Ga naar hoofdinhoud

Paard & Voer: 5 tips voor voeren op wedstrijd

Wanneer je met een paard op wedstrijd gaat, loopt de dagelijkse voerroutine vaak anders dan normaal. Zeker wanneer een wedstrijd een aantal dagen duurt en je lang moet reizen. Als je maar een paar uur weg bent verandert er misschien weinig, maar toch kan voeding van invloed zijn op de prestaties. Hier volgen 5 tips om je paard zo goed mogelijk te begeleiden.

1. Hooinet

Ben je de hele dag op pad of moet je lang wachten op een wedstrijd, dan is het aan te raden een hooinet op te hangen in de trailer. Een paard kan tot vlak voor de inspanning ruwvoer eten zonder dat dit voor problemen zorgt. Als een paard lang op de trailer staat is het ook fijn als hij wat te doen heeft. Daarnaast helpt het eten van ruwvoer tegen stress.

2. Krachtvoer

Geef het paard vlak voor vertrek geen krachtvoer meer. Tijdens het reizen is de maag-darmbeweging trager, waardoor krachtvoer langer stil blijft staan in het verteringsstelsel. Dit geeft risico op koliek. Als je paard een zware prestatie moet leveren, voer het krachtvoer dan minimaal drie uur voor de inspanning. Lukt dit niet, dan kun je het voer ook na de wedstrijd geven, of anders de avond van tevoren een extra voerbeurt inplannen.

3. Water

Zorg dat je paard voldoende water kan drinken, vooral als je langer weg bent of het warm is. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Niet alle paarden willen drinken op wedstrijd, uit nervositeit of omdat ze niet in hun vertrouwde omgeving zijn. Het is goed om je eigen emmer mee te nemen, dit zal een paard sneller aannemen. Ook kan het helpen een beetje appelsap aan het water toe te voegen.

4. Elektrolyten

Als een paard transpireert verliest hij vocht, maar ook elektrolyten. Wanneer een paard tijdens een zware inspanning veel zweet kan het zo zijn dat hij extra zout nodig heeft. Dit is vooral bij warme dagen eerder het geval. Elektrolyten kunnen gegeven worden over het voer, door het drinkwater of in een pasta. Kijk echter wel precies wat je paard nodig heeft en controleer goed of hij voldoende water blijft drinken. Wil je meer weten over of je paard elektrolyten nodig heeft? Bekijk dan de video ‘Moet ik mijn paard elektrolyten geven?’

5. Geen lege maag

Als je voor een wedstrijd lang moet reizen of een tijd moet wachten voor je aan de beurt bent, kan het zijn dat het paard minder ruwvoer eet dan normaal. Probeer er echter wel voor te zorgen dat je paard nooit met een lege maag van start gaat. Heeft een paard te lang geen ruwvoer gegeten, dan beweegt het maagzuur zich tijdens arbeid door de maag, wat tot maagzweren kan leiden. Je verkleint dit risico door voor de inspanning in ieder geval twee handen vezels te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.