Ga naar hoofdinhoud

I AM DUTCH

Samenwerkingsverband van ondernemers

Gebundelde krachten vormen I am Dutch

Onder de naam I am Dutch zijn een aantal producenten en toeleveranciers voor hobbymatige en professionele paardenhouders een samenwerkingsverband gestart. Het doel is bevordering van de export van hun Nederlandse producten. Met I am Dutch bundelen de ondernemers hun krachten en kennis, helpen elkaar en bieden ze klanten een totaaloplossing.

Inhoud:
– Ontstaan van I am Dutch
– Dominick: Perfecte pasvorm en optimaal comfort
– Equitrend: Machines vereenvoudigen het werk
– Geert & Henk Trading: Van gebruikte VW tot nieuwe Rolls
– TOBROCO-GIANT: Machines voor de paardenhouderij
– Heritage Products: Samenspel tussen functionaliteit en schoonheid

Het cluster I am Dutch is ontstaan tijdens een rustig uurtje op de KWPN Hengstenkeuring in Den Bosch. In een gesprek tussen Heritage Products en Geert & Henk Trading, waarin het ging over het verkopen en de kansen in buitenlandse markten, was al snel de ambitie geboren om nog meer samen te werken. Deze bedrijven zijn beide actief als toeleverancier van de professionele paardenhouderij. Het zijn fabrikanten met eigen producten die verkocht worden in binnen- en buitenland. “De producten die beide bedrijven verkopen vullen elkaar prachtig aan”, vertelt Ernest Bloemen van Heritage Products, dat zich richt op omheiningen, hindernismateriaal en dressuurpistes.

Nederlands fabricaat
Bij Geert & Henk Trading ligt de focus op stalinrichting en paardenboxen. Na een brainstormsessie over hoe dit idee het beste gestalte kon worden gegeven, werd besloten om een cluster te starten met nog enkele andere complementaire bedrijven met Nederlands fabricaat. In die zoektocht zijn Equitrend, Tobroco Giant en Dominick bij de groep gekomen. Zij bieden respectievelijk diverse elektro-wagens, knikladers en paardendekens.

Compleet pakket
“De kracht van I am Dutch is vooral dat we onze klanten, wederverkopers in buitenlandse markten, direct een compleet pakket kunnen bieden”, geeft Henk Nooijen van Geert & Henk Trading aan. Bekendheid en vertrouwen met één merk wordt daarnaast door een cluster als I am Dutch ook eenvoudig overgeheveld naar de andere partijen. De activiteiten van het cluster zijn nu vooral gericht op het bezoeken van internationale evenementen en beurzen, communicatie via de website en onderling uitwisselen van kennis en contacten. De eerste actieve stappen daarvoor zijn tijdens de grote Equitana Horse Show in het Duitse Essen gezet. “We ondervonden hier ook al direct voordeel doordat we meer bewust waren hoe we elkaar konden helpen met relaties”, vult Bloemen nog aan. In de toekomst zullen de gezamenlijke activiteiten verder worden uitgebreid.


Perfecte pasvorm en optimaal comfort

Dominick produceert al decennia lang paardendekens voor ieder seizoen. De dekens staan garant voor goede schoudervrijheid, optimaal bewegingscomfort en liggen altijd recht op het paard. De sterke stof van de buitendekens maakt ze bestand tegen een stootje: paarden die samen in de wei staan kunnen er aan trekken zonder dat dit invloed heeft op de deken.

De dekens worden door Ida en Huub Verberne ontworpen en vervolgens in het buitenland geproduceerd. Onder de bezielende leiding van het echtpaar Verberne, dat het bedrijf tien jaar geleden overnam, blijft Dominick zich steeds verder doorontwikkelen. “Voor ons staat kwaliteit voorop. We zitten continu met onze neus bovenop de kwaliteitscontrole en daarin blijven we investeren. Zo hebben we bijvoorbeeld de buitendekens verder ontwikkeld. Vroeger hadden die een naad en dat kan een zwakke plek worden. Nu is het een super buitendeken die ademt en de paarden altijd droog houdt”, vertelt Verberne die met het merk Dominick tot de top drie van dekenmerken behoort. “Het is een kwaliteit die paardeneigenaren echt moeten ervaren.”

