Ga naar hoofdinhoud

In de wei

Paarden doen niets liever dan de hele dag in de wei grazen. Door het weiland zo goed mogelijk te onderhouden, kan het optimaal gebruikt worden. Daarnaast is het van groot belang dat de omheining van de weide veilig is.

Schuilstallen: waar op te letten

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Paarden die dag en nacht op de wei of paddock staan hebben een goede schuilmogelijkheid nodig. Zo kunnen ze bij slecht weer schuilen voor bijvoorbeeld regen en wind. En zorgt een overkapping bij zomerse temperaturen voor schaduw en weert het insecten. Schuilstallen zijn hiervoor de perfecte oplossing. Toch zijn er enkele belangrijke punten waarop gelet moet worden. #sponsoredby

>>Lees meer


 

Onderhoud van de wei

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Onderhoud van de weide is van belang om het weiland optimaal te kunnen gebruiken. Per seizoen verschilt dit onderhoud nogal. Welke handelingen moeten wanneer uitgevoerd worden?

>>Lees meer

 

 


Veilige afrastering voorkomt blessures

Foto: Hippo Safety Fence

Het belangrijkste aspect van een omheining is dat deze veilig is voor paarden. Hippo Safety Fence ontwikkelde een afrastering waarbij gebruik wordt gemaakt van een flexibele kunststofband die naast veiligheid een fraaie uitstraling heeft, eenvoudig is te plaatsen en zo nodig snel te herstellen is. #sponsoredby

>>Lees meer

 


 

Weidebeheer loont

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hoewel Edith Witjes zich hobbymatig bezighoudt met sport en fokkerij, gaat het er op haar dressuurstal in Gendt professioneel aan toe. Over elk detail is uitvoerig nagedacht. Met haar uitgekiende weidebeheer worden gezondheidsrisico’s en de kans op blessures aanzienlijk verkleind. #sponsoredby

>>Lees meer

 


Paardenwei vernieuwen

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Een paardenwei met veel grasbossen, een overmaat aan ongewenste kruiden, zoals ridderzuring of boterbloem, in combinatie met veel kale plekken, is aan vernieuwing toe. Er zijn verschillende oorzaken voor een minder productieve paardenwei. De belangrijkste zijn: extreme droogte, vorstschade, een slechte waterhuishouding en een slechte grondstructuur.

>> Lees meer

 


Nuttige kruiden in de wei

Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl

Goede kruiden bevatten vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren en veel andere – veelal geneeskrachtige – stoffen en zijn daarom een welkome aanvulling in de paardenwei. Met een speciale graszaadmix kun je een heleboel nuttige kruiden in de weide introduceren.

>> Lees meer

 


Giftige planten

Foto: Paula da Silva / www.arnd.nl

Tussen de (on)kruiden in de paardenwei staan regelmatig planten en bloemen die giftig zijn voor een paard. Veel paarden hebben een natuurlijk instinct dat hen duidelijk maakt welke planten giftig en niet giftig zijn. Planten die niet goed zijn voor een paard smaken meestal ook niet lekker. Toch is deze instinctieve afkeer van giftige planten niet altijd waterdicht.

>> Lees meer

 


>> Naar dossier Stal & Erf