Ga naar hoofdinhoud

VTN overweegt afsplitsing van KNHS vanwege oordop- en opzetverbod

Het is al een tijdje hommeles in tuigpaardenland. De KNHS voert vanaf 1 april een verbod in op oordoppen en het is de bedoeling van de KNHS dat de opzetteugel in de tuigpaardensport vanaf 1 april 2020 tot verleden tijd behoort. In het wedstrijdreglement aangespannen sport 2019 zijn de wijzigingen al opgenomen. De Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) overweegt nu opheffing van de huidige vereniging (onder de KNHS-vlag) en oprichting van een nieuwe om zo onder het verbod uit te komen. 

Vandaag publiceerde de VTN een persbericht over een Bijzondere Algemene Ledenvergadering. “Gezien het feit dat de KNHS zeer recent te kennen heeft gegeven dat zij een aantal reglementswijzigingen gaat invoeren vanaf aankomend seizoen die onze sport bijzonder en blijvend zullen raken wordt op dit moment een Bijzondere Algemene Ledenvergadering voorbereid waar mogelijk opheffing van de VTN en oprichting van een nieuwe vereniging aan de orde zal worden gesteld en aan de leden wordt voorgelegd. Dit vergt tijd, uiterste zorgvuldigheid en overleg met de andere disciplineverenigingen, de concoursuitschrijvende organisaties en overige betrokkenen”, schrijft de VTN op haar website.

Nieuwe vereniging

Door met de oprichting van een nieuwe vereniging de banden met de KNHS door te snijden, kunnen de tuigpaardrijders voorkomen dat zij zich aan de nieuwe KNHS-reglementen moeten houden en dus gebruik blijven maken van de hulpmiddelen. De oordoppen en opzet zijn al veel langer omstreden. Dit is ook niet de eerste keer dat er wordt gedreigd met afsplitsing: in 2009 dreigden de tuigpaardrijders ook al om een eigen vereniging op te richten, ook toen was de KNHS voornemens een verbod in te voeren op de oordoppen en opzet.

Oordoppen en opzet

Oordoppen zijn twee iets buigzame staafjes met op de punten schuimrubber. Deze zijn bevestigd aan de bovenzijde van het hoofdstel en de staafjes worden in de oren geplaatst, waardoor de oren naar voren worden gedwongen. De opzet is een touwtje dat van het borsttuig bovenlangs de hals naar de bovenzijde van het hoofdstel loopt over de nek van het paard. Dit zorgt er voor dat het paard met een hogere hoofd-halshouding loopt en dit zorgt voor meer aanleuning. De twee hulpmiddelen geven een beeld van een tuigpaard met veel front en een blij orenspel, daarbij wordt het geluid door de oordoppen ook nog eens gedempt.

Klik hier voor het nieuwe reglement

Bron: Horses.nl/VTN

3 reacties op “VTN overweegt afsplitsing van KNHS vanwege oordop- en opzetverbod

  • Suzanne

    Tjonge , een kans om te laten zien dat ze moderne vakmensen zijn en dan blijven ze in nostalgie hangen !

  • MJ Kochx

    Misschien moet men bij de VTN verplicht Black Beauty ’s gaan lezen? Daar werd al geageerd tegen het gebruik van de opzet bij aanspanningen … en volgens mij is dat boek onderhand meer dan een eeuw geleden voor het eerst verschenen

  • Theo v straaten

    Er had allang gebroken moeten worden met de k n h s wat denkt men van de uitschrijvende verenigingen die helemaal in het tuig lopen bij deze organisatie met alle kosten vandien die niet meer bij elkaar te scharrelen zijn,en nu dit opleggen iets wat al ver in het verleden gebruikt werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook