Ga naar hoofdinhoud
Sponsored by Hartog

Paard & Voer: 5 tips om de weerstand van je paard te ondersteunen

Ad

Heeft jouw paard iedere winter weer last van verkoudheid? Of is je paard niet fit? Ondersteun zijn weerstand dan met deze 5 (voedings)tips! 

In de winter is het risico op verkoudheid en kwaaltjes extra groot. Paarden eten over het algemeen weinig tot geen gras waardoor er minder weerstand-ondersteunende vitamines zoals vitamine E worden opgenomen. Opgeslagen ruwvoer zoals hooi verliest tijdens de opslag een deel van de vitamines. Ook veroorzaakt het winterweer eerder problemen omdat in de kou virussen langer kunnen overleven. De luchtvochtigheid in de winter is een stuk lager dan in de zomer en kan een negatief effect hebben op het functioneren van het slijmvlies in de neus en mond. Hierdoor worden de slijmvliezen eerder geïrriteerd en hebben bacteriën en virussen meer kans om het lichaam binnen te dringen.

Met gezonde voeding en bewust stalmanagement houd je jouw paard in de winter fit.

Tip 1: Check je ruwvoer

Check je ruwvoer: hoe oud is het precies? Door langdurige opslag neemt het vitamine E-gehalte af. Krijgt je paard voldoende vitamine E? Analyseer het hooi of geef krachtvoer of een supplement met (natuurlijk) vitamine E en selenium.

Eén van de belangrijkste functies van vitamine E in het lichaam is de werking als antioxidant in het immuunsysteem. Het beschermt cellen tegen vrije radicalen die vrijkomen tijdens bijvoorbeeld inspanning. Vrije radicalen zijn kleine schadelijke deeltjes die worden geproduceerd tijdens de verbranding van eiwitten, vetten en koolhydraten. In het lichaam wordt vitamine E voornamelijk opgeslagen in klier-, spier- en vetweefsel, de testes, bloedplaatjes en de lever. Vitamine E (tocoferol) speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels.

Tip 2: Check het krachtvoer

Check het krachtvoer: voer je een basisbrok of basismuesli? Dan heb je bij een paard van 600 kg gemiddeld 2 kg voer nodig om de dagelijkse behoefte aan vitaminen, mineralen en sporenelementen te dekken. Voer je sportbrok of sportmuesli, dan heeft je paard voldoende aan 1–1,5 kg per dag. Een groot deel van de Nederlandse paardenbezitters rijdt recreatief of in de lichte sport. In de praktijk nemen we dan ook waar dat onze klanten vaak minder dan 2 kg brok of muesli voeren. Paarden die topsport verrichten hebben naast de basisbehoefte ook extra voedingstoffen nodig om te kunnen herstellen na de training en om het uithoudingsvermogen te ondersteunen.

In Nederland zijn veel paarden en pony’s te dik. Daarom kiezen veel paardenbezitters ervoor om minder krachtvoer aan te bieden. Uiteraard een verstandig besluit! Echter wordt hierdoor het vitaminegehalte dat de weerstand van het paard kan ondersteunen beperkt. Bij lage krachtvoergift is het wenselijk de kwaliteit van het ruwvoerrantsoen te optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van extra Luzerne. Luzerne is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een zeer laag energiegehalte. Paarden en pony’s krijgen hierdoor alle nodige bouwstoffen binnen zonder te dik, heet of nerveus te worden.

Tip 3: Check vóór de winterperiode het paard op een wormbesmetting

Check vóór de winterperiode het paard op een wormbesmetting: paarden die geïnfecteerd zijn door een wormbesmetting gaan uiteindelijk in weerstand en conditie achteruit. Verzamel enkele mestballen van je paard en laat ze onderzoeken door de dierenarts. 

Wormbesmettingen zijn er in vele soorten en maten. Door een wormbesmetting in de darmen, het bloed of de longen wordt de opname van voedingstoffen ernstig gehinderd. In de praktijk ontstaat vaak bloedarmoede met als gevolg een slechte conditie, slechte prestaties en een verminderde vachtkwaliteit. Bij een lage weerstand hebben bacteriën en virussen meer kans om schade te veroorzaken omdat het lichaam zelf niet goed in staat is om voldoende antistoffen aan te maken.

