Ga naar hoofdinhoud

Dierenwelzijnsprijs voor onderzoek naar gevolgen slaaptekort bij paarden

In de categorie paard ontvingen twee gespecialiseerde dierenartsen Anna-Caroline Wöhr en dr. Christine Fuchs de dierenwelzijnsprijs, toegekend en uitgereikt door Boehringer Ingelheim. Ze deden onderzoek naar de gevolgen van een tekort aan REM-slaap bij paarden. 

Voor de tweede keer heeft de Animal Health Division van Boehringer Ingelheim de dierenwelzijnsprijs uitgereikt in de categorieën rund, varken, paard en klein dier. De prijs eert innovatief en praktisch werk om het dierenwelzijn te verbeteren. Het onderzoek getiteld “Stil lijden: REM-slaapgebrek bij paarden” gedaan door Wöhr en Fuchs komen nieuwe inzichten ten aanzien van de oorzaak van narcolepsie bij paarden naar voren.

REM-slaapdeficiëntie

Paarden die spontaan om lijken te vallen werden tot dusver gediagnosticeerd met narcolepsie, een hersenziekte. Onterecht, blijkt uit het onderzoek van Wöhr en Fuchs. De twee onderzoekers van de Ludwig Maximilians universiteit in München bewezen nu voor het eerst dat het omvallen verband houdt met REM-slaaptekort.

Ideale huisvesting

De REM-slaap (Rapid Eye Movement, ook wel droomslaap genoemd) is een slaapfase die een paard alleen kan bereiken als ze liggen, omdat dan pas alle spieren ontspannen zijn. De onderzoekers ontdekten dat paarden die onder stress staan, bijvoorbeeld ​​door niet optimale huisvesting, minder vaak liggen en daarom ook zelden in de REM-slaap terechtkomen. Of een paard daadwerkelijk gaat liggen hangt van verschillende factoren af, zoals de afmeting van de box, het type strooisel, het stalklimaat of de rangorde binnen de groep.

Ligcomfort vergroten

Uit het onderzoek kwamen ook enkele adviezen naar voren om het paardenwelzijn op stal te verbeteren. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige maatregelen zoals het vergroten van het ligcomfort of een verandering in de samenstelling van de groep, kunnen leiden tot een vermindering van de ‘narcolepsie-aanvallen’ of zelfs tot het volledig uitblijven van aanvallen en dragen daarmee bij tot een significante verbetering van het dierenwelzijn.

Fantastische dierenartsen

Dr. Henrike Lagershausen vertelt: “Deze fantastische dierenartsen vergroten het bewustzijn van dierenartsen en paardeneigenaren over de nieuwe inzichten van de oorzaken van het plotseling omvallen bij paarden. Ze tonen nieuwe aspecten waarmee het welzijn van de paarden, die nu aan narcolepsie lijken te lijden, in zowel individuele huisvesting als bij groepshuisvesting verbeterd kan worden.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Boehringer Ingelheim

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

2 reacties op “Dierenwelzijnsprijs voor onderzoek naar gevolgen slaaptekort bij paarden

 • Marleen

  Dat geloof ik direct, je wilt niet weten hoeveel paarden er in een stal staan waar niet genoeg bodembedekking in ligt waardoor het paard bang is om te gaan liggen en weer op te staan omdat hij dan uitglijd.
  Voor mij totaal onbegrijpelijk, er word een kapitaal uitgegeven aan allerlei liflafjes en de bling bling uitrusting, maar om dan te gaan bezuinigen op het ligbed van het paard is wel heel erg hypocriet.
  Het mooiste wat je als paardeneigenaar kunt hebben als je s’morgens in de stal komt en er zit stro, vlas of zaagsel in de manen, dan weet je dat jou paard languit gelegen heeft en zich happy voelt.

 • jos wouters

  Vind het maar een onzin verhaal,we hadden 3 jaarlingen in een wei staan met stal van 4 bij 3,5.Het was winter en voor t eerst lagen ze mooi met zijn 3 en in het hok ,zodanig dat er nog plek over was.Leek alsof ze iemand in de stal had gelegd.
  Volgens mij niks met huisvesting te maken,eerder de rangorde bepaalt de rust in de stal.

  We hebben paarden op stro-vlas-zaagsel en zand gehad ,ze gingen altijd liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook