Ga naar hoofdinhoud

Emmeloord bouwt paardenkliniek in China

Nadat de Chinezen in het westen meer dan 300 paarden hadden aangeschaft, kwamen ze erachter dat er behoefte was aan specialistische veterinaire zorg. Dierenkliniek Emmeloord duikt in dit gat en startte een dependance in China. Al snel bleek dat dit een subtiele en tactvolle aanpak vergt.

In een paar jaar tijd is in Xinqiao in China een hippisch centrum uit de grond gestampt dat op z’n minst bijzonder kan worden genoemd. De opzet is voor westerse begrippen bijna niet te bevatten. Geld speelt geen rol. De Chinese ondernemers schaften in het westen meer dan 300 paarden aan. Pas nadat er paarden uit Europa waren gearriveerd, bleek dat er geen specialistische veterinaire zorg was.
“We hadden een dierenarts uit Mongolië die ervaring had met paarden. Het enige wat hij kon, was ze in leven houden. Genezen was er niet bij”, verzucht Shen HouFeng, die de leiding heeft over de Heilan International Equestrian Club. De andere dierenartsen hadden nog nooit een paard van dichtbij gezien. “Ze gebruikten een vreemde mix van inheemse geneeswijzen en westerse medicatie. En op zo’n manier dat paarden er alleen maar zieker van werden”, vertelt dierenarts Joop Loomans, die in dienst is bij Dierenkliniek Emmeloord. Onder zijn leiding wordt momenteel een gloednieuwe paardenkliniek opgezet in China.

Management

Van paardenmanagement wisten de Chinezen nagenoeg niets, wat voorheen in Heilan soms tot fatale fouten leidde. Het werd Loomans snel duidelijk dat er permanent een gekwalificeerde paardendierenarts moest zijn die de leiding zou krijgen over de verzorging van alle paarden. Hij paste de voeding, de training en eigenlijk het hele regime aan. Dat vergde een subtiele, tactvolle aanpak. “Je kan er niet met de botte bijl ingaan. Ze moesten zelf ontdekken dat het beter kon.” Langzaam maar zeker ging het beter met de gezondheid van de paarden.
Loomans maakte een tour langs diverse universiteiten in China en nodigde veelbelovende jonge dierenartsen uit in Heilan. Vijf worden er opgeleid tot paardenarts. Daarbij hoort een jaarlijkse stage van drie maanden in Emmeloord. Tegelijkertijd is er altijd één van de dierenartsen van Emmeloord in China aanwezig. Ondertussen gaat de inrichting van de kliniek door. Loomans is ervan overtuigd dat Heilan binnen korte tijd een hoogstaande veterinaire paardenkliniek heeft. “Men leert enorm snel. Het tempo ligt hoog.”

Paardenlift

Loomans is chef de clinique in Heilan en als zodanig verantwoordelijk voor het dagelijkse management van alle paarden. Soms moet hij bijzondere beslissingen nemen. Er was niet genoeg ruimte in Heilan om alle paarden onder te brengen. Dus bouwden de Chinezen een verdieping op de stal met twee liften, groot genoeg om paarden te bevatten. Loomans: “Tot mijn verrassing accepteerden de paarden het gemakkelijk. In de lift zijn een soort stands gemaakt. Er passen twee paarden tegelijk in en daar kan iemand tussenin staan die de leiding heeft en op de knoppen drukt. Op mijn verzoek is er ook een deur in de achterkant van de lift gemaakt. Ik was namelijk bang dat we er niet meer uit kunnen als een paard uithaalt en een deur beschadigt. Maar dat is tot nu toe nog nooit gebeurd.”

Meer lezen over de bijzonderheden van de paardenkliniek in China? Bestel De Paardenkrant Extra nummer 5 of neem een abonnement!

Eén reactie op “Emmeloord bouwt paardenkliniek in China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook