Ga naar hoofdinhoud

Vitamine E heeft elk paard nodig

Supplement

Elk paard heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid vitamine E nodig. Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant, dat ervoor zorgt dat (spier)celmembranen niet worden aangetast door ‘radicalen’, giftige stoffen die ontstaan in de stofwisseling. Verder heeft vitamine E ook een rol in de energie-omzetting, fertiliteit en weerstand.

Natuurlijk vitamine E wordt aangeduid met RRR (alfa-tocopherol) en synthetisch vitamine E met all-rac-(alpha-tocopherol). Beide soorten kunnen worden omgezet in tocopheryl acetaat voor een betere stabiliteit. De activiteit/werkzaamheid per gram is dan wel iets minder, maar de houdbaarheid is langer.

De werkzaamheid wordt uitgedrukt in internationale eenheden (IE) en staat niet gelijk aan het aantal milligram vitamine E. De werkzaamheid per gewichtseenheid van natuurlijk vitamine E is hoger dan de synthetische vorm. De meeste voeders en supplementen maken gebruik van all-rac-alpha-tocopheryl acetaat waarbij 1 milligram gelijkgesteld is aan 1 internationale eenheid.

De behoefte van het paard aan vitamine E is ook uitgedrukt in internationale eenheid. In een goed rantsoen is de opname aan vitamine E gelijk of iets hoger dan de behoefte op internationale eenheid basis.

Soort vitamine E Biologische activiteit (IE/mg)
RRR-alpha-tocopherol 1,49
All-rac-alpha-tocopherol 1,10
RRR-alpha-tocopheryl acetaat 1,36
All-rac-alpha-tocopheryl acetaat 1,00

Vitamine E gehalte in voer

Gras bevat een hoog vitamine E gehalte. Ook in vers hooi is het vitamine E gehalte nog redelijk hoog. Tijdens de opslagtijd van hooi daalt de activiteit van vitamine E en zal aan het einde van de winter volledig zijn verdwenen. Kuilvoer bevat minder vitamine E dan hooi.

Tarwekiemen zijn zeer rijk aan vitamine E. Ook bepaalde plantaardige oliën zijn vitamine E rijk. Maar bij gebruik van veel olie in het rantsoen zal de behoefte van het paard aan vitamine E stijgen, vanwege het verhoogde aandeel meervoudig onverzadigde vetzuren.

Granen en graanbijproducten zijn vitamine E arm. Krachtvoeders, die vaak van deze ingrediënten zijn gemaakt, zijn verrijkt met extra mineralen en vitaminen. Er zijn wel grote verschillen in het gehalte vitamine E tussen voersoorten.

Vitamine E tekort

Langdurige tekorten komen alleen voor als paarden nooit weidegang krijgen en redelijk oud hooi eten zonder aanvullingen met krachtvoer of supplementen.
Kortdurende tekorten komen vaker voor. Dit is nadelig voor de weerstand en het herstel na inspanningen. Aan het einde van de winter is de opname vaak te laag. Dit geldt zeker voor paarden met een wat hogere behoefte, zoals sportpaarden en drachtige merries. Ook als deze paarden aanvullend krachtvoer krijgen, kan de voorziening met vitamine E nog onvoldoende zijn.

Is het dan verstandig elk paard aan het einde van de winter een supplement met vitamine E te geven? Als het supplement enkel uit vitamine E bestaat zou dat een keuze kunnen zijn. Want ook al krijgt het paard aanvullend voer met voldoende vitamine E, een (beperkt) overschot is niet snel schadelijk.

De meeste supplementen zijn echter een combinatie van vitamine E en selenium. Dit wordt gedaan omdat beide voedingsstoffen werkzaam zijn in hetzelfde terrein en ze elkaar ook nog goed aanvullen. Te veel selenium kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals haaruitval in staart en manen en scheuren in de hoef groei.

Een combinatie van zowel meerdere voersoorten en verschillende supplementen leidt tot overdoseringen die ongezond zijn. Wil je zeker weten dat je paard niets tekort krijgt? Laat dan je rantsoen beoordelen door een voedingsdeskundige voordat je extra supplementen gaat geven.