Ga naar hoofdinhoud

Grote Prijs Luttenberg naar Hubert in plaats van publiekslieveling Imondro

Publiekslieveling Imondro en Anneke Borkent - Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Op de Noordelijke Tuigpaardendag in Luttenberg werden, naast de nieuwelingenrubrieken, de strijd om De Grote Prijs van Luttenberg, de rubriek merries aan de hand/in tuig waarbij er cijfers worden toegekend, de Show Beloften, de ereklasse en de Young Riders, geweldige “meebeleef’ rubrieken waarbij het publiek zich af en toe behoorlijk deed gelden. De Grote Prijs van Luttenberg, de strijd tussen alle eerst geplaatsten van de diverse limietklassen/de ereklasse/ beloften en merrierubriek, werd een heel bijzondere strijd. De winst ging naar Bommelsteyns Hubert, maar voor het publiek was Imondro de winnaar. 

Deelnemers aan de Grote Prijs waren winnaar limietklasse I, de groots showende vos Jericho (v. Dylano) van Egbert Kruiswijk met Mark de Groot, winnaar limietklasse groep II, de extra bewegende Renvyle Imondro (v. Cizandro) van F. Fritspatrick met Lambertus Huckriede maar in de finale gereden door Anneke Borkent, winnaar groep III, de weer sterk optredende KWPN hengst Heliotroop (v. Colonist) van Jaap van der Meulen met Henk Hammers, winnaar tuigpaarden ereklasse regionaal de imponerende Emerson met Niek Alting, winnaar nationale ereklasse de pronkende Bommelsteyns Hubert met Lambertus Huckriede en winnaar merrierubriek de superdeftige Jaantje met Robbie van Dijk. Veerman zag af van deelname met Jannes omdat de Grote Prijs direct achter de Beloften was. De rubriek werd niet geplaatst, he ging alleen om de allerbeste. De jury zag in de hengst Bommelsteyns Hubert de allerbeste maar daar was het publiek het niet helemaal mee eens. Die zag het meer zitten met Imondro die spectaculair door Anneke werd voorgesteld. Daar waar Hubert in de wendingen nogal eens uit balans raakte ging de helemaal los door zijn lijf gaande Imondro onverstoorbaar door en maakte zijn passen eigenlijk nog steeds groter zodat er voor de keuze van het publiek zeker ook wat te zeggen was.

Merries aan de hand en in het tuig

Zeven merries werden er gepresenteerd in de rubriek waar merries eerst aan de hand worden getoond en cijfers krijgen en daarna aangespannen. De cijfers voor de handpresentatie worden pas bekend gemaakt na de aangespannen presentatie maar direct bekend maken zou wellicht ook boeiend zijn. Met 252 punten (ext. 84, bew. aan de hand 82 en aangespannen 86)  ging de koppositie naar de elitemerrie Jaantje (Cizandro x Jonker, f. J.C. van Arkel uit Herwijnen) van Gebr. den Otter. Haar extra front is opvallend, daarin lijkt ze nog grootser te zijn geworden. Aangespannen kreeg echter wel zware concurrentie van de elitemerrie Icanita (v. Colonist x Caunita ster pref prok van Waterman, f. Joop van Wessel uit Zwartebroek) van Toon van Doorn.  Icanita scoorde  250 punten. Ext. werd 82, bew. aan de hand 86 en aangespannen dan weer 82. Maar dat was wel wat weinig voor haar zeer sterke optreden in handen van Harry van Middelaar. De elegante elitemerrie Giantha (Atleet x Tiantha J elite sport van Manno, f. Dion Jilesen uit Cuijk) van Wout Liezen ging in handen van Henk Hammers naar de derde plek met een score van 82-78-82, totaal 242.

Beloften

In rubriek Beloften komen de jongere paarden in de baan. Het was Equifirst Jannes (v. Manno) van Leendert Veerman die alle jonge talenten achter zich hield. Jannes liet vorige week in Ambt Delden al zien in topvorm te steken. Hij lijkt nog gegroeid in zijn font en dat tesamen met zijn fraaie manier van bewegen bracht hem de winst. Veel vermogen maar net wat minder groots aan de voorkant was Ilardo (v. Eebert) van Harry Schuit. Henk Hammers reed hem naar plaats twee gevolgd door de chique maar soms een foutje makende Jack Daniëls (v. Manno) van C. Pos met Marcel Ritsma.

Weer Manon

Tien Young Riders streden in twee groepen om de Ab Koetsier Trofee. Van elke groep werd er slechts één deelnemer uitgenodigd voor de finale en dat was weinig, zeker omdat er meerdere kandidaten voor de titel leken. Voor de vierde keer werd het Manon Veerman die met de steeds grootser optredende en pronkende Emerson (v. Manno) van Mts. Alting de Trofee meenam. Plaats twee alsmede de stijlprijs was voor Mieke ter Schure die met Giantha van Wout Liezen een zeer stijlvolle show bracht. Mooi was het om Brandy (v. Uromast) van Stal Haarsma met Jelle van der Weide aan het werk te zien. In groep II werd hij tweede achter Emerson.

Oortjes erop

Vier hele beste paarden streden er in de nationale ereklasse om de hoogste eer met als zinderende apotheose de strijd tussen de KWPN-hengst Bommelsteyns Hubert (v. Cizandro) van Jaap van de Meulen met Lambertus Hukcriede en de keurmerrie Dendrini (v. Manno) van de familie Kooyman met Henk Hammers die in de eerste omloop als eerste mocht opstellen. Dat veranderde bij herkansing. De jury zag toen in Hubert, die het weer op zijn welbekende foutloze en pronkende wijze deed, de winnaar. Maar wat was de ijzersterk bewegende Dendrini dichtbij. En wat nam ze veel bodem! En wat hield zij haar oortjes er attent op, een heel belangrijk aspect waarin ze Hubert overtrof. Dendrini had ook heel duidelijk haar fans.

Dames en tweespan

Bij de damesrubriek en de tweespanrubriek maakte Stal Haarsma de dienst uit. Jacobien Postma pakte de winst in de damesrubriek met grootse Celebration (v. Manno) gevolgd door Ada Donck met Zilver (v. Ganges) die na het hand veranderen steeds ruimer werd. Bij de tweespannen was de winst in groep II ook voor stal Haarsma. Uilke Haarsma had Imposant (v. Eebert) naast Celebration gespannen en deze stoere vossen imponeerden. Jan Jordans wist met zijn heel natuurlijk showende span Casanova (v. Manno) en Barend (v. Marvel) de eerste plaats in groep I te realiseren.

Bron:  KWPN.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook