Ga naar hoofdinhoud

Duits kabinet kondigt verbod op brandmerken aan

Het federale kabinet van Duitsland stemde woensdag in met een voorstel voor de wijziging van de welzijnswet voor dieren. Hierin is het voornemen opgenomen om het brandmerken van paarden en pony’s te verbieden. Volgens minister Ilse Aigner is het gebruik van brandmerken met de komst van de microchip overbodig en in het kader van dierenwelzijn onaanvaardbaar. De Duitse hippische sportbond FN is teleurgesteld over het nieuwe wetsvoorstel, dat nog goedgekeurd moet worden door onder meer de bondsraad.

“Het is erg jammer, maar was te verwachten”, aldus FN-fokkerijvoorzitter Theodor Leuchten. Hij hoopt dat de experts van de Commissie Landbouw een stokje steken voor het plan. “We geloven dat deze experts zich niet laten lijden door het emotioneel geladen debat, maar naar de gefundeerde argumenten luisteren om vervolgens anders te beslissen”, zegt Leuchten. Een aantal Duitse paardenfokkers en stamboeken strijdt al maanden tegen een verbod op brandmerken. Volgens hen is het brandmerken onmiskenbaar, effectief en voor iedereen met het blote oog te lezen. Uit onderzoek zou volgens hen ook blijken dat de voordelen van het brandmerken groter zijn dan de voordelen van het chippen.

Dierenwelzijnsactivisten zijn tegen het brandmerken. Zij vinden het een pijnlijke methode en zijn van mening dat de paarden voor het leven worden verminkt. Het brandmerken is al verboden in onder meer Nederland, Schotland en Denemarken.

Bron: Horses.nl/Pferd-aktuell.de

7 reacties op “Duits kabinet kondigt verbod op brandmerken aan

 • Marian Raven

  Uit onafhankelijk Zwitsers onderzoek is gebleken dat chippen en brandmerken bij het aan/inbrengen beide evenveel pijn en stress geeft.
  Echter brandmerken blijkt alleen een beperkt effect te hebben op de opperhuid, de diepere huidlagen blijven intact. Ontstekingsreacties komen bij de gebrandmerkte paarden niet voor. Bij de paarden waar een chip was ingebracht, BLIJKT ER MEER SCHADE TE ONTSTAAN dieper in de huid en in de spierlaag waar de chip is geplaatst. Bij alle gechipte paarden was sprake van bindweefselvorming en inkapseling van de lichaamsvreemde chip. De ingebrachte chip leidt ook tot een REACTIE VAN HET IMMUUNSYSTEEM. In en rond het bindweefsel kwamen grote aantallen verschillende ontstekingscellen voor. Het is volgens de onderzoekers aannemelijk dat genoemde veranderingen in de verschillende huidlagen en het spierweefsel in combinatie met eventuele zenuwbeschadigingen een negatief effect hebben op de bewegingsvrijheid van het paard.
  De weefselmonsters waren van paarden van 0 tot 15 jaar.
  En nog even voor de goede orde: Dit was het ALLEREERSTE WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEK NAAR DE EFFECTEN VAN DE CHIP BIJ PAARDEN DAT OOIT GEDAAN IS.
  Hoelang wordt ons nu al ten onrechte voorgehouden dat chippen zo veilig en pijnloos is? Er is nu bewezen dat dit niet klopt. Dierenwelzijnsactivisten zijn, net als wij, verkeerd voorgelicht.

