Ga naar hoofdinhoud

Wijzigingen discipline reglement springen

Het discipline reglement moet altijd in samenhang worden gelezen en toegepast met het algemeen wedstrijdreglement. Als het discipline reglement afwijkt van het algemeen wedstrijdreglement, dan gaat het discipline reglement voor. Bieden de reglementen helemaal geen uitkomst? Dan moet worden gehandeld in de geest van de sport, waarbij fairplay en welzijn van mens en dier altijd voorop moeten staan.

Een belangrijke wijziging is de aanscherping van het gebruik van achterbeenbeschermers. Voor jonge paardenrubrieken gelden deze regels al een paar jaar. De KNHS volgt met deze wijziging de reglementen van de FEI. De aanscherping van de achterbeenbeschermers wordt gefaseerd ingevoerd: Per 1 april 2019 gelden de nieuwe regels voor alle pony-rubrieken en rubrieken voor Children, per 1 april 2020 voor rubrieken voor Junioren en Young Riders en per 1 april 2021 gaat dit in voor alle springrubrieken.

Controle

De controle op de achterbeenbescherming wordt gedaan door het jurylid dat toezicht houdt op het voorterrein springen. Het jurylid moet bij het gebruik van niet toegestane beschermers aan de deelnemer vragen om deze af te doen. De deelnemer heeft vervolgens zelf de keuze om andere (wel toegestane) achterbeenbeschermers om te doen of om aan de wedstrijd deel te nemen zonder beschermers. Als een deelnemer toch met achterbeenbeschermers start die niet zijn toegestaan, dan wordt de deelnemer uitgesloten of in het uiterste geval gediskwalificeerd. De KNHS heeft een video gedeeld waarin het gebruik van de achterbeschermers toegelicht wordt.

Parcours-soorten

Per 1 april 2019 zijn er enkele parcours-soorten uit het wedstrijdreglement geschrapt. Deze parcours-soorten zijn de laatste twee jaar niet uitgeschreven en zullen dus niet worden gemist. Het gaat hierbij om een variant van de wedstrijd in twee manches en een variant van het twee fasen parcours.

Terugtrekken

Ook geldt per 1 april 2019 dat combinaties die geplaatst zijn voor een barrage of een winnaarsronde en zich hiervoor met toestemming van de jury terugtrekken gelijk worden geplaatst met de combinaties die wel van start gaan in de barrage en uitgebeld worden of in het parcours opgeven.

Bekijk hieronder de video over de achterbeenbeschermers:

Bron: KNHS/Horses.nl

Eén reactie op “Wijzigingen discipline reglement springen

  • dick de jong

    Waarom moet er in de video dit storende pianogepingel op de achtergrond. Wat voegd dit toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.