Ga naar hoofdinhoud

Horizont

Horizont:

Alles voor elektrische afrastering

Inhoud:
– Veilig in de wei
– Slim en vol power
– Handig beweiden
– Altijd controle met SMART fencing
– Hippe kleuren
– Acties

Veilig in de wei

Een elektrische omheining is een veilige en relatief goedkope manier om een weide af te rasteren. Bijkomend voordeel is dat het met weinig lichamelijke inspanning snel opgebouwd en weer afgebroken kan worden. Horizont, al decennia lang producent van elektronische afrasterbenodigdheden, adviseert hoe een veilige afrastering het best opgebouwd kan worden.

Paarden zijn vluchtdieren en hun gezichtsveld is beperkt. Belangrijk aspect voor een veilige omheining is daarom dat het raster goed zichtbaar is. “De meeste ongelukken in de wei komen doordat de afrastering voor de paarden niet goed te zien is. En mocht het paard een keer schrikken, dan is het niet wenselijk dat hij door de afrastering heen gaat. Zodoende is van belang dat het raster goed wordt opgebouwd en dat de paarden weten dat er stroom op zit”, legt Wilko Dubbink van Horizont uit.

Om een goed functionerende elektrische afrastering te plaatsen, is het belangrijk om te weten uit welke onderdelen zo’n raster moet bestaan en hoe deze geïnstalleerd dient te worden. De belangrijkste onderdelen zijn een schrikdraadapparaat, aarding, isolatoren en geleiders zoals lint, koord of draad. Voor paarden wordt meestal lint van 4 centimeter of eventueel in combinatie met koord (Ø6-8mm) geadviseerd omdat het goed zichtbaar is; dit geeft de minste kans op ongelukken. “Alles moet kloppen”, benadrukt Dubbink.

Vaak wordt gedacht dat een krachtig schrikdraadapparaat de belangrijkste factor is voor een veilige afrastering. “Maar de spanning op het raster hangt niet alleen van het apparaat af maar ook van de kwaliteit van de materialen, isolatoren en de aarding. In de praktijk blijkt zelfs dat de meest problemen aan de afrastering zelf ligt; denk hierbij aan gras aangroei, slechte verbindingen of een te korte aardpen. Daar schort het geregeld aan. Wanneer het materiaal van slechte kwaliteit is, kan er onderweg veel energie verloren gaan. Dat maakt dat aan het einde van de afrastering geen stroom meer aankomt. De spanning op heel het raster moet bij voorkeur minimaal 3.000 Volt zijn; bij onder andere een Shetlander het liefst nog hoger.”

Het is onverstandig om een knoop in het lint of ander geleidingsmateriaal te leggen, omdat hierdoor energie verloren gaat. Om de spanning op het raster optimaal te houden, dienen de juiste verbinders – het liefst gemaakt van RVS materialen – gebruikt te worden. Daarnaast zijn gras of andere begroeiing nadelig voor de stroomvoorziening op de afrastering.

>> Meer informatie over de afrasteringen van Horizont

^ naar boven


Slim en vol power

Voor grotere percelen zijn de horiSMART apparaten ontwikkeld. Een krachtig en slim schrikdraadapparaat dat is uitgevoerd met een gepatenteerde techniek. Het geeft zekerheid aan afrasteringen tot maar liefst 85 kilometer. Het apparaat past het vermogen automatisch aan, een veiligheidsschakeling voorkomt gevaarlijke situaties voor mens en dier.

Om een grote afrastering veilig te maken is voldoende vermogen nodig. Dat houdt paarden binnen het raster en voorkomt uitbreken. “Je kan een apparaat zo sterk maken als je wil, maar dat is helemaal niet nodig. Bovendien gelden er strenge Europese regels”, legt Wilko Dubbink van Horizont uit. “Daarnaast kan te veel kracht leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als een kind in het raster verstrikt raakt.”

De nieuwste generatie horiSMART schrikdraadapparaten zijn uitgerust met een door Horizont ontwikkelde en gepatenteerde techniek. Door deze techniek is het apparaat uitermate krachtig, maar toch zeer veilig voor mens en dier. Het slimme apparaat houdt zelf bij hoeveel spanning nodig is en past dat zo nodig automatisch aan. Als het apparaat een acute aanraking met de afrastering waarneemt, wordt eerst een optisch en akoestisch alarmsignaal afgegeven. Na een veiligheidsperiode van 55 seconden wordt de maximale hoeveelheid energie ingezet. Hierdoor blijft de afrastering voldoende spanning houden om uitbreken van de paarden te voorkomen. En bij (bijna) kortsluiting blijft er toch nog spanning op het raster.

In de veiligheidsperiode hebben mens en dier voldoende tijd om zich los te maken van de afrastering. Als er bijvoorbeeld een tak of een boom op de afrastering valt en er verandert niks binnen 55 seconden, dan wordt het volle vermogen opgevoerd. “Door het turbo-effect geeft het optimale zekerheid, zelfs bij slecht geïsoleerde rasters. Er is enorm over nagedacht”, zegt Dubbink over de technologie van horiSMART die ook een functie voor aardingcontrole heeft.

