Ga naar hoofdinhoud
Sponsored by D'hooghe Paardenvoeders

Paard & Voer: Voer voor een goede spijsvertering

Ad

Onze paarden kauwen steeds minder, doordat ze korter buitenlopen of onvoldoende ruwvoer krijgen. Minder kauwbewegingen betekent minder speekselaanmaak, dus grotere kans op maag-darmproblemen. Om dit te voorkomen ontwikkelde D’hooghe Paardenvoeders RedFibre en Hippoluz. Deze luzernerijke producten zijn goed voor de spijsvertering van je paard.

Er zijn tegenwoordig heel veel paarden met maag-darmproblemen. Verminderde opname van voedingsstoffen, verminderde weerstand, aantasting van de maagwand, tot maagzweren aan toe. D’hooghe Paardenvoeders-verkoper Ulrik Thijs komt het in de praktijk regelmatig tegen. “Paarden zijn echte ruwvoereters. Paarden die voldoende ruwvoer eten, kauwen meer en langer. Dat bevordert de speekselproductie. Speeksel neutraliseert maagzuur. Dat is belangrijk, want te veel maagzuur kan de maagwand beschadigen.”

Hippoluz

Niet alle paarden kunnen in de gelegenheid worden gesteld om de hele dag door te kauwen. Dan is het voeren van D’hooghe Hippoluz een uitkomst. Thijs: “Hippoluz bestaat voornamelijk uit luzerne. Dit bevat veel goede eiwitten en vezels. Paarden gaan er langzamer van eten en beter van kauwen. De speekselaanmaak wordt bevorderd en voedingsstoffen worden beter in het maag-darmstelsel opgenomen.”

Hippoluz kun je meerdere malen per dag geven, naast of gemengd door het krachtvoer. “Je ziet dat paarden echt langzamer gaan eten, dat is goed voor de voeropname”, aldus Thijs, die adviseert om ’s morgens eerst hooi te geven en minimaal een half uur later pas krachtvoer. “In de nacht ligt de spijsvertering van een paard stil. Als je ’s morgens meteen de bak vol brokken gooit, schrokt het paard die naar binnen. Hij kauwt weinig en er worden maar weinig voedingsstoffen opgenomen. Door eerst ruwvoer te geven, heeft je paard na verloop van tijd misschien zelfs minder krachtvoer nodig.”

Red Fibre

Een ander paardenvoeder van D’hooghe dat veel luzerne bevat, is Red Fibre. Dit is een volwaardige muesli met rode biet, een antioxidant die de weerstand van paarden opkrikt. Er is momenteel geen enkel ander paardenvoer op de markt dat zo weinig suiker en zetmeel bevat. “Daarom is Red Fibre erg geschikt voor paarden met PPID (ziekte van Cushing), paarden die snel last hebben van hun spijsvertering of met maagzweren en paarden die snel hoefbevangen raken. Red Fibre is een volwaardig voer, je hoeft er alleen hooi naast te geven. Een gemiddeld paard van 600 kg heeft voldoende aan 2 tot 2,5 kg per dag. Dat geldt ook voor een oud paard met PPID”, legt Thijs uit.

Steeds meer paardenhouders in Nederland zien de voordelen van deze producten, merkt de voerverkoper. “Red Fibre en Hippoluz worden steeds populairder in Nederland, waar van oorsprong voornamelijk brok en hooi wordt gevoerd. De paarden vinden het voer ook lekker. Luzerne kan erg droog, stoffig en vast geperst zijn. Onze Hippoluz is niet stoffig door de toegevoegde melasse en is makkelijk uit de zak te scheppen. Bovendien kun je er gerust meer van voeren, bijvoorbeeld als ruwvoervervanging.”

Belgisch kwaliteitsvoer

D’hooghe Paardenvoeders is een Belgisch familiebedrijf dat topkwaliteit paardenvoer maakt. Onder hun eigen naam en voor anderen. Zo laten diverse Nederlandse paardenvoederfabrikanten een (deel van) hun producten maken bij D’hooghe, om deze vervolgens onder hun eigen merknaam te verkopen. D’hooghe Paardenvoeders biedt topkwaliteit tegen een zeer gunstige prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.