Ga naar hoofdinhoud

Verrichtingsrapportage Kordaat

Kordaat (Eebert x Patijn)

LEVENSNUMMER 528003201502855
GEBOORTEDATUM 13-5-2015
FOKRICHTING Tuigpaard
REGISTER STB
STOKMAAT 162 cm
KLEUR DONKERE VOS
GEREGISTREERDE(N) J. LUNING, RUINEN
FOKKER T. DE JONG, HOLLUM

Kordaat (Eebert x Patijn) – Foto: Jacquelien van Tarwijk

Cijfers

Verrichtingscijfers
Front 8
Houding 8
Zweefmoment 8
Actie voorbeen 7.5
Gebruik achterbeen 8.5
Looplust 8
Algemeen beeld als tuigpaard 8

Rapportage

Exterieur:
Kordaat is een ruim voldoende ontwikkelde hengst die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is ruim voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er goed op. De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is ruim voldoende van lengte en iets steil gelegen. De rug is goed van lengte en ruim voldoende bespierd. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien iets Frans gesteld en van terzijde gezien correct gesteld en heeft een goede lengte. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en correct gesteld. De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is voldoende ontwikkeld en hard van kwaliteit.

Afstamming:
De grossier in kampioenstitels, de Atleet-zoon Eebert, krijgt in Kordaat zijn eerste zoon bij het KWPN goedgekeurd. Eebert won onder andere drie keer de Oregon Trofee, een keer de Manno Trofee, was driemaal kampioen dekhengsten en won elk leeftijdskampioenschap in zijn jaar. Daarnaast leverde Eebert al diverse nationale keuringskampioenen. De moeder van Kordaat is de ster preferente Violine (v.Patijn). Haar dochter Dioline keur IBOP (v.Vulcano) was vierde bij de driejarige merries op de NMK en haar andere dochter Fioline ster (v.Unieko) werd als tweejarige uitgenodigd voor de NMK. Violines moeder is de zeer bekende sportmerrie Pauline (v.Jonker), die maar liefst 210 winstpunten behaalde, 85 punten voor haar IBOP kreeg en in 2003 Tuigpaard van het Jaar was. Ze was in 2003 reservekampioene bij de keur- en elitemerries op de NMK en behaalde met Wim Cazemier de Finale der Nationale op de Tuigpaardendag en het kampioenschap fokmerries regio Noord. Haar moeder Joline (v.Rentmeester) is de grootmoeder van onder andere Huzaar (v.Atleet), die met Klaas Buist in 2016 de competitie in Noord won.

Onderzoekrapport:
Kordaat is een eerlijke en betrouwbare hengst. De hengst heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed rijden. De stap is voldoende ruim en ruim voldoende krachtig. Voor de showwagen zet de hengst de hals er goed op en heeft hij ruim voldoende lichaamsgebruik. Kordaat heeft ruim voldoende tot veel knieactie en heeft ruim voldoende tot veel schoudervrijheid. Het achterbeen wordt goed tot zeer goed gebogen en goed tot zeer goed ondergebracht. In draf heeft Kordaat veel zweefmoment. De hengst heeft veel looplust en heeft veel aanleg als tuigpaard. Hij geeft zijn rijder een zeer goed gevoel. Tijdens het verrichtingsonderzoek heeft de hengst zich positief ontwikkeld.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal. Bij drukte op stal wordt de hengst wat onrustig.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Kordaat kan ras, hardheid en gebruik van het achterbeen toevoegen aan de tuigpaardfokkerij. Fokkers dienen rekening te houden met de hoge verwantschap van de hengst.

Moederrapport:
Violine is een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is zeer sprekend. De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, lengte en bespiering en staat er ruim voldoende op. De schoft is goed ontwikkeld en ruim voldoende van lengte. De schouder is goed van lengte en goed van ligging. De rug is goed van lengte en goed van bespiering, maar iets week. De lendenen zijn zeer goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van ligging, goed van lengte en goed van bespiering. De broekspier is ruim voldoende van lengte. Het voorbeen is van voren gezien linksvoor iets toontredend, is van terzijde gezien correct gesteld, heeft ruim voldoende lengte en is iets onderstandig. Het achterbeen is correct gesteld. De koten zijn goed van lengte en iets steil gesteld. De hoeven zijn royaal ontwikkeld en voldoende van kwaliteit met goede verzenen. Het fundament is goed ontwikkeld en hard van kwaliteit. De stap is voldoende van ruimte en kracht. De draf is voldoende van ruimte en de merrie maakt voldoende front. Ze heeft voldoende houding en het gebruik van het voorbeen is voldoende. Het gebruik van het achterbeen is ruim voldoende. De merrie was zestien jaar oud ten tijde van de bezichtiging en heeft zich goed bewaard.

Violine heeft in 2006 op de stamboekkeuring de volgende punten behaald:
Exterieur: 78, Beweging: 76, Algemene indruk: 77

Violine heeft in 2006 tijdens de IBOP de volgende cijfers behaald:
Houding: 7, Zweefmoment: 7, Actie voorbeen: 7,5, Gebruik achterbeen: 7, Looplust: 7, Algemeen beeld als tuigpaard: 7, Totaal: 71 punten.