Ga naar hoofdinhoud

Aangifte tegen Staatsbosbeheer vanwege Konikpaarden in brandende zon

© Foto Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer kan een aangifte tegemoet zien van meerdere partijen vanwege het ontbreken van beschutting voor de Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. "Het is onacceptabel", zegt Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Flevoland die donderdagmiddag naar de politie is gestapt.

De paarden staan in de brandende zon in een vangkraal in afwachting van hun transport naar Wit-Rusland. “Staatsbosbeheer zorgt voor hooi en water, maar niet voor beschutting. De wet zegt dat dieren bescherming verdienen bij extreem weer. Dat is niet alleen hagel en storm, maar ook extreme hitte.’’

Toegang geweigerd

Staatsbosbeheer zei eerder dat de ervaring leert dat grote grazers op warme dagen liever in het open veld staan dan onder de bomen. Op de vlakte staat een verkoelend windje. Vestering: “Ik vind dat dieren de keuzemogelijkheid moeten hebben. Het is extreem warm weer, ik weet niet waar de konikpaarden nu het liefst zijn’’. Ze heeft Staatsbosbeheer gevraagd om een werkbezoek te mogen brengen aan de vangkraal, maar dat is geweigerd.

Ook de belangenorganisatie House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer. Warmste dag ooit gemeten en paarden in vangkraal hebben nog steeds geen beschutting!’ twittert oprichter Karen Soeters.

Bron: De Stentor/Facebook

11 reacties op “Aangifte tegen Staatsbosbeheer vanwege Konikpaarden in brandende zon

  • Lin

    Deze paarden leven van oudsher op de steppen (grote grasvlakten met nauwelijks bomen) in Rusland met hete zomers en koude winters.
    We moeten dieren toch zo natuurlijk mogelijk houden volgens deze gasten? Dichterbij hun natuurlijke habitat dan dit kan bijna niet.
    Als ze maar voldoende water hebben.
    Als deze gasten zich nou eens concentreren op echt lijden…

  • Dick de jong

    Typisch Pvdd, goedkoop scoren. Waar waren ze toen dezekfde Konikpaarden verrekten van de honger?

  • Adri Zekveld

    Op zijn minst zeer hypocriet van de P.v.d.D, nog nooit en te nimmer naar de creperende grote grazers omgekeken in de Oostvaardersplassen. Actiegroepen hebben hun nek uitgestoken om de barre ellende daar in beeld te brengen en nu kan dat partijtje makkelijk scoren, denken ze.

  • Annemarie

    Wat belachelijk van de PvdD. Gaan ze dan iedereen aanpakken die een dier in de wei heeft staan? Dat kan toch helemaal niet en is ook niet natuurlijk. Volgens mij staan die dieren daar prima en worden ze goed verzorgd.
    We hebben op dit moment te maken met extreme temperaturen maar dat betekent niet dat je als partij extreem moet reageren. Maar misschien een zonnesteekje opgelopen………

  • jan jonas

    Deze dieren leven onnatuurlijk, het lijkt op een soort dierentuin allen met wat meer ruimte maar wel met een hek er om. Onze wetgever zegt hierover, als je dieren achter een hek zet moet je er ook voor zorgen. Dat zijn gehouden dieren. Dieren achter een hek kunnen niet meer hun eigen lot bepalen. Op de vrije steppen van Oost Europa wel. Staatsbosbeheer denkt met dit project boven de wet te staan. De bedenkers van dit project waren even vergeten dat door dit project er steeds meer dieren zouden komen. Staatsbosbeheer en de provincie mogen van geluk spreken dat er geen miltvuur in deze ongebreidelde uitbreiding van dieren is ontstaan. Het risico hiervoor, was door het systeem steeds aanwezig.

