Ga naar hoofdinhoud

Lezersvraag: Is gestoomd krachtvoer beter?

Lezersvraag: Ik geef mijn paard momenteel gestoomd krachtvoer, maar door de hogere prijsklasse wil ik misschien toch overschakelen. Is gestoomd voer nu echt zo veel beter? Het gaat hierbij om een paard dat voornamelijk recreatief wordt gereden.

Antwoord van dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding:
Veel paardeneigenaren hebben vragen over de voerkeuze voor hun paard. Het assortiment aan paardenvoeders is dan ook overweldigend en niemand wil zijn of haar paard iets tekortdoen. Dat je twijfelt over de voerkeuze is niet vreemd.

Controleer gezondheid van het paard

Om goed passend voer te vinden, moet je in de eerste plaats weten of het paard bijzondere behoeften heeft. Dat wil zeggen, spelen er gezondheidszaken die invloed hebben op de vertering of de stofwisseling? Bijvoorbeeld gebitsveranderingen, overgewicht, ondergewicht, gevoelig voor koliek, mestveranderingen, huidklachten of allergieën. Speelt er helemaal niets en is het paard sterk en gezond? Dan kan je jezelf afvragen of krachtvoer überhaupt wel nodig is.

Met ruwvoer kunnen veel paarden prima op conditie blijven en is geen bijdrage nodig met meer energie uit krachtvoer. Dit geldt ook voor paarden die gereden worden. Paarden kunnen elke dag een uur of meer werken en toch met alleen hooi of kuilvoer gezond blijven. Een goed mineralen- en vitaminesupplement is nog wel nodig.

Gestoomd voer bevordert de verteerbaarheid

Terug naar je vraag over het gestoomde krachtvoer. In het voer zijn ingrediënten gebruikt die met hitte en stoom behandeld zijn. Door deze behandeling zijn de verteringsenzymen in de dunne darm beter in staat het voer af te breken. Dit is vooral van belang bij ingrediënten die zonder deze behandeling minder goed verteerbaar zijn. Mais is daar een goed voorbeeld van. Hele maiskorrels zijn door het paard veel minder verteerbaar in de dunne darm dan gepofte mais (ook een voorbeeld van zo’n soort behandeling). Datzelfde geldt ook enigszins voor gerst. Haver daarentegen kan door het paard prima verteerd worden, ook als het niet is voorbehandeld. Voorwaarde is wel dat het paard een prima gebit heeft en rustig en goed kauwt.

Controleer het voeretiket

Veel paardenvoeders bevatten voorbehandelde (of gestoomde) ingrediënten. Kijk maar op de voerlabels. Staan daar ‘gerstvlokken’ in het rijtje, dan betekent dit dat de gerstekorrels onder invloed van stoom en hitte zijn geplet. Voor mais – en waarschijnlijk dus ook voor gerst – is het beter dat ze deze voorbehandeling hebben gehad. Anders leidt onvoldoende vertering van het zetmeel uit deze ingrediënten tot een groter risico op verteringsklachten.

Kauwt je paard minder goed of juist veel te snel, dan is voorbehandeld voer beter. Zo is het meeste seniorenvoer gemaakt voor paarden met een minder goed gebit. Ze bevatten ingrediënten die ook zonder goed te kauwen voldoende verteerd worden. Door goed naar de voerlabels te kijken en de ingrediënten te beoordelen, zal je zien dat er veel voeders verkrijgbaar zijn met voorbehandelde granen, met tevens een variatie in prijs.

Weet wat je voert

Het paard is het uitgangspunt om te beoordelen of het paard een gewone of afwijkende voerbehoefte heeft. Daarnaast is het ruwvoer de basis voor het rantsoen. Met kennis van het ruwvoer weet je nog beter welke aanvulling wel of niet nodig is. Daarvoor is een analyse het meest betrouwbare uitgangspunt. Het wel of niet voorbehandelen van de ingrediënten is één criterium voor je krachtvoerkeuze, maar er zijn er natuurlijk nog meer. Zoals het eiwitgehalte, het aandeel zetmeel en suikers, en de bijdrage van mineralen en vitaminen. Kortom, bij twijfel, vraag een onafhankelijk voedingsadviseur voor een advies op maat!