Ga naar hoofdinhoud

Embryotransplantatie: FEI dierenarts ziet geen bewijs voor depressie bij merries

De Franse stoeterij Haras de Malleret verklaarde eerder deze week te zullen stoppen met embryotransplantaties bij hun paarden. Aanleiding hiervoor waren gezondheidsproblemen bij  merries op de stoeterij. De Franse dierenarts Christophe Schlotterer heeft in een interview verklaard dat het hier om een persoonlijke keuze gaat en dit niet als basis kan dienen voor een keerpunt in de fokkerij.

“Ik heb bij een donormerrie nog nooit tekenen van depressie gemerkt” bekent Dr. Schlotterer Christophe, voorzitter van de Franse Vereniging van Paardenartsen en tevens FEI-dierenarts.Volgens hem is “de keuze van Haras de Malleret een persoonlijke keuze” en kan daarom niet dienen als uitgangspunt voor de fokkerij.

Kostbaar traject

Schlotterer erkent dat embryotransplantatie, met name bij sportmerries, veel organisatie vereist. Het vergt veel monitoring van de merries en de behandeling is daardoor kostbaar. Gynaecologisch gezien moeten de donormerrie en de ontvangende merrie synchroon lopen. Dit kan de dagelijkse training enigszins beïnvloeden, waardoor de frequentie van de training meestal wordt teruggebracht.

Echter, volgens de dierenarts, zijn dit voor de merries meer logistieke dan geestelijke beperkingen  om een ​​eenvoudige reden: “de donormerrie heeft een zeer vroege hormonale respons, waardoor ze bijna geen tijd heeft om te beseffen dat ze vol was. Hierdoor heeft ze ook geen tijd gehad om een eigen embryo te ontwikkelen en kan het geen negatieve gevolgen hebben.”

 

Bron: Grandprix-Replay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.