Ga naar hoofdinhoud

GD waarschuwt voor eikelvergiftiging bij paarden

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt dit najaar opnieuw voor vergiftiging door eikels bij paarden. In eikels zit de giftige stof tannine. De meeste tannine zit in de jonge, groene eikenblaadjes en de onrijpe, groene eikels. Vooral na een storm met flinke windstoten vallen ze in grote hoeveelheden van de boom. Oude, rijpe, bruine eikels bevatten veel minder tannine en zijn dan ook veel minder gevaarlijk voor paarden.

De GD adviseert paarden uit de wei te halen of het gedeelte waar na buien en harde wind veel eikels liggen af te zetten. Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen vergiftigingsverschijnselen voor in combinatie met een ernstige maagdarmontsteking.
De ziekteverschijnselen bij paarden bestaan uit een aantasting van de maagdarmwand, met als gevolg maagzweren, maagdarm-verstoppingen en bloedarmoede. De verschijnselen beginnen meestal met een verminderde eetlust, koliekverschijnselen en een donker gekleurde urine. Wanneer je paard tijdens het poetsen gevoelig in de buikstreek is, dan kan dat veroorzaakt worden door een eikelvergifiging.
Bron: Horses/GD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook