Ga naar hoofdinhoud

Tuigpaardrijders stemmen massaal voor afsplitsing KNHS

Exclusief

Op de Bijzondere Algemene Ledenvergadering van de VTN is vanavond gestemd over de toekomst van de vereniging. De overgrote meerderheid van de leden (274) stemt voor het oprichten van een nieuwe vereniging per 1 januari 2020 en kiest daarmee voor afscheid van de KNHS. Voorzitter Lammert Tel benadrukt dat de deur voor de KNHS open blijft de komende maanden. "Maar dan wel op onze manier."

De tuigpaardrijders zitten behoorlijk op één lijn, blijkt vanavond in Wezep. Lammert Tel krijgt veel bijval tijdens zijn uitgebreide verslag van de gebeurtenissen de afgelopen maanden. Rob d’Achard doet zijn verhaal vanuit de hackneyvereniging. Henk Fikse,  jurylid en concoursorganisator, doet er nog een schepje bovenop. “Tegen wie hier opnieuw over begonnen is zou ik willen zeggen: schaam je, want je maakt onze sport kapot.”

‘Probeer eruit te komen’

Jan Schep laat weten dat in 1978 exact dezelfde vergadering plaatsvond en houdt een pleidooi voor een gematigder aanpak en vernieuwing in de sport. “Stelling innemen vind ik goed, maar ik zou niet zeggen ‘We gaan ervan uit dat we weggaan.’ Laten we proberen eruit te komen met de KNHS. Zoek een paar serieuze bestuurders van beide kanten die er neutraal instaan en ga met elkaar in gesprek.”

Contributie is betaald

Volgens Tel is dat gebeurd, en zal dat in de toekomst ook gebeuren. “We zullen de deur openhouden en we zullen er mensen bijhalen voor gesprekken, zoals we dat ook gedaan hebben met de deskundigencommissie. We kunnen de komende maanden alsnog kijken of we er uit komen. Als de KNHS tegen ons zegt: je bent autonoom en we kijken met een knipoog mee, dan kan dat.”

Vandaag stemmen over afsplitsing is volgens de voorzitter noodzakelijk om voldoende tijd te hebben om de nieuwe vereniging op poten te zetten. “De bal ligt nu voor het doel. Er moet veel gebeuren, maar als we het nu in gang zetten kunnen we het voor elkaar hebben voor het seizoen van 2020. Voor dit jaar hebben we onze KNHS-contributie allemaal al betaald en het seizoen is zo goed als begonnen, dus dit jaar laten we het zoals het is.”

Concoursen

Deelname aan de concoursen is het meest heikele punt voor de tuigpaardrijders. De door de KNHS naar de concoursorganisatie verstuurde mail daarover zorgt hier en daar voor wat onrust. Tel: “We zijn bij bijna alle nationale concoursen langsgeweest en geen enkel concours heeft gezegd dat ze dan geen tuigpaarden meer willen. Natuurlijk, het kan zijn dat we een paar concoursen verliezen. Dat is dan zo. Als je altijd maar bang bent voor wat kan gebeuren kom je ook nergens.”

Zeven stemmen extra

Tijdens de stemming – in doorzichtige bakken – is al duidelijk dat de groene briefjes (voor afsplitsing) ruimschoots in de meerderheid zijn. Opvallend detail: terwijl er 267 stemgerechtigden zijn, heeft de stemcommissie 274 briefjes geteld. De 7 ‘extra stemmen’ zijn afgetrokken van de groene briefjes. Daarmee ziet de uitslag er als volgt uit: 232 groen (vóór afsplitsing), 13 blanco, 22 rood (tegen afsplitsing).

Bron: Horses.nl

 

5 reacties op “Tuigpaardrijders stemmen massaal voor afsplitsing KNHS

 • Hanneke Hegeman

  Het eerste schaap is over de dam. Wie volgt? Jammer, maar volkomen begrijpelijk! Een organisatie die niet luistert naar de leden, zal het op den duur verliezen.

 • Jacqueline

  Stemmen met gekleurde briefjes in doorzichtige bakken???????
  Anonimiteit verzekerd.
  Heeft het bestuur ook nagedacht over welke invloed dit heeft gehad op het stemgedrag?

 • VTN
  Van harte geveliesiteerd met deze democratische uitslag.
  En wat een avond voor de Tuigpaarden fokkerij en sport het was genieten van de op komst en ook de op komst van de jeugd.
  Gewoon top.

 • Heusd162

  Pure intimidatie om zo het stemmen te organiseren.
  En dan de opmerking van de voorzitter over gesprekken met de KNHS; “maar wel op onze manier”. Succes verzekerd.
  Hulde voor Jan Schep. Een onafhankelijke geest met oog voor de toekomst.

 • Voor diegene die de stemming verorddelen?
  De stemming werd gedaan door middel van drie gekleurde briefjes in een envelop. Dus U had de democratie’s keuze om u briefjes in de envelop te doen om zo te stemmen.
  Onderwerp intemidatie?
  Er is geen enkele vorm van intemidatie van het VTN bestuur of een van de sprekers ongeacht van wie dan ook.
  Dus mocht U van mening zijn dat dit niet zo is dan verzoek ik u om in de spiegel tekijken en u self afvraagend?
  Hoe zou ik het vinden als men ( KNHS) Het mijn zou aan doen?

  Als ik U zeg dat u St.T.P.Nl € 500, 00 moet betalen ?
  Of
  Dat ik u vraag wild U € 500, 00 betalen?

  Wat is dan het verschil?

  Graag u reactie hier op.

  Met vriendelijke groet,
  Recht van de Mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook