Ga naar hoofdinhoud

Jaquar HR beste nieuweling Ambt Delden

Gisteren was in Ambt Delden de opening van het tuigpaardenseizoen. Uit het grote aantal bezoekers moge afgeleid worden dat iedereen ‘er weer aan toe’ was en dat er zeker met grote belangstelling werd uitgekeken naar de tuigpaardnieuwelingen. Het was verheugend dat het niveau van de nieuwelingen hoog was. De Grande Finale was dan ook bijzonder spannend met als winnaar een paard dat van ver moest komen zowel letterlijk als figuurlijk. 

Uit vijf groepen nieuwelingen nodigde de jury tien paarden uit voor de finale maar sommige rijders plaatsten zich daarvoor met meerdere paarden. Vijf kwamen er terug en dat leverde een bijzonder spannende finale op die van achter naar voren werd geplaatst.

Jaguar HR

De Beste Nieuweling Ambt Delden 2019 werd de vos Jaquar HR, een vijf jarige sterzoon van Eebert uit Dedé (ster van Stuurboord x Widono ster van Marvel), fokkers L.C.A.M  Paijmans uit Hapert en A. van Korven uit Hapert. Geregistreerde is Hans Robben en de presentatie was in handen van Marcel Ritsma. Jaquar HR werd in 2017 onder de stamboeknaam Jeebert aangeboden op de hengstenkeuring en werd ster verklaard. De vos was winnaar van groep IV van de nieuwelingen. In de finale showde Jaquar HR zich  eveneens weer heel uitbundig met een mooi front, een mooi zweefmoment en met veel expressie in het voorbeen.

Emotionele overwinning

Voor Marcel Ritsma en Hans Robben zal het een bijzondere en zeker ook emotionele overwinning zijn geworden. De vos werd vorig voorjaar ook al gestart en was toen de beste nieuweling op Indoor Houten. Direct daarna kwam er al een einde aan zijn concoursseizoen 2018. Hij werd ziek en moest  een operatie ondergaan. Maar de vos herstelde goed en kreeg daarvoor het hele jaar de tijd. Doordat hij vorig jaar dus niet is uitgebracht op de officiële wedstrijd was hij nog nieuweling en lijkt er nu een mooie carrière voor hem in het verschiet te liggen. Fokker Paymans liet weten dat er onlangs een volle broer van Jaquar op zijn stal is geboren. Voor Marcel Ritsma zal het om nog een reden een historische overwinning zijn geworden: ook vorig jaar had hij in Ambt Delden de winnende nieuweling voor zijn wagen namelijk de Manno-zoon Jack Daniel’s RSH. Deze vos van de familie Pos werd nu tweede in de limietklasse.

Bekende familie

De tweede plaats was voor de winnaar van de tweede groep nieuwelingen Kensington (Dylano x Wyomi Landzicht ster pref van Marvel) van f/g. Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg. Mark de Groot stelde de grote, rijzige, actievolle en best optredende Kensington voor. Kensington is een halfbroer van de bekende concours-ruin Emerson (v. Manno) van Niek Alting maar hij is ook een halfbroer van de KWPN-fokhengst Jesse James (v. Unieko) van Hengstenhouderij Landzicht die zich overigens met Mark de Groot ook voor de finale had geplaatst waarbij Mark dus koos voor Kensington.

Winnaar groep III

De vijfjarige Jasper (Eebert uit Elisa Elarda ster van Stuurboord, fokker L. en M. Polinder uit Nunspeet) van en met Martin Verboord ging naar de derde plaats. Jasper won groep III. Met zijn indrukwekkende postuur en zijn royale actie wist  deze vos steeds weer op te vallen. Hij bleef de in groep II als tweede geëindigde vierjarige Kumalya (Fantijn uit Zonnalya keur van Larix, fokker Gerard Lokhorst uit Kamperveen) van en met Henri van Weeghel voor. Kumalya showde zeer sympathiek. Ze ging pronkend rond waarbij haar makkelijke manier van bewegen en haar zweefmoment indruk maakten en waarbij haar manier van bewegen aan haar moeder Zonnalya deed denken. Zij werd dus vierde. De winnares van groep V, de lang gelijnde en groot bewegende chique vierjarige stermerrie Kureda (Unieko uit Ureda keur pref van Jonker) van fokker fam. Daniëls uit Wageningen ging in handen van Robbie van Dijk naar de vijfde plek.

Bron: KWPN/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook