Ga naar hoofdinhoud

Bedrijfsrepo RS2 Dressage Center

Bedrijfsreportage RS2 Dressage Center

‘Gevoel voor bouw en passie voor detail’

RS2 Dressage Center is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Niet alleen vanwege de ruiters, Robin van Lierop, Seth Boschman en sinds kort ook Marieke van der Putten, maar ook om de prachtige nieuwe accommodatie van deze dressuurstal. In deze bedrijfsreportage, onderdeel van het dossier Stal & Erf dat speciaal voor de lezers van Paardenkrant-Horses, Bit en Dressuur is gemaakt, kun je alles lezen over de totstandkoming van de nieuwe stal.

Inhoud:
– Van ontwerp tot laatste steen
– Liefhebber van eikenhout
– Uniek ventilatiesysteem
– Kilometers voor voorwanden
– Rubberen wanden en vloeren
– Hele jaar vliegvrij
– Zadelkamers in dezelfde look
– Camerabewaking
– Rust in molen en cirkel
– Bodem regelt zichzelf
– Landschap

Tekst: Ellen Liem | Fotografie: Fleur Louwe


Van ontwerp tot laatste steen

Architect Sjef van Rijswijk ontwierp RS2 Dressage Center in Groesbeek, het hippische complex met wereldallure van het echtpaar Saskia en Jacques Lemmens, Robin van Lierop en Seth Boschman. “Sjef weet wat een paard nodig heeft en bleef tot de laatste steen betrokken”, aldus Saskia Lemmens.

Toen in 2012 het idee werd geboren een nieuwe accommodatie te bouwen op het terrein van de voormalige manege van Robin van Lierop, werden verschillende architecten uitgenodigd. De meesten hadden geen ervaring met een paardenaccommodatie en daarop toog het viertal langs verschillende paardenbedrijven om ze een beeld te geven. Uiteindelijk bleven drie potentiële kanshebbers over om het complex te ontwerpen: twee architecten die buiten de paarden grote projecten hadden gedaan en Sjef van Rijswijk, die Seth Boschman kende uit het paardengebeuren.

“De andere twee architecten kwamen met allerlei paperassen en Sjef had alleen een potlood, schrijfblok en liniaal bij zich”, blikt Saskia terug op haar ontmoeting met Van Rijswijk, die eerder onder meer Academy Bartels en het KWPN-centrum ontwierp. “Sjef weet wat een paard nodig heeft en overtuigde ons dat hij onze wensen kon uitvoeren.” De architect legde vervolgens een aantal ontwerpen voor. “Eén daarvan was voor ons gelijk raak en we hebben er uiteindelijk alleen een paar kleine dingen aan veranderd.”
Van Rijswijk hield in het hele traject controle op de aannemer. Daarnaast fungeerde de architect als overkoepelende persoon voor verschillende adviesbureaus die waren ingezet voor de benodigde vergunningen van gemeente, provincie en milieu. “De samenwerking met Sjef was heel prettig. Hij was bij de eerste en tweede oplevering en bleef tot de laatste steen betrokken.”

^ naar boven


Liefhebber van eikenhout

De accommodatie van RS2 is gevestigd op een oppervlakte van 12 hectare grond, waarvan 2 hectare bebouwd. Bouwbedrijf Van Dinther dacht goed mee met de wensen. Saskia Lemmens: “Jacques is liefhebber van eikenhout en dat is in RS2 prachtig tot uiting gekomen.”

Voor Van Dinther, hoofdzakelijk actief in villabouw en renovaties, was RS2 Dressage Center het eerste paardenbedrijf. Saskia en Jacques Lemmens lieten eerder hun eigen woonhuis door Van Dinther bouwen en hadden in dat project goede ervaringen opgedaan met het bouwbedrijf uit Schaik. Nog voordat de architect gekozen was, had het echtpaar besloten om ook voor RS2 met deze bouwer in zee te gaan.

Saskia Lemmens: “We hadden er vertrouwen in dat het goed zat en zijn met hen op pad gegaan om verschillende andere stallen te bekijken.” In de bouw van RS2 is opvallend veel eikenhout gebruikt, dat bij Van Dinther in de eigen timmerplaats gezaagd werd. Onder meer in de stallen, rijbaan, plafonds en zadelkamers komt deze houtsoort terug.

“Jacques heeft gevoel voor bouw en Saskia passie voor detail”, legt Seth Boschman uit over het eindresultaat waarbij niets aan het toeval werd overgelaten. “Het eikenhout zorgt voor veel sfeer, licht, ruimte en warmte”, vervolgt Seth. “Het geeft een goed gevoel als je de stal binnen komt lopen en ook de paarden voelen zich prettig. Er is er niet één die onrustig is of een stalondeugd heeft.”

^ naar boven


Uniek ventilatiesysteem

De temperatuur in de stallen, gangen en rijhal wordt bij RS2 via een uniek ventilatiesysteem geregeld. De door Brakel Atmos geleverde dakramen en ventilatie worden automatisch aangestuurd. “We hebben het hele jaar door een fijn stalklimaat en daarnaast geeft het een oceaan van licht”, legt Robin van Lierop uit.

