Ga naar hoofdinhoud

Wereldbekerfinale Gothenburg 2019: geen ‘piece of cake’ voor Madden

Beezie Madden met Breitling LS Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Beezie Madden gaat voor een hattrick en Amerika voor de 12e Wereldbekerfinale titel op de Longines FEI Jumping World Cup finale volgende week in Gothenburg. Het zal echter voor de Amerikaanse top amazone geen ‘piece of cake’ worden. Madden heeft al dubbel Olympisch goud, Wereldkampioenschappen team en individueel zilver, en twee Wereldbeker-titels op haar naam staan, de nummer acht van de wereld weet dat een groot aantal Europese concullega’s vastbesloten is de titel voor Madden weg te kapen.

Hoewel de VS in het verleden vaak oppermachtig was, wordt Duitsland een steeds dominanter aanwezige grootmacht in de Wereldbeker-reeks. Daniel Deuser heeft een super Wereldbeker-seizoen achter de rug, en met drie sensationele overwinningen (een maal Calisto Blue in Verona, twee keer Tobago Z in Madrid en Bordeaux) is Deuser er één voor Madden om absoluut rekening mee te houden. Ook landgenoot Christian Ahlmann is dit seizoen op dreef. In Mechelen won de Duitser in het zadel van Clintrexo Z (v.Clintissimo Z) de Wereldbeker en in Leipzig stond Ahlmann ook op één met Caribis Z (v.Caritano Z).

Gastland Zweden

Gastland Zweden is ook goed bewapend met de regerend Europees kampioen Peder Fredricson, de getalenteerde Irma Karlson en Henrik von Eckermann. Von Eckermann heeft een score om te schikken. Henrik had Madden bijna tot een barrage kunnen dwingen voor de titel tijdens de Finale van vorig jaar in Parijs, was het niet voor de fout op de laatste waardoor hij naar de derde plaats terugviel. De Zweed haalt opnieuw de briljante Toveks Mary Lou (v.Montendro) van stal, en in de huidige vorm vormt het duo een zeer grote bedreiging.

Jonge generatie

De met sterren bezaaide line-up bevat zoveel van de topnamen en het is moeilijk om voorbij de Zwitserse Steve Guerdat en Martin Fuchs te kijken, maar de Finale gaat ook over het zien van nieuwe gezichten van de zich ontwikkelende jongere generatie. Amerika’s Eve Jobs (20) en Kelli Cruciotti (21) zullen twee van de jongste amazones in actie zijn, en het deelnemersveld wordt voor Amerika voltooid door Georgina Bloomberg en Devin Ryan, de nummer twee van vorig jaar.

Vijf winnaressen

Slechts vijf vrouwelijke atleten hebben de titel in de geschiedenis van deze prestigieuze serie behaald die elke ruiter wil winnen en ze hebben allemaal één ding gemeen. Melanie Smith (1983), Leslie Burr Lenehan (1986) en Katharine Burdsall (1987) reden allemaal onder de Amerikaanse vlag, terwijl drievoudig winnaar Meredith Michaels-Beerbaum, uitkomend voor Duitsland (2005, 2008, 2009), werd geboren in Los Angeles, Californië. Madden werd de vijfde vrouwelijke kampioen toen de amazone de Zwitser Steve Guerdat in een spannende barrage in 2013 de loef afstak. Dit jaar zal Beezie strijden met haar winnaar van vorig jaar, Breitling LS (v.Quintero).

Bron: FEI/Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook