Ga naar hoofdinhoud

Detectiesysteem voor kreupelheid beter dan oordeel dierenarts

Foto Lonneke Ruesink
Onderzoekers van de universiteit van Missouri hebben een apparaat ontwikkeld, de Lameness locator, waarmee kreupelheid is waar te nemen. Uit recent onderzoek door wetenschapper Kevin Keegan blijkt dat dit apparaat sneller in staat is kreupelheid te detecteren dan een dierenarts. “Er zijn twee redenen waarom het apparaat beter werkt dan het blote oog. Het neemt beweging met een hogere frequentie waar dan het menselijk oog en wordt niet beïnvloed door subjectiviteit”, verklaart Keegan.

Het meetsysteem werkt met behulp van kleine sensoren op het lichaam. De metingen worden in een database vergeleken met de beweging van andere gezonde en kreupele paarden, waarna de computer een diagnose stelt. De paarden die deelnamen aan het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in de Equine Veterinary Journal, waren allemaal in lichte mate kreupel. Deze paarden kregen allemaal verstelbare hoefschoenen aangemeten en werden vervolgens beoordeeld door zowel dierenartsen als het meetapparaat. Waanneer er geen kreupelheid werd waargenomen door zowel de dierenartsen als het meetapparaat, werden de hoefschoenen versteld totdat er wel kreupelheid optrad. Onderzoeker Keegan en zijn collega Meghan McCracken ontdekten dat het apparaat kreupelheid bij de voorbenen in meer dan 58% van de gevallen sneller waarnam. Bij de achterbenen ging het sneller bij ruim 67%.

De onderzoekers stellen dat het in een vroeg stadium vaststellen van kreupelheid de herstelkansen vergroot. “Als dierenartsen kreupelheid kunnen waarnemen voordat de situatie ernstig wordt, dan is behandeling veel eenvoudiger”, aldus Keegan. “Kreupelheid wordt vaak te laat vastgesteld of helemaal niet. Hierdoor laten eigenaren een paard eerder met pensioen gaan dan nodig, simpelweg omdat ze niet weten waarom het paard niet fit is.”

Klik hier voor een video.

Bron: Horses / Science Daily

2 reacties op “Detectiesysteem voor kreupelheid beter dan oordeel dierenarts

  • cees van beckhoven

    Het kennen van de hartslagwaardes van je paard in de basisgangen kan ook een bijzonder waardevol aanvullend hulpmiddel zijn bij het het vaststellen van afwijkingen. Helaas zijn er nog veel paardenhouders die menen dat hartslagmeting alleen nuttig is als hulpmiddel bij conditietraining.

  • jan jonas den haag

    Zulke systemen/apparaten maken mensen lui en maken het reactie vermogen bij de mens ondergeschikt om iets goed te beoordelen . Te vergelijken met de hoog opgeleide piloten, die alleen maar naar het instrumentarium keken en niet zagen of voelden dat het vliegtuig aan het neerstorten was, omdat de hoogte en snelheidsmeter dat niet aangaven,zoals dat bij een AirFrance toestel gebeurde. Er zullen met dit apparaat toch nog foute diagnoses gemaakt worden, zoals bij vage kreupelheden, dat zijn kreupelheden, die van uit het achterbeen ontstaan en dan het voorbeen overbelasten, en dan lijkt het of hij/zij vóór kreupel is. Dit zal niet in de software voorzien zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.