In de wereld van de paardenhouderij is het kritisch om te begrijpen hoe de fysieke omgeving, waaronder de landschappelijke aanleg, invloed kan hebben op het welzijn van het paard. Dit strekt zich ook uit tot de keuze van planten in en rond de weides en stallen. Deze beslissingen kunnen verreikende implicaties hebben, aangezien sommige planten aanzienlijke risico's kunnen inhouden.
Onveilige plantensoorten
Er zijn tal van plantensoorten waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor paarden en die te allen tijde moeten worden vermeden. Deze omvatten de taxus, rododendron en eik. Taxus, een coniferensoort, is bijzonder gevaarlijk omdat alle delen van de plant, met uitzondering van de felrode bes, giftig zijn voor paarden. De inname ervan kan tot ernstige gezondheidsproblemen en in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.
Rododendrons zijn eveneens giftige planten die indien geconsumeerd, koliek, verlamming, coma en soms de dood kunnen veroorzaken. Ondanks hun esthetische aantrekkelijkheid, kunnen ze een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van paarden.
Eiken, terwijl ze prachtige en majestueuze bomen zijn, kunnen ook problemen veroorzaken. Hun bladeren en eikels bevatten tannine, een stof die bij consumptie giftig kan zijn voor paarden, met symptomen variërend van een opgeblazen gevoel en diarree tot ernstige nierbeschadiging en de dood.
Veilige plantensoorten
Tegelijkertijd zijn er plantensoorten die bekendstaan veilig te zijn voor paarden en bijdragen aan een aantrekkelijke, natuurlijke omgeving. Klimop, ook bekend als Hedera, is een sterk groeiende en veerkrachtige plant die het hele jaar door groen blijft. Het is een plantensoort die een interessante visuele dimensie kan toevoegen aan de omgeving van het paard, zonder dat deze enige vorm van gevaar oplevert.
Bij het aanleggen van een natuurlijke omgeving voor paarden is het belangrijk om de juiste soorten planten te kiezen en deze op een doordachte manier te gebruiken. Het creëren van hagen kan bijvoorbeeld dienen als natuurlijke omheiningen, waardoor paarden zich veiliger en comfortabeler voelen in hun omgeving. Beukenhagen kunnen een veilige en esthetisch aantrekkelijke keuze zijn, gezien de niet-toxische aard van de plant.
Beuken zijn een andere goede keuze voor paardeneigenaren. Deze bomen groeien uit tot indrukwekkende structuren die niet alleen schaduw en schuilplaatsen bieden voor paarden, maar ook hun bladeren en noten, die niet giftig zijn voor paarden. Bovendien heeft de beuk het voordeel dat hij in de winter zijn dorre bladeren behoudt, wat een bepaalde mate van privacy en beschutting biedt.
Wilgen daarentegen zijn niet alleen veilig, maar bieden ook het extra voordeel dat hun takken en bladeren als extra voedselbron kunnen dienen. Deze bomen zijn bijzonder aantrekkelijk voor paarden, die graag op de schors en bladeren kauwen.
Het landschap van een paardenstal of -weide is dus niet zomaar een decor; het speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van het paard. Het maken van geïnformeerde keuzes over welke planten te planten kan bijdragen aan een omgeving die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook de gezondheid en het geluk van het paard bevordert. Een grondig begrip van welke planten veilig zijn en welke potentieel gevaarlijk kunnen zijn, is dus van het grootste belang voor elke verantwoordelijke paardenhouder.
Wat is Onveilig voor het paard en wat is veilig als zij planten eten. Mijn mening zit dat in de hoeveelheid wat een paard op neemt aan giftige planten (zoals wij dat zien) opneemt. Ik hoef alleen maar mijn paard te kijken, toen hij een hap liguster nam. Ik schrok mij dood maar hij is er niet aan dood te gaan. Sterker nog (daar kwam ik pas later achter na veel studies) het paard heeft zelfs een paalde hoeveelheid gifstof nodig om goed te kunnen functioneren nodig omdat het paard veel achillespezen ( want het paard is niet perfect) heeft. In de natuur is geen arts of kliniek die zijn propleem kan oplossen, het dier moet het zelf doen. De natuur, dus ook de planten wereld om hem of haar is zijn of haar apotheek. Wij mensen hebben (vaak) door tekort aan kennis vaak een ander idee wat het paard moet eten om gezond te zijn (of te blijven).