Ga naar hoofdinhoud

Een APK voor je paard

Het is niet eenvoudig de voeding voor je paard altijd tiptop te hebben. De veranderingen in het rantsoen door het seizoen bijvoorbeeld, kunnen snel ‘roet in het eten’ gooien. En soms lijkt het of je paard of pony ‘opeens’ heel dik is geworden. Een APK, een algemene periodieke keuring, is daarom helemaal geen gek idee.

Door je paard regelmatig na te laten kijken kan je kleine veranderingen herkennen. De zoektocht naar de oorzaak kan helpen op tijd dingen aan te passen en erger te voorkomen. Denk aan een lichte onregelmatigheid in de beweging. Die je misschien zelf nog niet was opgevallen, maar die een dierenarts wel ziet. Of de verandering in het vetlaagje onder de huid. Dit kan klein zijn, maar wel een teken aan de wand. De energieopname is op dat moment niet gelijk aan de energiebehoefte. Volg je de body condition score kritisch, dan kun je zoiets zien aankomen én voorkomen. Overgewicht is lastig weer kwijt te raken.

Overgewicht

Op Horse Event kregen zes eigenaren de gelegenheid hun paard te onderwerpen aan een APK-keuring. De spierwerking en de beweging, de algehele gezondheid en de voedingstoestand werden gecontroleerd. Een aantal eigenaren hadden vragen over het bewegingsapparaat (lichte blessure) van hun paard of pony en een aantal kwamen zonder specifieke vragen of klachten. Gelukkig werden er geen ernstige afwijkingen gevonden in de bewegingen en de algehele gezondheidscontrole. Behalve de body condition score!

Bij vier van de zes paarden en pony’s was sprake van overgewicht. Geen enkel paard was te mager. Gelukkig waren de eigenaren al wel bewust van het feit dat hun paard of pony te dik was. En werden er al wat maatregelen getroffen om de toename in overgewicht een halt toe te roepen. Omdat het Horse Event in september plaatsvindt zal het afgelopen zomerseizoen met weidegang zeker meespelen in het hoge aantal te dikke paarden. Aan de andere kant blijkt uit verschillende onderzoeken dat dit helaas wel het algemene beeld begint te worden. Het aantal dikke paarden en pony’s neemt nog steeds toe.

Liefde door de maag

Het controleren van de body condition score en het goed in balans brengen van het rantsoen met de behoefte is de beste manier om overgewicht voor te blijven. Dit vergt een expertise en ervaring die je niet altijd van een paardeneigenaar kan verwachten. Iedereen wil goed voor zijn paard zorgen en doet daar erg zijn best voor. De hoeveelheid paardenvoeders en paardensnoepjes (Horse Event was een waar Walhalla wat dat betreft) dringen zich op en zijn maar moeilijk te weerstaan. En dus gaat onze liefde door de paardenmaag!

Een APK voor je paard is nog geen algemeen goed bij de dierenarts. In de toekomst zal dit zeker een dienst zijn waar je gebruik van kan maken. Voor nu kan je natuurlijk met je dierenarts afspreken dat hij of zij een paar keer per jaar een controle doet. De body condition score is daarin een belangrijk onderdeel. Een kritisch en onafhankelijk oordeel zorgt ervoor dat je op tijd kan ingrijpen. En dat kan betekenen minder gras, minder ruwvoer, minder krachtvoer én meer bewegen. Natuurlijk heeft het paard voor zijn welzijn een ruwvoer rijk rantsoen nodig. En zo zie je weer dat het maken van een gezond vermageringsdieet een expertise vereist die je niet van elke eigenaar kan verwachten.