Tip 4: Voorkom pijn en stress

Voorkom pijn en stress: misschien een open deur, maar pijn en stress hebben een negatieve invloed op de gezondheid van het paard. Door pijn en stress worden de welbekende vrije radicalen gevormd in het lichaam en ontstaat er veel spanning.

Paarden zijn kuddedieren en zijn graag buiten en in gezelschap van andere soortgenoten. In de winter is het in ons klimaat lastiger om het paard veel buiten te laten lopen. De graszode wordt kapotgetrapt, door het natte weer krijgt het paard eerder mok en de nattigheid zorgt voor tal van andere ongemakken. Het sociale contact neemt hierdoor af. Zorg er ook in de winterperiode voor dat er voldoende contact is met andere soortgenoten. Afleiding en bezigheid is belangrijk. Paarden die niet of in mindere mate buiten staan en minder beweging krijgen kunnen toch beziggehouden worden door verschillende middelen, namelijk:

  • Laat het paard nooit 24/7 alleen staan, maar huisvest ze samen
  • Verdeel het ruwvoer in minimaal 4 beurten per dag
  • Vertraag de ruwvoeropname door het aanbieden van ruwvoer in een slowfeeder zoals de Hartog voerbox of het Hartog ruwvoernet
  • Hang speelmateriaal in de box
  • Ga regelmatig wandelen/bewegen met het paard
  • Bedenk naast het trainen in de manege andere leuke en leerzame bezigheden

Tip 5: Blijf ook in de winter bewegen

Blijf ook in de winter bewegen: beweging is het beste medicijn tegen kwaaltjes! Beweging houdt het paard gezond, in conditie en soepel. Als het slecht weer is zijn we eerder geneigd om binnen bij de kachel te blijven. Toch heeft een half uurtje lichte beweging/arbeid een positieve invloed op de gezondheid van het paard. Beweging stimuleert de darmwerking, de bloedsomloop, voorkomt verveling en vermindert de kans op stalbenen. Dus hup, de deur uit! Voor een half uurtje sporten en bewegen.

(Intensief) sporten brengt een verhoogde productie van vrije radicalen met zich mee. Moeten paarden zich daar nu tegen weren door allerlei antioxidanten (supplementen met combinaties van vitamines, mineralen, kruiden en enzymen) te eten? Allereerst blijken de natuurlijke antioxidantsystemen van het getrainde paard beter ontwikkeld te zijn dan van ongetrainde paarden. Een doordachte opbouw van het trainingsschema, volwaardige voeding (veel ruwvoer en een uitgebalanceerd krachtvoerrantsoen met, voldoende onverzadigde vetten en goed verteerbare eiwitten) en voldoende rust zijn hier bij doorslaggevend.

Producten die kunnen helpen om de weerstand te ondersteunen

Balance: wist je dat een goede gezondheid begint met een gezonde spijsvertering? Balance structuurmuesli bevat het component SANGROVIT en helpt om de buik en darmen van je paard gezond te houden. Ontdek de kracht van SANGROVIT met weerstand ondersteunende componenten uit de natuur.

Energy Classic: met extra vitamine E, selenium en natuurlijke antioxidanten voor snel herstel na arbeid.

Energy Special: paarden die gevoelig zijn voor stress en spierspanning hebben baat bij een rantsoen met extra magnesium. Energy Special bevat extra magnesium citraat en het aminozuur tryptofaan. Deze combinatie helpt spierspanning te verminderen en beïnvloedt het zenuwstelsel op positieve wijze.

Lucerne-mix: het rijkste landbouwgewas ter wereld zit boordevol natuurlijk gevormde vitaminen, mineralen en sporenelementen. Meng Lucerne-mix door het krachtvoer en vertraag de voeropname.

Fibre-mix: vervang 1 deel hooi of kuilgras door Fibre-mix en verhoog de kwaliteit van het totaalrantsoen zonder extra krachtvoer (energie) te geven.

Hartog voerbox: de Hartog Voerbox kan ingezet worden tijdens het verstrekken van hooi, kuilgras en de Hartog Compact baaltjes zoals de Hartog Compact Gras en de Hartog Fibre-mix. De voerbox is uitgerust met een metalen rek. Dit rek voorkomt morsen en vertraagt de opname van de ruwvoeders aanzienlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook