Ga naar hoofdinhoud

Voorbeslag met dubbele lippen schadelijk voor paardenvoet

Antoon en Rob van NassauTegenwoordig komen we veel paarden tegen waarbij de voorvoeten beslagen zijn met hoefijzers met dubbele lippen. Een nieuwe hype? Ik vraag me af of de hoefsmeden die paarden op deze manier beslaan, wel eens hebben nagedacht over de uitwerking van dit soort beslag aan de paardenvoet? Kennen ze überhaupt de anatomie van de ondervoet? Of leggen hoefsmeden dit beslag aan omdat hun collega dat ook doet, zonder daarbij te denken aan de gevolgen voor de paardenhoef.

We beslaan onze paarden om de hoeven te beschermen tegen overmatige afslijting. Het beslag moet de hoef ondersteunen en ervoor te zogen dat er geen schade aan de hoornwanden ontstaat. Een hoefsmid die zijn vak en de anatomie van de voet goed beheerst en smeedvaardig is kan ijzers in elke vorm volgens de bouw van de voet smeden en natuurlijk ook zelf de lippen aantrekken. Jammer is het wel dat de meeste hoefsmeden ijzers leggen, waar vanuit de fabriek al lippen zijn aangezet. Dus die hoefsmid kan niet meer bepalen op welke plaats de lip moet staan.

Kennis van de anatomie en werking van de voet is voor een smid een must om zo goed mogelijk te kunnen bekappen of beslaan. Het paard heeft twee verschillende hoefvormen, waarbij de voorvoet rond van model is en de achtervoet iets spitsvormig. Deze verschillende hoefvormen hebben ook te maken met de verschillende beweging. De voorvoet rolt over de teen naar voren en de achtervoet stuwt, dat wil zeggen dat deze voet een afzet heeft en niet over de teen rolt. Het voorijzer is rond en het achterijzer spitsvormig. De nagelgaten van voor en achterijzers zijn dan ook verschillend geplaatst.

Dubbele lippen slecht
Er zijn veel onzinnige ijzers in omloop voor waarom men voorijzers met dubbele lippen gebruikt. Bijvoorbeeld dat de hoef steeds afbrokkelt en de hoefsmid denkt dat op deze manier te voorkomen. Wat hij blijkbaar niet weet is dat de hoeven juist stuk gaan door deze manier van beslaan. Of een paard dat telkens de ijzers er onderuit trapt en de hoefsmid denkt dat dit beslag beter onder de hoef blijft zitten. Er zijn ook smeden die denken dat ze met een dubbele lip de vorm van de voet kunnen corrigeren. Men gebruikt zelfs wiggen om de voetas (stand van de ondervoet) weer normaal te krijgen. Het probleem wordt hierdoor echter alleen maar groter, omdat de wiggen de stand eerder verslechteren dan verbeteren.

Nog erger is het als men een dubbele lip voorbeslag gebruikt met als reden dat de hoef van het paard dan nog beter kan rollen. De werkelijkheid is dat deze voet in het teengedeelte geen ondersteuning krijgt, doordat de draagwand niet op het ijzer staat. De beide zijwanden krijgen door de dubbele lippen meer druk wat op den duur leidt tot te lage verzenen.

Veel hoefsmeden snappen niet dat dit hoefbeslag de plank totaal misslaat. De klant ziet dit soort beslag ook vaker en denken dat dit de oplossing is. Het kan ook gemakzucht van de smid zijn, een ijzer met dubbele lippen verschuift niet tijdens het passen en nagelen. Maar het blijft een tekortkoming van zijn vakmanschap.

Doorbloeding belemmerd
Dubbele lip voorijzers zijn slecht voor de hoornschoen. Het hoefmechanisme is belangrijk voor de doorbloeding, maar door dit beslag wordt dit hoefmechanisme belemmerd en de hoornwanden zullen op den duur stuk gaan. De wanden worden door deze lippen opeengeklemd zodat de hoornschoen gaat deformeren (een andere vorm aannemen). De tenen worden langer, waardoor de verzenen te veel druk krijgen en lager worden. Het gevolg hiervan is dat de voet een lange teen krijgt, die niet meer zo snel is te herstellen. Wanneer de voeten zo zijn vervormd dat er geen rond ijzer meer onder kan, dan worden gewoonweg achterijzers gebruikt die het probleem nog groter maken.

Mijn broer en ik hebben veel paarden beslagen en probleemvoeten opgelost, maar nooit met dubbele lippen aan een voorijzer. Een beslag zonder lippen is beter, dat geeft ondersteuning aan de hele voet en voorkomt vervorming. Het breakpunt ligt terug onder de voet. De afrolling van de voet wordt versneld, zonder dat het extra kracht van de pezen en banden vergt. Dergelijk beslag bevordert de beweging van het paard. Een beslag zonder lippen is voor een hoefsmid die niet kan smeden, veel moeilijker te leggen.
Dubbele lippen onder een voorvoet bieden geen enkele oplossing om het paard beter te laten lopen of problemen te voorkomen. Het mag niet gebeuren dat de Nederlandse hoefsmeden deze manier van beslaan normaal vinden.

Rob van Nassau en zijn broer Antoon hebben een Hoefsmederij in Oud Gastel. Ze zijn rijksgediplomeerde leraar instructeur specialist hoefsmeden.
Deze opinie verscheen woensdag 7 september 2011 in De Paardenkrant

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

14 reacties op “Voorbeslag met dubbele lippen schadelijk voor paardenvoet

 • Henk Overbeke

  Een zeer goed onderbouwd stukje en denk ook dat de paardenmensen zich beter moeten laten informeren over het hoefbeslag. Ik heb dit probleem zelf ondervonden en heb gelukkig een hoefsmid gevonden die het beslaan met dubbele lippen niet goed vond. Wij zien hier heel veel problemen met de hoeven die beter hadden gekund door een professioneel hoefsmid.

  Het is wel jammer dat Jeantine uit Sprang-capelle een berichtje stuurt zonder enig respect en fatsoen over mensen die zeer goed bezig zijn en gevoel hebben voor de paarden-voeten.
  Deze mensen zoals Jantine kunnen helaas niet lezen maar schelden op mensen die eigenlijk wel respect verdienen.
  Meisje ga naar Bokt.nl want daar hoor je thuis en niet op deze site waar alleen maar mensen komen die kunnen discusieren en geen ruzie maken, ga ook eens op een gedragscursus!
  Horses.nl verban deze lieden zoals Jantine uit Sprang Capelle!

 • Zarah

  Het fenomeen dat men klapijzers onder de voorvoeten zet is iets dat ik 20 jaar geleden ook al gezien heb en nooit begrepen heb. Een hoefsmid behoort bij een (fabrieks)ijzer een goede opzet te kunnen smeden zodat de voet goed over de toon kan afrollen.

  Is het probleem dat het paard de ijzers aftrapt, dan kan het m.i. zijn dat de takken v.h. ijzer te lang zijn of dat ijzer niet goed past aan de binnenzijde van de voet.

  Oplossing voor zoiets is zorgen dat je een gecertificeerde en bekwame hoefsmid in de arm neemt.

  Je kunt je natuurlijk ook afvragen: is het nodig dat het paard ijzers onder heeft? Ijzers beperken het hoefmechanisme en hebben nog wel meer nadelige gevolgen…

 • Bart Kroesbergen

  Ik ben benieuwd wat andere professionals hiervan vinden. Heb onlangs veranderingen aan moeten brengen bij een paard en pony, met beweging problemen en hierover niets vernomen. Zou het interessant vinden als dit verder besproken wordt. Er lijkt veel te halen voor paarden/pony’s en berijders.

 • Marian Raven

  Elk paard heeft zijn eigen bewegingsvorm en heeft zijn een eigen benadering nodig.
  Ik heb meerdere paarden gehad die op Equilibrium ijzers beter liepen dan op een standaard ijzer. Ook één die beter op een gewoon ijzer met enkele lip liep.
  Een ijzer zonder lippen zou beter zijn. Maar hoeveel paardenkilo’s komen er op die zes nageltjes per hoef(wand) terecht als ik een parcours spring en mijn paard op scherp heb staan?
  Mijn ervaring is dat de hoefwand meer te lijden had zonder, dan met lippen.
  Deze beide heren zullen absoluut zeer kundig zijn, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Waarom andere (gediplomeerde) smeden afbranden, die allemaal hun eigen ervaring en kunde hebben?
  Ik zou zeggen: Ga zelf eens schoenen kopen. Hoeveel schoenen uit dat grote rek in jouw maat zitten echt lekker? Waar ik super op loop zit een ander weer niet comfortabel en andersom.
  Zelf goed naar je paard kijken, ogen en oren open houden, veel vragen en vooral: overleggen met je smid.
  Volgens mij kom je dan een heel eind.
  En dan nog wat: Als een ijzer goed zónder lippen kan en dan dus goed vast zit, wat kan het dan voor kwaad als er lippen aan zitten, op dat deel van de hoef dat amper deelneemt aan het hoefmechanisme, die pas als het ijzer goed passend gemaakt is en de boel goed vast zit aangetikt worden? Ik zelf geloof niet dat die lippen dan meer doen extra steun geven.
  Wil je alles rondom je paard goed doen, o.a. instructie, tandarts, fysio, dierenarts, zadel en hoefsmid, dan moet je je in de materie verdiepen en je paard goed (leren) kennen. En dan in overleg met de deskundige en je paard goed blijven observeren, de juiste oplossing vinden.
  Open blijven voor nieuwe of andere dingen en ZEKER geen andere meningen VERoordelen.

