Ga naar hoofdinhoud

Duitse rechtbank veroordeelt amazone

Geen weidegang, wondjes door sporen, eenzame opsluiting en trainen met de rollkür-methode; het is in strijd met de Duitse richtlijnen voor paardenwelzijn en daarom veroordeelde de rechtbank een amazone tot een fikse boete.

Een Duitse amazone moet 27.000 euro betalen, omdat ze meerdere paardenwelzijnsregels overtrad: haar paarden kregen geen weidegang, stonden alleen in een dichte box, hadden nooit sociaal contact en kwamen enkel uit de stal voor de training. De Duitse trainde volgens de rollkür-methode en gebruikte haar sporen zoveel, dat ze het paard ermee verwondde. De rechtbank in het Duitse Starnberg veroordeelde haar voor 180 boetedagen à 150 euro. Haar advocaat, dr. Dietrich Plewa, gaat in beroep. “Een dergelijke bekeuring is voor de meeste paardenhouders onbetaalbaar”, zegt hij in het blad Cavallo. “Als dit werkelijkheid wordt, is het in Duitsland gedaan met het paard als vrijetijdspartner.”

Maar de hippische advocaat Gerd Sickinger, die in hetzelfde tijdschrift aan het woord komt, vindt de veroordeling juist positief. Het is een signaal voor alle paardenhouders dat ook zij ‘met één been in de bak staan’ als ze dergelijke overtredingen maken. Ook in Nederland zijn de meningen verdeeld over een dergelijke veroordeling.

Bit vroeg de Sectorraad Paarden, de Dierenbescherming, een hippisch advocaat en een paardengedragsdeskundige om een reactie. Lees het volledige artikel in Bit 195.

Bron: Horses/Bit

4 reacties op “Duitse rechtbank veroordeelt amazone

 • Guy

  EINDELIJK zou ik zeggen. Een paard is een paard en heeft sociaal contact nodig. Het zit in zijn genen en die ellendelingen die menen dat ze een paard kunnen opsluiten in een box geduren 23uur per dag, die zijn nu verwittigd. En het argument van haar advocaat dat het wel eens gedaan zou kunnen zijn met het paard als vrije tijdspartner, moet ECHT eens uit zijn ivoren toren komen.
  ECHTE vrije tijdspartners worden zo NIET behandeld. Die staan meerdere uren per dag lekker te keuvelen in de wei. Dus die hebben genoeg sociaal contact en worden niet mishandeld. Vrije tijdspartner? Bij zulke dierenmishandelaars daarover durven spreken getuigd echt van hoogmoed.

 • Th.de Haas

  Dit kan als voorbeeld gesteld worden voor een ieder die paarden op deze manier behandeld. Men zou deze amazone zelf moeten verplichten een tijd mee te werken met een dieren organisatie die verwaarloosde of zieke dieren opvangt. Misschien worden haar ogen dan geopend voor het leed wat dieren te verdragen hebben door toedoen van mensen.
  Deze amazone heeft duidelijk geen hart voor dieren. Zeker niet voor haar paarden.

 • Liesbeth Jorna

  …in Duitsland gedaan met het paard als vrijetijdspartner…
  Met de echte vrijetijdspartners zal het niet gedaan zijn. De eigenaren daarvan lopen deze straffen niet op. Als het de mensen wakker schudt waarvan het paard niet VRIJ is en ook niet echt een PARTNER dan is het dus alleen maar een goede zaak. Het kan immers ook anders, als je dat ECHT voor je paard zo wil. Paardenwelzijn gaat niet alleen over hoe je je paard huisvest en verzorgt maar ook hoe je met je paard traint en op beide vlakken valt – ook door de knhs – nog een wereld te winnen.

 • H van den Berg

  Hier wil ik ook wel op reageren ,tegenwoordig moet iedereen zo nodig met sporen rijden,als je die op de juiste manier gebruikt is er niets aan de hand maar dit is pure mishandeling,ook het paard een paaruur per dag in ieder geval lekker buiten te kunnen wezen zodat het zich op zijn eigen manier naar believe kan vermaken en geen 23 uur per dag op stal staan dat is triest en een leuke buitenrit behoort voor de afwisseling ook regelmatig gemaakt te worden en verder je dier op een eerlijke manier trainen waarbij zijn welzijn voorop hoort te staan,het is jammer dat deze mensen het voor de goedwillende personen verpesten en dat je steeds meer regels krijgt die niet nodig horen te zijn als je van je paard houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.