Ga naar hoofdinhoud

‘Esdoorn veroorzaakt atypische myopathie’

Foto: Lonneke Ruesink
Wetenschappers van de universiteit van Minnesota (VS) bereikten afgelopen maand een doorbraak in het onderzoek naar atypische myopathie. Stephany Valberg en haar team ontdekten in de zaden van de uit Noord-Amerika afkomstige vederesdoorn een stof die dodelijk is voor paarden.

De biochemische oorzaak van atypische myopathie is een verstoring in de vetverbranding. Enkele jaren terug ontstond het idee dat een nog onbekende ‘toxische trigger’ betrokken moest zijn bij het ontstaan van deze problemen. Wetenschappers van de Universiteitskliniek Paard, onderdeel van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, hadden twee jaar geleden al het vermoeden dat een esdoornschimmel deze toxische trigger was. Er waren esdoornbladeren en/of esdoorntakjes gevonden in alle weilanden van door wetenschappers onderzochte paarden met atypische myopathie. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat een abnormaal aminozuur genaamd ‘Hypoglycin A’ uit zaden van de vederesdoorn schuldig is aan het optreden van de ziekte.

De onderzoekers schatten dat paarden een dosis van 26 tot 373mg/kilo/dag van de giftige stof kunnen verdragen. Dit is een opname van 165 tot 8.000 zaden. Aangezien een boom ongeveer 500.000 zaden draagt, is de kans reëel dat paarden voldoende eten om ziek te worden en in veel gevallen te overlijden. De giftige stof is tot op heden enkel aangetoond in de vederesdoorn, maar wetenschappers sluiten niet uit dat de stof ook in zaden van andere esdoornsoorten aanwezig is. De vederesdoorn komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar kwam in 1688 naar Centraal-Europa.

Paardenhouders wordt geadviseerd om te voorkomen dat paarden in het weiland esdoornzaden kunnen eten. In het najaar komen de zaden vrij en lopen de paarden het grootste risico om ziek te worden.

Atypische myopathie

Atypische myopathie tast de spieren aan. Symptomen zijn koorts, stijfheid en onderkoeling. Ook kunnen de paarden wat kolieksymptomen hebben. De overlevingskans is slechts tien procent. De ziekte zorgt voor dodelijk verlopende spierafbraak die in het late najaar of in het vroege voorjaar sporadisch optreedt. Atypische myopathie kan binnen 24 uur fataal zijn voor een tot dan toe kerngezond paard.

Bron: Horses / Persbericht Universiteit Wenen

Lees ook:
Esdoornschimmel mogelijke oorzaak atypische myopathie

3 reacties op “‘Esdoorn veroorzaakt atypische myopathie’

 • Dianne Teunissen

  Beste redactie,

  Wat een super nieuwsbericht! Al veel te veel paarden zijn hieraan gestorven 🙁 fijn dat er eindelijk meer bekendheid is over de directe oorzaak van deze rot ziekte.

  Misschien is het handig om ipv de foto van het grazende paard een foto van de boom en specifieke zaden erop te zetten? Ze zijn heel herkenbaar namelijk, maar weet zeker dat veel mensen er niet bij stilstaan..

  Groet Dianne

 • Claudia van Bree

  Foto’s zijn onder meer te vinden op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vederesdoorn.

  Claudia van Bree, redactie Horses

 • […] afgevallen bladeren en zaden van de Esdoorn zijn giftig en kunnen zorgen voor atypische myopathie bij paarden. In België zijn afgelopen herfst ruim 100 paarden het slachtoffer geworden van deze […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.