Totaaloplossing
Dominick levert zowel rechtstreeks als via een aantal dealers. Verberne vertegenwoordigt het merk zo’n twee keer per maand op beurzen en wedstrijden in binnen- en buitenland zoals Jumping Amsterdam, de KWPN Hengstenkeuring, het WK jonge dressuurpaarden, het WK jonge springpaarden bij Zangersheide en de Equitana. En hoewel Dominick geen showroom heeft, zijn klanten in Brabantse dorp Westerhoven welkom voor advies en om te komen kijken en voelen. “Zowel voor hobbymatige eigenaren als grote stallen bieden we een totaaloplossing in dekens. Ik geef een eerlijk advies afhankelijk van het gebruik en de wensen van de klant. Voordeel is dat alle dekens in dezelfde kleur blauw zijn. Dus of je nu of over drie jaar koopt, je hebt altijd dezelfde uitstraling. Vooral voor grote stallen zorgt dat voor uniformiteit op stal.”

Onderscheidend
Het merk biedt een uitgebreide collectie staldekens, buitendekens, uitzweetdekens, stalgordijnen, dekentassen en dekjes. De totaaloplossing wordt compleet gemaakt door de wasserij en herstelservice Limpia. Naast Dominick levert Verberne via de webshop Equismart een aantal andere producten die onderscheidend zijn en die je in de winkel niet snel ziet. Hieronder het innovatieve kalkoensysteem Klick and Ride, dat vorig jaar de BETA International Innovation Award won. Verder bestaat het assortiment onder meer uit de innovatieve zadelpad Invictus en de professionele supplementen van Horse First.

>> Meer informatie over Dominick

^ naar boven


Machines vereenvoudigen het werk

Equitrend is gespecialiseerd in de productie, verkoop, import en export van producten en machines die het werk in de paardenhouderij vereenvoudigen. Het assortiment bestaat uit alles wat een paardenhouder zich maar kan wensen. Het varieert van equilizers voor manegebodems tot mestzuigers, voerwagens, elektrische kruiwagens, hooistomers, solariums, loopbanden, aquatrainers en nog veel meer.

Eén van de paradepaardjes van Equitrend is de Equilizer rijbaanegaliseerder. Deze staat garant voor snel, efficiënt en eenvoudig onderhoud van de bodem. “Een goed onderhouden manegebodem geeft veel (hand)werk. Met onze rijbaanegaliseerder wordt het onderhoud van de bodem een stuk eenvoudiger”, vertelt Rob Pijnappels over de Equilizer die door zijn geringe afmetingen al door een doorgang van 1,25 meter kan. Dat maakt het apparaat overzichtelijk en ook geschikt voor trainingsmolens en longeercirkels. Door zijn lichte gewicht is het besparend voor de bodem. De hoefslagschuiver maakt dat handwerk met een hark of schop tot het verleden behoort. “De Equilizer is heel licht te bedienen wat hem ook ideaal maakt voor vrouwen”, vervolgt Pijnappels. Verder voordeel is dat deze egaliseerder een korte draaicirkel heeft en daardoor makkelijk tussen hindernissen door en helemaal de hoeken in kan.

Elektrowagens
Ook levert Equitrend verschillende elektrisch aangedreven wagens zoals de Elektro Strowagen, Elektro Voerwagen en Elektro Kruiwagen. Deze elektrische wagens vereenvoudigen de werkzaamheden op stal en doen hun werk geruisloos. Daarnaast zijn ze makkelijk te bedienen en arbotechnisch verantwoord. De wagens hebben een gebruiksduur van acht uur.

Oplossing
Met de Elektro Strowagen kunnen grote balen stro of hooi moeiteloos vervoerd worden. De Elektro Voerwagen is de oplossing voor gemak bij het voeren. De wagen heeft de mogelijkheid om mee te rijden en ook grotere afstanden of heuvelachtig terrein zijn geen probleem. Door de verdeling in drie compartimenten is het mogelijk meerdere soorten voer mee te nemen.