>> Meer informatie over de schrikdraadapparaten van Horizont

^ naar boven


Handig beweiden

Voor het herstel van de grasmat, rantsoenbeweiding en wormbesmetting is het de meest ideale situatie als een weide in een aantal percelen wordt opgedeeld. Omdat dit in de praktijk niet altijd mogelijk is, kan een paardeneigenaar met de nieuwe kunststof SMART palen een perceel eenvoudig verzetten.

De kunststof SMART palen van Horizont zijn gemaakt van polypropyleen en zijn UV-bestendig. Vorst en UV-stralen hebben een nadelige invloed op kunststof. Het materiaal wordt er poreus van en gaat binnen een paar jaar kapot. Door het gebruik van het hoogwaardige polypropyleen gaat deze nieuw ontwikkelde prikpaal langer mee.

Naast het materiaal is ook het trapstuk van deze paal verder ontwikkeld. Het unieke en gepatenteerde trapstuk van de SMART palen heeft een ronde hoek en is extra versterkt. Hierdoor is het praktisch onbreekbaar. Verder zijn op het trapstuk ribbels aangebracht, wat zorgt voor optimale grip.

De paal is uitgerust met dikke en een zwaar verzinkte grondspijker die een doorsnede heeft van 9 millimeter en een lengte van 23 centimeter. Deze spijker staat garant voor een lange levensduur en maximale stabiliteit. Handig snufje is nummering van de ogen van de palen, waardoor het inleggen van lint, koord of draad wordt vergemakkelijkt. Aan de top van de paal zitten twee isolatoren, zodat de lengte van de paal optimaal kan worden benut. Al met al zorgt de uitvoering van deze innovatieve paal voor gemak en zekerheid.

>> Meer informatie over de SMART palen van Horizont

^ naar boven


Altijd controle met SMART fencing

Vanaf dit jaar worden een aantal schrikdraadapparaten van Horizont uitgevoerd met een technologie die het mogelijk maakt om door middel van een app op elk moment te controleren of de paarden goed zijn beschermd. Een nieuwe ontwikkeling die zorgt voor meer veiligheid en controle. Tevens meldt een anti-diefstal beveiliging waar het schrikdraadapparaat zich bevindt.

Door de toenemende behoefte aan veiligheid en controle begon Horizont vorig jaar met de ontwikkeling van SMART fencing. Na een uitgebreide testperiode in de praktijk is het innovatieve systeem naar verwachting in het najaar leverbaar. Via de app kan op een smartphone of tablet afgelezen worden hoeveel spanning op de afrastering staat en of de accu voldoende spanning heeft. Als het raster een te lage spanning krijgt, wordt er een melding gestuurd. Verder kan via de app het stroomapparaat aan en uitgezet worden en geeft een GPS-tracker aan waar het apparaat zich bevindt. “Dat is afrastering anno nu”, vertelt Wilko Dubbink.

Schrikdraadapparaten hebben een erg lange levensduur. Waterschade, blikseminslag en diefstal zijn de belangrijkste oorzaken dat een apparaat vervangen moet worden. Met de nieuwe gepatenteerde technologie is het apparaat bij diefstal makkelijker terug te vinden. “Daarnaast is het ook verzekeringstechnisch een uitkomst”, vervolgt Dubbink. “Het komt voor dat verzekeringsmaatschappijen claims van opgelopen of veroorzaakte schade door uitgebroken paarden afwijzen, vooral als dat vaker gebeurt. Met SMART fencing kan eenvoudig aangetoond worden dat er dagelijks voldoende spanning op het raster staat en het systeem houdt ook een weidedagboek bij. De technologie gaat heel ver.”

Horizont is een producent die veiligheid hoog in het vaandal heeft staan en blijft continu doorontwikkelen. Dubbink, bijna twintig jaar werkzaam bij het bedrijf, heeft de ervaring dat de meeste paardeneigenaren zo ver niet denken. Zowel in Nederland als het buitenland laat de afrastering vaak nog te wensen over. “Je schrikt hoeveel rasters slecht gebouwd zijn. De algemene tendens in Nederland is een paar palen in de grond, lint en een schrikdraadapparaat. Daarin valt nog veel te verbeteren.”

>> Meer informatie over producten om de werking van afrastering te controleren

^ naar boven


Hippe kleuren

Een afrastering hoeft niet alleen functioneel te zijn, maar mag ook best mooi zijn. De Happy-lijn van Horizont bestaat uit schrikdraadapparaten (230V, 12V en 9V), lint (20 mm en 40 mm), isolatoren (voor lint, koord en draad), poortgrepen en kunststof palen. Er is keuze uit drie trendy kleuren: lichtgroen, lila en turquoise.

>> Meer informatie over de Happy-lijn van Horizont

^ naar boven


Acties

Om snel aan de slag te kunnen vind je in de Horizont webshop een speciale actiepagina met geselecteerde producten voor een perfecte afrastering.

>> Naar de actiepagina van Horizont

^ naar boven

Sponsored By:

>> Meer informatie over Horizont

>> Naar dossier Stal & Erf