 • Heidman

  Ik heb zelf een smid die uit de selectie van de gebr van Nassau, deze mensen weten echt wat ze doen en hoe ze een paard horen te beslaan, geef ze een paard met straal kanker (deze mensen kunnen met een goed team van begeleiders en dierenartsen het paard beter maken) Afkraken is makkelijk en iedereen vindt ze eigen smid goed en is tevreden met wat die heb en niet iedereen kan €140.- neer tellen voor rondom beslag.
  Ik heb nu al 8jr een smid uit hun selectie ik teken voor deze mensen, je betaal veel maar duurkoop is ook goedkoop. (maar dat is puur persoonlijk) een anders is weer tevreden met iemand die bijv, €70,- vraag voor rondom, het is gewoon zo wat wil je zelf wat vindt je zelf belangrijk.
  Jij zelf wil schoenen hebben die perfect zitten dan zou je dat ook voor je paard over moeten hebben zo niet moet je niet aan een paard beginnen.
  We weten dat paarden houden geen goedkope hobby is.

 • pamela

  pfff, ben blij met dit stukje, persoonlijk vind ik dat aan voorijzers geen dubbele lippen horen te zitten met oog op het hoefmechanisme. liever zonder ijzers, maar als het niet anders kan dan zo min mogelijk belemmering voor de hoef.

 • richard

  De heren van Nassau zijn zeer kundig en krijgen zeer veel paardenvoeten weer hoe ze zijn moeten, alleen ze schrijven dat ze nog nooit met een dubbele lippen aan een voorijzer probleemvoeten hebben op gelost. Dat is echter niet geheel waar, bij ons op stal staat namelijk een merrie die door de broers zelf al zeker een jaar wordt beslagen met jawel een dubbele lip aan de voorijzers. Nu zullen ze daar zeker een goede reden voor hebben maar zeg dan niet dat ze dat nog nooit hebben gedaan. Nu heb ik ook al een aantal jaren een smid uit hun selectie, sinds een jaar echter een andere smid uit de selectie. Mijn paard heeft hele zwakke wanden en naar over leg tussen m’n vorige smid en de huidige staat deze nu zelfs op een ijzer met drie lippen. Dit voorkomt bij de mijne dat de zijwanden van nagelgat tot nagelgat scheuren en er uiteindelijk van afbreken. En kan alleen maar zeggen dat z’n voeten er stukken beter gaan uit zien. uiteindelijk wil ik wel graag dat ie weer terug gaat naar een enkele lip maar voor herstel van de voet zie ik geen bezwaren

 • Yvonne

  Het is absoluut waar dat een voorijzer met dubbele lip alleen maar meer problemen oplevert. Jammergenoeg gaan veel paardeneigenaren geheel af op het advies van hun hoefsmid, terwijl er veel slechte smeden zijn die er maar wat onder meppen. Per paard moet gekeken worden naar de correcte manier van kappen en evt. beslaan. Het allerbeste is gewoon een paard zonder beslag voor een natuurlijke groei en goede doorbloeding. Helaas is dit niet voor ieder paard mogelijk. Verder moet er naast een goede hoefsmid ook een goede instructeur zijn. Naast slechte hoefsmeden zijn er ook veel slecte instructeurs die de boel maar in de krul willen hebben. Als de voorkant maar goed is, de rest is dan niet belanrijk……. Van nature loopt ieder paard op de voorhand en veel ruiters dwingen het paard dan ook nog eens extra op de ”kop” te laten lopen, zodat er nog meer gewicht op de voorbenen komt, waardoor de achterhand niet meer onder kan treden. Helemaal fout dus. Eerst moet een paard in verticale en horizontale balans gebracht worden door het paard recht te richten. Een goede aanleuning komt dan vanzelf en gaat het paard op zijn eigen benen lopen.Zelfs een paard met hoefkatrolontsteking kun je dan weer aan het lopen krijgen. Geduld is daarbij een schone zaak!

 • R. Geurtsen

  Heerlijk deze oude wijsheid van deze mannen.
  Het is ook niet onverstandig om hier veel meer aandacht aan te besteden. Zeker omdat er veel nieuwe mensen in de paardenwereld komen die hier nog weinig van weten.

 • Tjerk Meijer

  Op ieder potje past een dekseltje maar niet ieder dekseltje past op ieder potje….zo ook voor hoeven en hoefijzers.

