn vier strafpunten waren uiteindelijk goed voor de vierde plek.

Niels Bruynseels was met Gancia de Muze (v. Malito de Reve) goed onderweg, maar kreeg een miscommunicatie op hindernis vier. De merrie kwam midden in de oxer terecht. De winnaar van vorig jaar besloot daarna zijn paard verder te sparen en genoegen te nemen met de vijfde plaats.

Bekijk de hele barrage in dit filmpje:

Lang wachten op de nul

De Rolex GP kende een zeer onderscheidend basisparcours, dat ook voor sommige ervaren vijfsterren-combinaties behoorlijk moeilijk bleek. Er stonden lastige combinaties, tricky afstanden en af en toe een onverwachte draai waar niet elk paard op gerekend had. De plank op de stijl in de laatste lijn bleek een ware scherprechter, net als de tijd, die ook vrij strak afgesteld stond. Het was dan ook lang wachten op de eerste foutloze combinatie.

Uiteindelijk was dat Daniel Deusser met Tobago Z. De Duitser werd direct gevolgd door een eveneens foutloze Steve Guerdat met Albfuehren´s Bianca, die nog een dikke 10 cm over leek te hebben op elke hindernis. Ook Henrik von Eckermann kwam met zijn Toveks Mary Lou zonder fouten aan de finish. Met de toevoeging van Gancia de Muze(v. Malito de Reve) onder het zadel van Niels Bruynseels en Peder Fredericsson en H&M Christian K wisten vijf combinaties de barrage te bereiken.

Tijdfout voor Van der Vleuten en Houtzager

Het was de zeventiende starter, Maikel van der Vleuten met Verdi TN (v. Quidam de Revel), die als eerste van het hout in het basisparcours af bleef. Het publiek keek met ingehouden adem toe. De teleurstelling was dan ook groot toen er een tijdfout op het bord kwam. Van der Vleuten had op een lastige lijn een extra galopsprong ingebouwd en kwam 19/100 te laat binnen, hetgeen hem de barrage kostte. Van der Vleuten werd uiteindelijk zesde.

Daarna sneuvelden weer diverse wereldcombinaties op het gecompliceerde basisparcours, maar ook de volgende Quidam-nakomeling hield het hout hoog. Marc Houtzager zette Sterrehof’s Calimero zeer precies voor elke hindernis, maar kwam ook nét te laat binnen voor een nulrondje. Houtzager tekende voor de zevende plaats in het eindklassement.

De overige Nederlandse combinaties, waaronder Harrie Smolders met Don VHP Z (v. Diamant de Semilly), kregen minstens één balk in de basisronde en mochten ook niet door naar de barrage.

Grand Slam

De startlijst was indrukwekkend: veertien ruiters uit de top 20 van de wereldranglijst kwamen aan de start in Den Bosch. Deze GP hoort tegenwoordig bij de Rolex Grand Slam. Die bestaat nu uit Den Bosch, Aachen, Spruce Meadows en Geneve. Een combinatie die alle vier deze concoursen weet te winnen krijgt een bonus van 2 miljoen euro. Met twee uit vier keer winst is de bonus 250.000 euro, het dubbele als het om twee shows op rij gaat. De bonussen komen bovenop het toch al indrukwekkende reguliere prijzengeld.

Marcus Ehning heeft na de winst in Genève en Aken afgelopen jaar al een bonus van 250.000 gekregen, maar zijn toppaard Pret a tout was vandaag niet helemaal fit, dus Ehning had Funky Fred (v. For Pleasure) gezadeld. De Duitser kwam met 5 strafpunten over de finish en heeft de Grand Slam dus nog niet binnen.

Val voor El Dahan

Sameh El Dahan, die vorig jaar Spruce Meadows won, kwam lelijk ten val op de oxer en kreeg een hoef van Suma’s Zorro (v. Douglas) op z’n hand. De blessure leek mee te vallen maar de Egyptenaar moest toch even naar het ziekenhuis voor een foto.

 

Uitslag

In Beeld: Rolex Grand Prix van Den Bosch

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.