RS2 beschikt over meerdere technische snufjes, waaronder het voor Nederlandse paardenbegrippen unieke ventilatiesysteem. Op dit complex heeft ieder gebouw een lichtstraat die wordt gevormd door een houten dak en een nok van glas. In de rijhal is de breedte van de glazen ramen dubbel zo breed. Het buiten geplaatste weerstation zorgt ervoor dat de ramen open en dicht gaan zodra dat nodig is.

Het systeem meet de temperatuur en luchtvochtigheid en de aansturing verloopt volautomatisch: wanneer het te warm is gaan de dakramen open en zodra het waait of regent gaan ze dicht. Robin: “Daardoor hebben we nooit tocht en zowel in de zomer als in de winter een fijne temperatuur.”

Naast de ideale temperatuur zorgen de glazen nokken voor veel licht. “We hebben nauwelijks kunstlicht nodig en hoeven door de grote hoeveelheid licht ook de paarden niet te scheren. Dat is ook een handige bijkomstigheid.”

^ naar boven


Kilometers voor voorwanden

Ook aan de voorwanden van de stallen valt de liefde voor eikenhout en de passie voor detail van het echtpaar Lemmens af te leiden. “We hebben net zo lang gezocht tot we deze gevonden hadden”, vertelt Saskia Lemmens over de door Laake geproduceerde voorwanden van blank eiken en rvs.

Zowel de dertig boxen, de vier grote kraamstallen als de drie loopstallen zijn bij RS2 voorzien van fraaie voorwanden. Daaraan ging voor het team een lange zoektocht vooraf. Het viertal legde een groot aantal kilometers af totdat ze uiteindelijk bij Geert en Henk Trading in Mill de duurzame wanden vonden waar ze achter konden staan.

“Vaak wordt gebruik gemaakt van gegalvaniseerd staal, kunststof of bamboe”, legt Saskia Lemmens uit. “Of gecoate boxen, maar die hebben als nadeel dat er gauw krassen opkomen. Voor de uitstraling en duurzaamheid hebben wij gekozen voor eiken en rvs. Het was kostbaar, maar heeft echt een verschil in kwaliteit. We wilden iets moois en doen zoiets maar één keer.”

Het complex wordt momenteel uitgebreid met een nieuw gedeelte dat een kopie wordt van de bestaande gebouwen. In het nieuwe gebouw worden zeven boxen en twee loopstallen ondergebracht. Robin van Lierop legt uit: “Voor de opfok maken we momenteel nog gebruik van de buren, maar we vinden het leuk om in de toekomst alles thuis te kunnen hebben. En met oog op eventuele ziektes is het prettig als we de jonge paarden die net uit het land komen apart van de sportpaarden kunnen zetten.”

^ naar boven


Rubberen wanden en vloeren

RS2 heeft lang gezocht naar de perfecte vloer- en wandafwerkingen. Uiteindelijk was de firma Noddevelt bereid om op maat perfecte rubber wand- en vloerbedekking aan te leveren met detailafwerking van roestvrij staal dat past bij het hele ontwerp van de stallen.

Alle boxen zijn voorzien van rubber op de zijwanden en vloeren. Robin: “De rubber vloer is vloeistof dicht en heeft een lichte vering. Mochten de paarden het stro opzij schuiven, dan liggen ze altijd zacht.”

Ook de smederij, de was- en poetsplaatsen hebben rubber vloeren en de dekruimte die in aanbouw is wordt ook op deze wijze uitgevoerd.

>> Foto’s, een video en meer informatie over de rubber matten van Noddevelt  

^ naar boven


Hele jaar vliegvrij

Het welzijn van de paarden staat hoog in het vaandel bij RS2. Om de stallen vrij van vliegen te houden heeft de dressuurstal het systeem van Flybusters meegenomen in de bouw. “We gaan weer een vliegvrije zomer tegemoet”, blikt Seth Boschman vooruit op het aanstaande seizoen.

Om overlast van vliegen te voorkomen heeft RS2 in alle gebouwen, behalve in de rijhal, het anti-vliegensysteem laten inbouwen. De tijdsinterval is naar keuze in te stellen en bij RS2 komt van 8.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds iedere twee uur een verneveling vrij die vliegen op afstand houdt. Dit gebeurt via een leiding die langs het plafond loopt.

Het nieuwe RS2 Dressage Center werd in oktober 2015 opgeleverd en vorig jaar beleefden Seth Boschman en Robin van Lierop hun eerste zomer op het complex. De twee ruiters merkten dat het systeem perfect werkte. “Zowel in de stallen als op de poetsplaatsen en solaria hadden we geen last van vliegen. Heel af en toe een verdwaalde, maar dat mag geen naam hebben”, vertelt Seth.

