Ga naar hoofdinhoud

Nieuw onderzoek toont verband tussen speeksel en maagzweren

Bij verdenking van een maagzweer waren dierenartsen tot nu toe altijd afhankelijk van een gastroscopie. Nieuw onderzoekt lijkt echter veelbelovend: wetenschappers aan de Universiteit van Zagreb hebben een verband aangetoond tussen het speeksel van een paard en maagzweren. Het gaat hierbij niet zozeer om de 'hoeveelheid speeksel', maar om een bepaald aminozuur wat kan duiden op maagzweren.

Maagzweren bij paarden blijven vaak lang onopgemerkt. Bij een verdenking van een maagzweer zijn dierenartsen tot nu toe altijd afhankelijk van een gastroscopie. Alleen deze procedure is betrouwbaar in het aantonen van maagzweren. Kroatische wetenschappers hebben echter een uiting van een aminozuurverbinding in het speeksel in verband kunnen brengen met aanwijzingen voor maagzweren. Het onderzoek wordt op korte termijn gepubliceerd waarin verdere bevindingen te lezen zijn.

Bron: Landtiere

Eén reactie op “Nieuw onderzoek toont verband tussen speeksel en maagzweren

  • jan jonas

    Raar verhaal dat je aan het mondspeeksel kan zien of er maagzweren bij het paard zijn. Dan moet het paard het wel het speeksel uit de maag krijgen. Aan de samenstelling van het speeksel kan wel zeggen of er voldoende enzymen en een beetje bicarbonaat voor de voorvertering zit, die door kauw bewegingen ontstaan. De huidige methoden zijn voldoende om direct vast te kunnen stellen of er maagzweren bij een paard spelen. Ook met die zogenaamde speeksel methoden en de huidige methoden is het moeilijk vast te stellen waar de maagzweren vandaan komen. laat staan behandelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.