  • Gert Vis van Heemst

    Inderdaad,hoe hypocriet kun je zijn. Eerst groot voorstander van het uithonger “experiment ” en nu groot ophef maken over een voor deze dieren puur natuurlijke situatie, alsof er op de steppen schuilplaatsen zijn tegen de zon voor hele kuddes. Bovendien waar stonden mijn KWPNers bij 38 graden in de paddock paradise met volop schaduwmogelijkheid onder de bomen? Juist, lekker in de volle zon. Paarden zijn geen mensen!
    En meneer Jonas, uw reactie is op een discussie die we eerder hadden, deze paarden staan nu hier om op transport te worden gesteld naar elders.
    Staatsbosbeheer handelt nu mijns inziens op de juiste manier: terugdringen van de aantallen grote grazers en deze kudde konikpaarden tot transport voorzien van voldoende voedsel en water.

  • maria

    Een goede actie van P.v.d.D. Ieder paard heeft een schaduwplek nodig om te kunnen schuilen voor de brandende zon. Zeker in deze extreme hitte. Paarden kunnen hitte minder goed verdragen in vergelijking met mensen. Tot een graad of 20 gaat het prima. Maar daar boven hebben paarden echt een schaduwplek nodig ter voorkoming van hittestress. In warme landen zie je paarden op de hete momenten van de dag allemaal onder de bomen staan en dat is niet voor niets.

  • Maarten Dijkerman

    Op deze manier kunnen ze mooi wennen aan wat ze in verweggiestan te wachten staat ook moeten ze het vluchten voor mensen niet afleren want die hebben daarginds honger en vreten ze gewoon op als delicatesse!en ze hebben gelijk(ben van 1955,weet nu nog van die magere jaren hoe lekker een veulen biefstuk smaakte als je er eindelijk eens aan kon komen)
    Ik had trouwens een bloed hekel aan de paardenslager niet omdat ie paarden slachtte maar omdat als de winkel vol stond hij mijn door moeders mee gegeven boodschappenlijstje ging voorlezen (ik kon nog niet lezen)met:lieve slager….
    Je ziet de prioriteiten van een zesjarige(en van moeders boodschappen lijstje)lagen toen anders dan nu.
    Sorry ik dwaal af eigenlijk Wilde ik zeggen toen haalden we de paarden uit oost europa hier naar toe om te slachten nu brengen we ze weer daarheen terug!
    De cirkel is rond wat mij betreft maffe wereld.

  • Annemarie

    Beste Maria,
    Dus omdat paarden in warme landen allemaal onder bomen staan doen wij het hier helemaal fout? Hou toch op met die onzin. Als je ergens geen verstand van hebt dan kun je beter niet reageren. Mijn paarden staan buiten. Ze kunnen in de schaduw in de stal staan maar dat doen ze niet dus waar hebben we het over?

  • jan jonas

    Eind jaren 80 van de vorige eeuw mocht via meneer Bouwman , secretaris van de vereniging “het Przewalski paard” de vereniging adviseren over het voeren van deze gehouden paarden. Er kwam toen ook een enorme toename van het aantal paarden in oost-Flevoland waarop de vereniging heeft besloten, de paarden weer terug te zetten in Mongolië. Alleen het moment van transport was door ondeskundigheid totaal verkeerd genomen. In de zomer van 1992 was het in Nederland ook boven de 30 graden, waardoor de dieren voor transport in een stress situatie kwamen waarop een aantal dieren moesten worden afgespoten. Zodra de mensen hand er aan gaat zitten kan het totaal verkeert aflopen, wanneer er geen overleg plaats vindt en mensen maar wat doen. Bij overheden en aanverwante instanties zit geen expertise.

  • Ivonne

    Wat een onzin. Paarden kunnen veel beter dan mensen tegen de hitte. Heb een opfokstal. Alles liep gewoon in de volle zon geheel op hun gemak. terwijl er ook schaduwplekken een hutje en bomen zijn.
    Nee hier loopt alles meteen te roepen en te oordelen zonder naar de werkelijke behoeften te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.