Als paarden jeuk of bultjes in de huid krijgen, zijn er meerdere oorzaken mogelijk. Muggen en parasieten, zoals mijten, geven veel jeuk. Dit veroorzaakt schuurklachten. Schuren kan leiden tot huidbeschadigingen. Jeuk, bultjes en schuurklachten kunnen ook ontstaan door de verf van de omheining of stal of door wasmiddel van de dekens of zadeldekjes. Je moet een goede detective zijn om alles uit te sluiten en uiteindelijk de ware oorzaak te vinden. Een voedselallergie, of beter gezegd, voedselovergevoeligheid, hoort ook in dit rijtje thuis.
Voedselovergevoeligheid is erg lastig te ontdekken en helaas zijn de testen voor een voedselallergie niet zo betrouwbaar. Het uitzoeken van de oorzaak van allergieklachten kan een flink karwei zijn. Daarnaast is tijd ook een verstorende factor. Vaak gaan klachten in de loop van tijd vanzelf weer over. Heb je in die periode bewust iets veranderd om de oorzaak te achterhalen, dan kan je overtuigd zijn dat je deze nu gevonden hebt.
Allergie of intolerantie
Bij een allergie reageert het immuunsysteem overmatig heftig bij het in aanraking komen van een zogenaamd ‘allergeen’. Het allergeen van voedsel is een eiwit. Al bij een heel geringe opname van dit eiwit ontstaan klachten.
Een intolerantie is een niet-immuungerelateerde reactie op bepaalde voedingsmiddelen. In dit geval is er meestal een grotere hoeveelheid nodig om een reactie te krijgen. De oorzaak kan een gebrek aan bepaalde enzymen zijn (humaan: lactose intolerantie), maar ook door beschadigingen van het darmslijmvlies.
De verschijnselen van een allergie en een intolerantie kunnen hetzelfde zijn. Huidklachten, maar ook darmklachten, zoals een minder goede verteerbaarheid, vermagering, mestveranderingen of koliek. Een allergie zal niet zomaar verdwijnen. Het paard reageert altijd op bepaalde voedingsmiddelen. Een intolerantie kan tijdelijk zijn. Zeker als de oorzaak een beschadiging van de darmen is en klachten na verloop van tijd over kunnen gaan.
Zoek naar de oorzaak van een voedselgevoeligheid
Laat de dierenarts het paard goed nakijken op andere oorzaken van de klachten. Bloedonderzoek kan uitwijzen of er inwendige ontstekingen zijn of een verminderde opname van eiwit in de dunne darm (wat bijvoorbeeld ontstaat als gevolg van een dunnedarmontsteking).
Allergie
Het is een lang traject om goed uit te zoeken waar het paard allergisch voor is. Allereerst moet het paard voor een periode van zes weken een rantsoen krijgen van alleen grofstengelig hooi. Gedurende deze periode mag daar helemaal niets anders aan toegevoegd worden. Pas dan kan je zien of de klachten zullen verdwijnen. Zijn de klachten weg, dan is het zaak om losse voedingsmiddelen, zoals haver, gerst, zemelen of sojaschroot, één voor één toe te voegen aan het rantsoen en de reactie één of twee weken af te wachten. Bij een echte allergie zal dit vrij snel gebeuren. Pas dan weet je zeker voor welke component uit het krachtvoer je paard gevoelig is. Krachtvoer is een combinatie van verschillende ingrediënten. Je kan nu op zoek naar een voercombinatie zonder dit ingrediënt.
Intolerantie
Bij het vermoeden van een voedselintolerantie is het belangrijk om zeker te weten dat het paard geen interne problemen heeft. Door een ontsteking in de darmen of een verstoring van de fermentatie in de dikke darm kan het paard anders op voedingsmiddelen reageren dan normaal. Het is dus zaak om deze problemen eerst aan te pakken. Vaak heeft optimalisatie van de darmgezondheid een positief effect op het paard ten opzichte van zijn klachten. Dus door het paard door de dierenarts te laten behandelen en het rantsoen aan te passen op de verteringscapaciteit, wordt de darmflora verbeterd. De darmflora is een cruciale schakel in de weerstand van een paard. Bij paarden met huidklachten die lijken op een allergie (jeuk en bultjes) kan het gezonder maken van de darmflora tot verbetering leiden.
Zorg daarnaast voor een rantsoen met alle noodzakelijke voedingsstoffen die de weerstand stimuleren. Verder hebben vetzuren uit algen een ontstekingsremmend effect en zorgen specifieke betaglucanen uit gistcelwanden voor een verbetering bij zowel een allergie als een verminderde werking van het immuunsysteem. Dit is aangetoond met wetenschappelijk onderzoek bij de mens en vele diersoorten.
Maak een stappenplan
Maar maak eerst samen met je dierenarts een stappenplan. Dit is beter dan in het wilde weg van alles toe te voegen of, nog erger, telkens van voer te veranderen. Op die manier verstoor je juist het verteringssysteem en vererger je de problemen. Het uitzoeken van de oorzaak en het komen tot een gezond rantsoen kan een lange weg zijn, maar levert vaak wel een beter resultaat op.