  Het onderzoek is te vinden op:
  http://www.schleswig-holstein.de/UmweltLandwirtschaft/DE/Startseite/Schenkelbrand.html

 • h wolf

  Het is toch onbegrijpelijk dat het branden even tussen neus en lippen door werd afgeschaft – met als grootste reden dat het zo zielig is- Een chip in de spieren jassen is voor het menselijk GEVOEL minder belastend en je ziet het niet DUS IS HET BETER??????? Dat werd zomaar aangenomen zonder enig gedegen weteschappelijk onderzoek . Dat de chip onherstelbare schade aan kan richten met levenslange ellende daar sluit men liever de ogen voor. Maar het is er wel!
  Als je toch begaan met met het WELZIJN van de paarden dan laat je dat toch niet gebeuren. Regering, Dierenbescherming, en paardenliefhebbers doe de ogen eens open en gebruik je verstand er zijn andere diervriendlijker en betere manieren om je paard te registreren.

 • paardenfokkerij-olympus

  Ach Ilse Aigner heeft een half jaar geleden een petitie ,vergezeld met tienduizenden handtekeningen,achteloos terzijde geschoven zonder er bij ontvangst een woord aan vuil te maken.
  Ook de delegatie van de top van de Duitse FN en de Duitse paardenstamboeken, die bij overhandiging de zaak nog eens wilden toelichten, werd als een stel kleuters weggestuurd.
  Aigner houd dus niet van dialoog. Het enige democratische waar ze rekening mee houdt, is de macht van het getal. Blijkbaar speculeert ze op volksvertegenwoordigers ,die geen verstand van zaken hebben en op emotionele grond hun stem uitbrengen.
  Haar handelwijze toont geen respect voor het paard, die levenslang minder valide wordt gemaakt, door de beschadigingen en verklevingen in de hals door de chip. Eigenlijk kunnen alle politici zich dit aantrekken, omdat werkelijk niemand het nodig vond waar dan ook in Europa, om onderzoek te verrichten naar de inwendige gevolgen van de chip.
  En die gevolgen blijken niet best.
  Wat zal de reden van deze totale ongeinteresseerdheid in het welzijn van het paard?
  Dat is de lobby van de producerende international, die gewend is politici en organisaties middels belangrijke sponsorcontracten te kopen.
  Hier kan je van uit gaan .
  Maar ook de stemmen mee brengende, sentimentele, kop in het zand stekende dierenbescherming zullen ook een rol spelen.
  Het gaat dus allang niet meer over paarden en dierenwelzijn.

  Sjaak Hoedjes

 • paardenliefhebber

  Weet je wat pas zielig is, dat we nog steeds de staarten couperen bij de trekpaardenrassen.

  Omdat de heertjes zo genieten van de mooie konten.

  Dat de paarden geen vliegen kunnen verjagen en geen goede bescherming hebben daar hoor je niemand over.

  Laten we ons eerst daar eens druk overmaken en het stamboek gecoupeerde paarden laten weren. Dan is het zo voorbij…..

  dat is pas zielig je hele leven lang belaagd worden door vliegen!!!!!

 • paardenfokkerij-olympus

  @paardenliefhebber
  Couperen van staarten bij paarden is terecht verboden in Nederland.
  Maar wat is erger? je levenslang met een pijnlijke stijve nek rond lopen en dat instinctief levenslang proberen te verbergen om niet op te vallen voor roofdieren of een paar vliegen op je kont in de zomer.
  Ik ga daar geen oordeel over geven, want dat is ook de discussie niet.
  De discussie is dat couperen verboden is en chippen wettelijk verplicht!!
  Als u werkelijk paardenliefhbber bent ga u dan eens verdiepen in de anatomie van de hals. Voor de meeste mensen is dat al te veel gevraagd.
  Paardenliefhebbers aan de keukentafel dus.
  Sjaak Hoedjes

 • AC

  Bedankt voor jullie reacties!
  Ik heb in het verleden zowel het chippen als ook het branden kunnen zien. En als je dit ziet weet je ineens wat er pijnlijker voor het paard is. Zonder wetenschappelijke onderzoek, alleen met puur mensenverstand.
  In dit geval snap ik de houding van zowel de dierenwelzijnsorganisaties zoals PETA en van de politici met als kop mevrouw Aigner echt an absoluut niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.