Zonder kracht
“Het werk op stal is behoorlijk arbeidsintensief. Daarbij is het uitmesten niet zo vaak het probleem, maar de vol geladen kruiwagen naar de mesthoop brengen is een flinke belasting. Met een elektrisch aangedreven kruiwagen kost dat geen kracht meer en door de dubbel scharnierende kiepbak is de kruiwagen heel eenvoudig leeg te kiepen”, aldus Pijnappels, die kan bogen op 25 jaar ervaring in de paardensector. “Door die ervaring weten we wat werkt en wat niet en kunnen wij de paardenhouders optimaal adviseren.”

>> Meer informatie over Equitrend

^ naar boven


Van gebruikte VW tot nieuwe Rolls

Geert & Henk Trading beschikt over een breed assortiment paardenstallen. Zo leverde het bedrijf de 512 buitenstallen voor de Tops International Arena. Maar of het nu gaat om dit ‘state of the art’ complex van Jan Tops, een enkele standaard stal of luxe in RVS uitgevoerde boxen, de Brabantse stallenbouwer levert het allemaal.

Naast paardenhuisvesting in het hogere segment levert Geert & Henk Trading stallen voor ieder budget. “We vergelijken onze collectie wel eens met auto’s. Dan kan je stellen dat wij een assortiment hebben dat varieert van een gebruikte Volkswagen tot een nieuwe Rolls Royce”, vertelt Henk Nooijen, mede-eigenaar van Geert & Henk Trading. “We verkopen gebruikte boxen en ik denk dat we de enige in Nederland zijn die boxen inruilen. Voor ieder budget hebben we stallen en met iedere klant zijn we blij.”

Eigen productie
Geert & Henk Trading, gevormd door twee vrienden die elkaar vanaf de kleuterschool kennen, begon twaalf jaar geleden met gebruikte paardenstallen, maar richtte zich al snel op de verkoop van nieuwe boxen. Aanvankelijk werden deze door externe constructeurs gebouwd en sinds twee jaar heeft Geert & Henk Trading de productie zelf in handen. “We wilden graag flexibeler zijn en meer ons eigen idee in de boxen kunnen inbrengen”, legt Nooijen uit die samen met zijn compagnon Geert Weren in die tijd een constructiebedrijf in de regio kon overnemen. Naast de eigen productie is Geert & Henk Trading importeur voor de Benelux van het Duitse topmerk Laake. “Dat is echt de Rolls Royce onder de paardenboxen en we gaan niet zelf proberen om die kwaliteit na te bouwen.”

Totaalplaatje
Hoewel de hoofdmoot van Geert & Henk Trading de productie en levering van binnen- en buitenboxen is, levert het bedrijf uit het Brabantse Mill ook omheiningen en verschillende andere toebehoren. “Paardenboxen zijn helemaal ons ding maar daarnaast proberen we het totaalplaatje aan paardeneigenaren te kunnen bieden. We verzorgen bijvoorbeeld ook de levering en plaatsing van houten omheiningen met schrikstroom”, besluit Nooijen namens het toonaangevende bedrijf dat in geheel Europa actief is.

>> Meer informatie over Geert & Henk Trading

^ naar boven


Machines voor de paardenhouderij

TOBROCO-GIANT beschikt over een breed assortiment aan machines en werktuigen die uitermate geschikt zijn voor de paardenhouderij. Het compacte ontwerp van de machines, de veelzijdigheid en een specifiek assortiment aan werktuigen zorgen ervoor dat de vele werkzaamheden in de paardenbranche eenvoudig en op een verantwoorde manier uitgevoerd kunnen worden.

GIANT machines zijn ontworpen om in kleine ruimtes en op ruw terrein te opereren. Dat voordeel komt goed van pas in een smalle paardenstal. Afhankelijk van de bandenkeuze hebben de machines een breedte tussen de 78 en 210 centimeter. De hoogte van de machines ligt rond de 2 meter. Door het gebruik van een neerklapbaar veiligheidsdak kan de hoogte zelfs nog met 34 cm verlaagd worden. Een lage stal of deur is dus geen enkel probleem.

Compact ontwerp, grootse prestaties
Ondanks de compacte afmetingen en het lage eigen gewicht zijn de machines in staat een hoge trekkracht te leveren en veel gewicht te kunnen tillen. Een goed voorbeeld is het kleinste model wiellader, de D204SW. Deze machine heeft een eigen gewicht van 1100 kg, maar kan met een kiplast van 1000 kg bijna zijn eigen gewicht tillen.