De ruiter kwam ooit op een concours in aanraking met het systeem, dat op de ingestelde tijden een klein pufje geeft. “Aan dat geluid moesten de paarden in het begin wel even wennen, maar dat leverde totaal geen problemen op.”

^ naar boven


Zadelkamers in dezelfde look

Net als in de stallen, rijbaan en plafonds is ook in de zadelkamers van RS2 royaal gebruikt gemaakt van eikenhout. SeBo Interior & Equipage tekende het ontwerp en verzorgde de uitvoering. Robin van Lierop: “Ze hebben al onze wensen ingevuld en we zijn meer dan tevreden met het resultaat.”

Seth Boschman maakte op zijn voormalige stal in Bergharen gebruik van twee zadelkamers: één voor dagelijks gebruik en één voor de wedstrijdspullen. Dat beviel zo goed dat Boschman en Van Lierop op hun nieuwe accommodatie RS2 ook twee aparte zadelkamers voor ogen hadden.

“We kenden SeBo van evenementen en ze werken met mooie materialen”, vervolgt Robin. “Ze zijn ervaren in de paardenbranche en weten precies wat je nodig hebt. Wij waren natuurlijk druk met van alles en een interieurbouwer zou veel langer bezig zijn geweest. Daardoor was de keus voor SeBo snel gemaakt.”

^ naar boven


Camerabewaking

De zadelkamers, maar ook de stallen, weilanden en paddocks zijn voorzien van camerabewaking. Via schermen in het kantoor, de keuken en de werkgang zijn alle gebeurtenissen te volgen en daarnaast kan het team van RS2 via hun mobiele telefoon ook op afstand zien wat er gebeurt.

Saskia Lemmens over het door Bavak Beveiligingsgroep aangelegde systeem: “Het is natuurlijk een groot complex en daarom wilden we hier naast de acht honden graag extra beveiliging hebben. Zodra de stal wordt afgesloten gaat het alarmsysteem in werking en zijn alle deuren en ramen beveiligd.”

^ naar boven


Rust in molen en cirkel

Om de rust voor de paarden bij RS2 te waarborgen, is de door Liberty Equine Products geleverde stapmolen half overdekt. “De paarden lopen toch buiten, maar kunnen niet worden geprikkeld door invloeden van buitenaf”, legt Robin van Lierop uit over de keuze voor deze opzet.

De binnenring van de stapmolen is open en de buitenring waar de paarden lopen is overdekt. Finishing touch is het met eikenhout betimmerde plafond. En hoewel de meeste omheiningen van stapmolens zes tot acht hoekig zijn, is het frame bij RS2 gemaakt uit één stuk en vormt een ronde cirkel. Voor de rust en veiligheid van de paarden is de molen, die een diameter heeft van 16 meter, voorzien van winddoek.

Over de ideale bodem voor een stapmolen bestaan uiteenlopende meningen. “Wij hebben gekozen voor geperste rubber tegels. Op rubber worden de paarden afgeremd en op steen glijden ze door. Deze tegel zit er precies tussen in”, vervolgt Robin over de door Geert en Henk Trading geleverde bodem die voorzien is van een dunne laag zand die maandelijks wordt vervangen.

De volledig overkapte longeercirkel met een diameter van 16 meter ligt net als de molen centraal ingesloten tussen de gebouwen. De buitenring bestaat uit eikenhouten spanten met rvs. De bodem van de cirkel is voorzien van een eb- en vloedsysteem en recent heeft RS2 de binnenring met rubber laten bekleden.

^ naar boven


Bodem regelt zichzelf

Alle bodems zijn bij RS2 voorzien van een eb- en vloedsysteem. “Het regelt zichzelf. Bijkomend voordeel is dat we niet van bovenaf hoeven te besproeien waardoor veel vocht in de hal ontstaat wat nadelig is voor het hout”, legt Robin van Lierop uit over de bodems van Equisport.

RS2 heeft drie rijbanen: een binnenbaan van 20 x 60 m, een buitenbaan van 30 x 70 en een omheinde buitenbaan van 20 x 70 die vooral voor de jongere paarden wordt gebruikt. Aan de bodems van deze banen is een vlok toegevoegd. De galoppeerbaan is voorzien van een stabilitymix. “Dit kan heel veel regenwater hebben”, vertelt Seth Boschman. “En je kan er een sprintje op trekken zonder dat je onderuit gaat.”

Ook de tien paddocks zijn uitgevoerd met het eb- en vloedsysteem. Onder het zand liggen rubber tegels zodat de paarden het systeem niet kapot kunnen graven. 

>> Meer informatie over de bodems van Equisport

^ naar boven


Landschap

Om de gehele accommodatie van RS2 Dressage Center in stijl af te ronden is er door de tuin- en landschapsontwerpers van JenS ontwerpers een bij de omgeving passende landschapsaankleding ontworpen en onder hun regie uitgevoerd. “De slagroom op de taart”, aldus Saskia Lemmens.

>> Foto’s en meer informatie over het beplantingsplan door JenS ontwerpers

^ naar boven

>> Naar dossier Stal & Erf