Ga naar hoofdinhoud
Sponsored by Cavalor

Paard & Voer: Voeren in de winter, hoe doe je dat?

Ad

Zeg eens eerlijk: voer jij het hele jaar door hetzelfde aan je paard? Dat is eigenlijk gek, want misschien staat je paard in de winter veel minder in de wei en ook de voedingswaarde van gras en ruwvoer verschilt per seizoen. Waar moet je op letten bij het samenstellen van het rantsoen in de winter? Fien Demeyere, nutritionist bij Cavalor, geeft uitleg.

Ruwvoer vormt altijd de basis van het paardenrantsoen, stelt nutritionist Fien Demeyere. In de winter kunnen de kwaliteit en voedingsstoffen in ruwvoer echter heel anders zijn dan in de zomer. Dat is iets waar je als paardenhouder rekening mee moet houden.

“De meeste paarden staan in de winter minder in de wei. Ze eten dan geen of amper gras en sowieso is het gras veel armer dan in de zomer. Ze krijgen dus minder voedingsstoffen binnen. Daardoor zijn paarden in de winter meer aangewezen op ruwvoer. Hooi of voordroog is armer aan vitaminen en mineralen dan vers gras. Dat zien mensen vaak over het hoofd. Ze geven het paard in de winter evenveel ruwvoer als zomers, terwijl het paard in de koude maanden juist meer nodig heeft.”

Een paard moet dus altijd voldoende ruwvoer krijgen. Zéker in de winter.

Vitaminen en mineralen aanvullen

Het ruwvoer dat onze paarden eten, is bovendien anders dan dat ze oorspronkelijk aten. “In de natuur eten paarden allerlei verschillende grassen en kruiden, die elk hun eigen vitaminen en mineralen bevatten. Het gras waar wij hooi of voordroog van maken bestaat maar uit drie of vier grassoorten en kruiden zitten er amper in. Het is dus veel armer aan vitaminen en mineralen, maar juist rijker aan energie en eiwit.” 

Daarom hebben alle paarden aanvullende vitaminen en mineralen nodig om in hun behoeftes te voorzien, zeker in de winter. Om deze tekorten aan te vullen, kun je kiezen voor een aanvullend supplement of balancer. Welke, dat is afhankelijk van het paard, de situatie en de mate van arbeid.

Omega vetzuren

Er is nog een wezenlijk verschil tussen ruwvoer in de zomer en winter: de omega 3- en 6-vetzuren. Fien: “Gras bevat in het voorjaar en de zomer veel omega 3-vetzuren en weinig omega 6-vetzuren. Als je van gras hooi maakt, is het al veel minder rijk aan omega 3-vetzuren. Paarden krijgen in de winter vaak meer krachtvoer met granen. Dat is juist rijk aan omega 6-vetzuren en bevat weinig omega 3-vetzuren. Dat is dus een omgekeerde verhouding. Om dat op te vangen, werken we graag met Cavalor Oilmega. Dat is rijk aan omega 3-vetzuren en andere stoffen die een paard nodig heeft in de koude maanden.”

Eveneens goed voor de darmflora zijn vezelrijke slobbers zoals de Cavalor Fiber Beet Mash. “Dit is een bron van vezels. Als je ’s winters wat vezelrijke slobber bijgeeft, hebben paarden bovendien ook weer even wat extra te doen en knabbelen.”

Conclusie

Dus, hoe moet je voeren in de winter? “Check goed wat bij jou de verschillen zijn tussen zomer en winter. Meer of minder op de weide? Meer of minder beweging? Heb je dezelfde partij hooi of voordroog als in de zomer? Realiseer je dat dit van invloed is op de behoefte van je paard. Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, verdeeld over verschillende maaltijden per dag, zodat hij kan blijven eten en zijn maag gevuld houdt. Geef zo nodig een supplement of balancer met de benodigde vitaminen, mineralen en sporenelementen bij. En pas, indien je paard meer of minder beweging krijgt, ook de hoeveelheid krachtvoer aan.”

Dressuuramazone Rosalinde Heck voert al bijna vijftien jaar Cavalor. “Er is voor elk paard in elke situatie wel een geschikt voer of supplement. De paarden doen het er super op.” Foto Made by Jessy

Het beste rantsoen voor jouw paard

Elk paard is anders en heeft andere behoeften. Benieuwd wat een goed rantsoen is voor jouw paard? Gebruik de online adviestool op www.mycavalor.com. Liever persoonlijk een vraag stellen? Dat kan! Mail naar [email protected] of bel de Consumer Line op 0032-92202525 en misschien krijg jij Fien zelf wel aan de lijn. #feedasyouneed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.