Ga naar hoofdinhoud

Giftige plant in hooi eist mogelijk tweede slachtoffer

hooien
Vorige week overleed de volle broer van de KWPN-hengst Voice, nadat hij hooi had gegeten met daarin het giftige plantje herfsttijloos. Nu heeft dit plantje afgelopen zondag mogelijk een tweede slachtoffer geëist.

In Sleeuwijk kreeg een twintigjarige merrie ’s avonds, na het eten van hooi, neurologische atactische verschijnselen, waarna ze dood neer viel. Het plantje dat in het hooi gevonden was is onderzocht door de Gezondheidsdienst Dieren. Woordvoerder Bert de Lange van de GD meldt echter dat aan de hand van het aangeleverde materiaal niet definitief is te bevestigen of het daadwerkelijk om dit plantje gaat. Hij sluit het echter ook niet uit. De GD probeert met onder meer andere onderzoekstechnieken tot meer duidelijkheid te komen. Het hooi van het eerste slachtoffer kwam uit de Eiffel, maar dit hooi zou uit een heel ander gebied komen, namelijk uit Metz.

De GD ontvangt de laatste dagen regelmatig telefoontjes van bezorgde paardenhouders. “Er sturen ook wel mensen materiaal op, maar het is niet zo dat we nu heel veel onderzoeken hebben lopen. Het kan geen kwaad om nu extra alert te zijn op hooi. Bij twijfel kunnen mensen gerust bellen”, vertelt Bert de Lange.

Herfsttijloos is in Nederland hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine wat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel.

Bekijk hier een foto van het giftige plantje.

Bron: Horses/ Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.