Zwaar werk uit handen
Indien er geen ruimte is voor een wiellader dan is een skid steer lader de ideale oplossing. Skid steer laders zijn de kleinste machines uit het portfolio van TOBROCO-GIANT en ontworpen om werkzaamheden die nu nog met de hand worden gedaan over te nemen. Met een kiplast van 293 kg nemen deze kleine giganten het zware werk uit handen.

Specifieke aanbouwdelen
Het zijn echter niet alleen de machines, maar ook de werktuigen die van groot belang zijn. Speciaal voor de paardenhouderij heeft GIANT een lijn met werktuigen in het assortiment die werkzaamheden vereenvoudigen. Naast de bekende werktuigen, zoals een mestvork, balenklem en palletvork, zijn er diverse specifieke werktuigen beschikbaar. Denk hierbij aan een paardenmest zuigunit, manegevlakker en paardenmestbak. Door continue innovatie wordt deze lijn steeds verder uitgebreid.
TOBROCO-GIANT is in 2016 uitgeroepen tot beste MKB van Nederland.

>> Meer informatie over TOBROCO-GIANT

>> Bekijk hier een video met GIANT machines aan het werk op de Academy Bartels

^ naar boven


Samenspel tussen functionaliteit en schoonheid

Heritage Products is een moderne en vooruitstrevende productie-onderneming, vooral bekend van de witte kunststof omheiningen en Grand Prix dressuurringen. Daarnaast heeft Heritage Products veel meer te bieden zoals kunststof trainingshindernissen, sponsorhindernissen, houtlook hekwerk en elektra raster. Veiligheid, duurzaamheid en laag onderhoud zijn de kernwaarden van deze producten.

Deze eigenschappen komen terug in alle producten van Heritage Products. “Daarnaast willen we uiteraard dat de materialen heel fraai ogen”, vertelt directeur Ernest Bloemen. “De keuze voor onderhoudsarme kwaliteitsproducten heeft al veel klanten van Heritage Products een hoop kopzorgen en extra uitgaven bespaard. Door constante ontwikkeling en een goede connectie met de topsport worden de producten steeds veiliger en duurzamer zonder iets in functionaliteit in te boeten. De connectie met de topsport krijgen we als leverancier van grote evenementen en de samenwerking met diverse topsport stallen en ruiters.”

Positieve eigenschappen
Vanuit de fabriek in Sambeek distribueert Heritage Products haar kunststof omheiningen, dressuurpistes en hindernissen over heel Europa. Door het werken met gespecialiseerde vakmensen als dealers in buitenlandse markten heeft Heritage Products in haar 25 jarige bestaan kunnen uitgroeien tot een sterk en bekend merk met een bewezen staat van dienst. De goede ervaringen van de klanten met de producten en de dealers zorgt voor veel mond-tot-mondreclame. Heritage Products gelooft in de positieve eigenschappen van kunststof en de uitstraling die deze fraaie producten kunnen geven aan een professioneel paardensportbedrijf of evenement.

Veiligste opties
Daarnaast staat de veiligheid altijd heel hoog op de agenda bij nieuwe productontwikkelingen. “We durven rustig te stellen dan onze producten de veiligste opties zijn voor de klanten”, vervolgt Bloemen. “Als het daarnaast ook onderhoudsarm en mooi is dan hebben we een prachtig product te bieden. We zien dan ook dat de beste en mooiste bedrijven zoals bijvoorbeeld Gestüt Peterhof in Duitsland graag kiezen voor onze materialen.” Daarnaast zijn de dressuurringen en evenementomheiningen van Heritage Products te zien op een groot deel van de internationale topsportevenementen in Nederland, zoals Indoor Brabant en het WK jonge dressuurpaarden in Ermelo. Event professionals zoals V2-Facility werken dan ook heel graag met deze mooie en praktische producten.

>> Meer informatie over Heritage Products

^ naar boven


Sponsored by:

>> Meer informatie over I am Dutch

>> Naar dossier Stal & Erf