  Ik zie liever een goed passend ijzer met 2 lippen dan een slecht passend ijzer met minder. Als de smid zich op bepaald moment comfortabelere voelt door een specifiek ijzer onder een paard te slaan dan moet hij dit zeker doen en niet laten omdat er lieden zijn die de boel op zijn kop zetten met allerlei publicaties. De heren van Nassau zullen dit zeker met mij eens zijn, zij beslaan ook met enig regelmaat met de ijzers die zij zo menen te moeten afkeuren. Ik kan ze niet anders dan gelijk geven, wel ben ik erg benieuwd naar hun motivatie op dat moment gezien het feit dat zij zelf alle deuren sluiten om naar deze vorm van hoefbeslag te kunnen grijpen.

  Ijzers zonder lippen kan ook een goede “redmiddel” zijn. Helaas zie ik meer dan vaak dat de toonwand zover terug gevijld is dat het witte pigment al zichtbaar is…van goede ondersteuning aan de voorzijde is dus geen sprake!! Wel ziet het er spectaculair uit, de paarden lijken een rechtere voetas te hebben, helaas is dit maar van korte duur en is de zool zijde na 8 weken goed zichtbaar in gang en stand. Desalniettemin is dit alles niet voldoende om ook deze beslagvorm volledig af te kraken….zie mijn openings alinea.

  Goed hoefbeslag is, naar mijn mening, beslag die het paard comfortabel laat functioneren, naar behoren, voor de tijdsduur dier daarvoor nodig is en de taak die hem gegeven wordt.

 • maarten van hal

  ik moet zeggen dat ik het tot zekere hoogte eens ben de gebroeders. het moet geen standaard worden om een beslag aan te leggen met dubbele, maar daar in tegen zijn er ook echt gevallen waar het uitkomst bied om een hoef in maten te kunnen fixeren.

  helaas roepen de gebroeders van nassau dat ze nog nooit een probleem paard hebben geholpen met dubbele lippen. maar als we op de hoofcare.nl site kijken:

   http://www.hoofcare.nl/frame_pagina/frame%20pagina%20%20%20teenwandscheur%20open.htm

  zien we dat ze weldegelijk beslag met dubbele lippen toe passen. en naar mijn mening in dit geval ook verantwoord. om een probleem op te lossen

  dubbele lippen hebben weldegelijk een functie en een nadeel, het geen dat afhangt van de situatie waar het word toegepast.

   vriendelijke groet maarten van hal

 • wendy van dijk

  ik vind het jammer dat veel mensen het verhaal niet goed lezen zij praten over paarden met gezonde voeten die met dubbele lippen worden beslagen dit geeft zeker problemen ik weet het als geen ander omdat ik dit zelf bij mijn paard heb meegemaakt
  dit wil niet zeggen dat ze dit nooit niet doen.(staat ook niet in het vehaal)
  in het verhaal staat probleem voeten maar geen voeten die doormidden zijn gescheurd
  het gebeurd wel bij paarden die iets mankeren zoals op de site
  maar deze voet is ook doormidden dus moeten ze om dit te redden de voet vastleggen
  onder lippen en boven met beugel
  maar kijk dan ook eens naar de laatste foto,
  weer een normaal ijzer ZONDER lippen

  http://www.hoofcare.nl/frame_pagina/frame%20pagina%20%20%20teenwandscheur%20open.htm

 • maarten van hal

  Mijn broer en ik hebben veel paarden beslagen en probleemvoeten opgelost, maar NOOIT met dubbele lippen aan een voorijzer.

  staat duidelijk nooit met dubbele lippen aan een voor ijzer en ik heb er ook netjes bij gezet dat het in dit geval mag, tijdelijk om een probleem te verhelpen.

  dus ik heb geen probleem met de gebroeders van nassau, nog met de manier waarop ze werken. alleen zit er een tegenspraak in wat ze doen en wat ze schrijven.

  en om dit probleem op te lossen is dit prima.

 • franck klijn

  misschien een late reactie maar toch, ik weet uit ervaring dat de gebr. van nassau bij elk paard wat ze beslaan goed bedenken hoe en wat ze doen. ze zullen dan altijd in het belang van het dier denken en zeker niet wat zij op dat moment makkelijk vinden voor zichzelf. Ik ben inmiddels 14 jaar werkzaam als gediplomeerd hoefsmid en heb in de praktijk veel gedeformeerde voorvoeten gezien door het gebruik van ijzers met 2 lippen. Voor mij dus zeker geen optie om paarden met zulke ijzers te beslaan. Het is goed dat dit soort zaken eens goed uitgelicht worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook