Ga naar hoofdinhoud
Sponsored by Hartog

Paard & Voer: Voorkom maagproblemen en houd je paard gezond

Ad

Wat is een maagzweer precies? In de maagwand van het paard zit een beschermende slijmvlieslaag waarbij de cellen zoutzuur produceren. Bij een maagzweer is er een gaatje ontstaan in de beschermende slijmvlieslaag. Als het maagsap in contact komt met de zenuwen in de maagwand, veroorzaakt dit een pijnlijk gevoel bij je paard. Zijn gezondheid, welzijn en prestaties kunnen dus ernstig beïnvloed worden door maagzweren. Het wondje in het slijmvlies komt vaak voor bij de ingang van de twaalfvingerige darm (duodenum: het eerste deel van de dunne darm).

De maag

De maag van het paard is erg klein met een inhoud van ongeveer 10-15 liter. De maag bestaat uit twee delen. Het onderste deel van de maag produceert de gehele dag door zuur. Vooral bij een inname van veel zetmeel uit bijvoorbeeld krachtvoer neemt de productie van maagzuur toe. Bij de inname van krachtvoer wordt minder zuur bufferend speeksel geprocedeerd terwijl de maagzuurproductie stijgt. Daarom wordt geadviseerd om per voerbeurt nooit meer dan 2 kg krachtvoer te voeren. Om maagproblemen te voorkomen wordt vaak aanbevolen om vezels zoals luzerne toe te voegen aan het krachtvoerrantsoen, zodat de kauwfrequentie en de speekselproductie stijgt. Ook bij een vastperiode (een periode zonder vezelrijk voer) langer dan 4-6 uur neemt de hoeveelheid maagzuur aanzienlijk toe. Bij een grote hoeveelheid maagzuur wordt het bovenste deel van de maag aangetast. Dit deel van de maag bestaat uit minder dik slijmvlies en is veel minder goed bestand tegen het maagzuur uit het onderste deel van de maag. In het onderste deel van de maag kan de pH dalen tot onder de 2-3, terwijl het bovenste deel van de maag een pH kent van 6-7.  Paarden die een piekprestatie moeten leveren met een rijkelijk met zuur gevulde maag hebben eerder last van maagzweren. Het zuur komt namelijk door de prestatie eerder in aanraking met het dunnere slijmvlies in het bovenste deel van de maag.

In het bovenste deel van de maag leeft een kleine bacteriepopulatie die bestand is tegen een zure leefomgeving. Deze Fundus bacteriën leven voornamelijk van zetmeel en suikers in het voer en produceren hierbij onder meer melkzuur. Bij een ruime opname van veel zetmeelrijk krachtvoer en/of weinig ruwvoer daalt de pH in dit deel van de maag waardoor ook maagzweren kunnen ontstaan. Bij een zeer vezelrijk rantsoen worden er door de bacteriën minder zuren geproduceerd en neemt de kans op maagproblemen af!

Spanning als oorzaak van maagproblemen?

Lang werd gedacht dat stress de veroorzaker was van maagzweren. Uit de praktijk blijkt nu dat stress geen maagzweren veroorzaakt, maar wel de symptomen kan verergeren. Paarden met regelmatig voorkomende stresssymptomen hebben bijvoorbeeld:

  • Veel spanning ervaren tijdens het rijden of transport
  • Kunnen soortgenoten niet zien maar wel horen
  • Hebben weinig tot geen sociaal contact
  • Hebben pijn en/of trauma
  • Moeten buitensporig presteren

Deze symptomen verergeren maagklachten omdat deze paarden minder goed eten, constant actief en alert zijn en/of te grote hoeveelheden krachtvoer krijgen. Om (de kans op) maagzweren te verminderen of te herstellen is het noodzakelijk om bovenstaande stressfactoren te reduceren.

Hoe herken je een maagzweer?

Paarden ervaren pijn of een vervelend gevoel in de maagstreek. Deze pijn kan erg scherp zijn. Een zweer in de maag veroorzaakt meestal op een ander moment van de dag pijn dan een zweer in de twaalfvingerige darm. Het verschil zit hem in een volle of lege maag. Bij een zweer in de twaalfvingerige darm heeft het paard vooral last van pijn op een lege maag.  Bij een maagzweer verergert de pijn na het eten. Een maagzweer herken je aan het volgende gedrag:

  • Veel gapen en knarsetanden (vooral in stressvolle situaties en na inspanning)
  • Stalondeugden (luchtzuigen, tanden langs de tralies halen en tegen de box slaan)
  • Slecht eten met als resultaat conditieverlies en gewichtsafname
  • Niet aan het been, niet voorwaarts denken of slecht aan de hulpen

Maagzweren kun je beter voorkomen dan genezen!

Pas het voer en stalmanagement aan. Wij geven 5 tips om maagzweren te voorkomen!

1 Verstrek minimaal 1 tot 1,5 kg drogestof (ruwvoer) per 100 kg lichaamsgewicht en verdeel dit over minimaal vier voerbeurten per dag.

2 Gebruik een slowfeeder om het ruwvoer te verstrekken. Bijvoorbeeld de Hartog voerbox of het Hartog voernet.

3 Voorkom of verminder stressvolle situaties.

4 Kies voor een vezelrijk krachtvoerrantsoen. De Hartog muesli’s voor recreatie en sport bevatten heel veel vezels – Kies bijvoorbeeld voor de Hartog Balance vezelrijke muesli en bij sportpaarden voor de Energy special met een laag aandeel zetmeel.

5 Bescherm de maag met Hartog Lucerne-mix Digest.
✓ Aanbevolen door verschillende paardenklinieken
✓ In de praktijk bewezen resultaten
✓ Hartog Lucerne-mix Digest neutraliseert overtollig maagzuur
✓ Heeft een gunstige invloed op de pH-waarde in de maag
✓ Beschermt de maagwand
✓ Stimuleert de speekselaanmaak en vertraagt de krachtvoeropname

Hartog Lucerne-mix Digest

Natuurlijk probeert iedere paardeneigenaar zijn of haar paard optimaal te verzorgen. Toch weten we vanuit de praktijk dat het soms lastig is om het ruwvoer in 4 ruwvoerbeurten te verdelen of om extra ruwvoer op een pensionstal bij te voeren. Ook kunnen niet alle paardeneigenaren invloed uitoefenen op de kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer dat wordt verstrekt. Daarom heeft Hartog de Lucerne-mix Digest ontwikkeld die de maag- en darmgezondheid van het paard optimaliseert. De Lucerne-mix Digest is verrijkt met POWERSTART®. Dit speciale mengsel met natuurlijke micro-elementen wordt gecombineerd met zuurbuffers, prebiotica en gistculturen.

POWERSTART ® beschermt de maag- en darmwand tegen pathogene (ziekteverwekkende) bacteriën en herstelt wondjes en beschadigingen aan het slijmvlies. De zuurbuffers neutraliseren overtollig maagzuur en helpt een vol en opgeblazen gevoel voorkomen.

Waarom is de Hartog Lucerne-mix Digest anders dan de andere producten voor maag- en darmproblemen?

Lucerne-mix Digest begint bij de basis, namelijk: goed ruwvoer! De ruwvoermix is zeer breed inzetbaar (preventief en bij ziekte) en kan gecombineerd worden met alle soorten krachtvoer (bij voorkeur suiker- en zetmeelarm krachtvoer).

Lees meer over onze unieke POWERSTART® formule!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook